Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sîngerei vor fi închise din toamnă. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori, dar și din condițiile care lasă de dorit. Dascălii sunt nemulțumiți de decizie, însă conducerea sindicatului de profil din raion promite soluții pentru toți angajații afectați.
„Necesitatea închiderii nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii. Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”.
„Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță. O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului”.
Fracțiunea PSRM nu a susținut proiectul.
„Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem cinci școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele cinci și tot așa noi o să dispărem ca țară”.
Printre instituțiile lichidate se numără două școli din comunele Alexăndreni și Grigorăuca și alte trei din satele Petrovca, Bobletici și Alexeuca.
„Sunt puțini copii, dar nu pot să vă spun, tare greu va fi cu transportul. Noi nu avem cu ce ne duce la raion, nu avem cu nimic. Lucra, tare bine era, este curat, este reparată, dar ce să facem, așa e, Guvernul”.
Colectivul gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acesteia nu este motivată.
„Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale. Problema cea mai mare este numărul de copii. În prezent gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca”.
„ - Nu-i chiar plăcut. De la 1 septembrie, dumneavoastră ce veți face?
– Acasă voi sta. Stau acasă. Eu am ieșit la pensie și îmi pare rău că cu închiderea, lichidarea, de aici spun optimizare, dar se exprimă lichidare, profesorii care mai au până la pensie cumva îi compensează, dar de noi s-au folosit cât nu au avut specialiști și la închiderea școlilor nu ni se dă nimic”.
Reprezentanții sindicatelor din învățământ din raionul Sîngerei spun însă că dascălii din aceste instituții nu vor rămâne fără un loc de muncă.
„Practic noi împreună cu direcția educație cu sindicatul ne-am așezat și am găsit loc sau rezolvarea problemei pentru fiecare cadru și am analizat care este situația lui și nu doar a cadrelor, ci și a personajului auxiliar”,a zis reprezentantul FSEȘ, raionul Sîngerei, Ion Roșca.
În prezent, în Republica Moldova există 102 școli cu un număr de elevi mai mic de 50. Autoritățile estimează că, în perioada septembrie-noiembrie 2024, 20% dintre elevi vor alege să meargă într-o altă instituție de învățământ.