Deși se prognozează un an cu creștere economică, totuși, viața cetățenilor nu se va îmbunătăți vizibil. De această părere este analistul economic, Viorel Gîrbu, potrivit căruia, situația financiară și puterea de cumpărare a oamenilor și în 2024 va fi precară. Moldovenii ar trebui să fie chibzuiți dacă vor să se împrumute la bancă sau să-și cumpere o casă, mai spune expertul.
„Cifrele, cel mai probabil, vor fi optimiste, va fi o anumită creștere economică, nu mă aștept la o creștere economică mare, dar ceva va fi, 2-3%. Dacă ne îndepărtăm de aceste cifre și facem referință la percepția noastră de cetățean, fără cifre, atunci va fi aceeași situație dificilă pe care am atestat-o și în perioada anterioară, o să avem nivel redus de trai, o să avem putere de cumpărare redusă, o să ne confruntăm cu problemele cu care se confruntă majoritatea moldovenilor, se gândesc cum să distribuie banii ca să le ajungă pe toată luna”, spune analistul economic, Viorel Gîrbu.
Fenomenul se explică prin faptul că această creștere economică prognozată este una fictivă, asta pentru că anul trecut cifrele au arătat o scădere economică, iar în 2024, practic, acestea doar vor reveni la nivelul anterior. În același timp, moldovenii nu trebuie să se aștepte nici la scăderi de prețuri.
„Nu, prețurile nu scad. La carburanți prețurile pot să scadă, dar în principiu, în economia de piață, prețurile nu scad, fiindcă trebuie să fie inflație, prețurile trebuie să crească mereu, pentru că acest lucru stimulează consumul Nu contează mărimea prețului, contează puterea de cumpărare. Prețul poate fi oricât de mult. Combustibilul poate să fie și 34 de lei per litru, nu contează acest lucru. Dacă ai capacitatea să-ți asiguri consumul în măsura consumului cu care te-ai obișnuit în perioada anterioară, atunci nu-i o problemă”, susține analistul politic.
Dacă vă gândiți la investiții în imobiliare sau la luarea unui credit, sfatul analiștilor este să fiți cât mai prudenți. Dacă suma creditului depășește 30% din veniturile pe care le aveți ar fi mai bine să amânați împrumutul. Mai mult decât atât, experții recomandă chiria în loc de procurarea unui imobil în rate. În același timp, economiștii spun că e necesar să ne creștem puterea de cumpărare în loc să economisim.
„Nu trebuie să economisească, ci să investească banii rațional, să organizeze viața rațional, astfel încât să-și mărească în continuu puterea de cumpărare. Pentru aceasta, cetățenii trebuie să-și creeze spațiu. Deci, să nu obosească în ultimul hal la lucru, să vină acasă obosiți, să doarmă și să meargă înapoi la lucru, acest stil de viață nu este bun. Deci, oamenii trebuie să se gândească la dezvoltare profesională, la noi oportunități de lucru, să-și schimbe locurile de muncă, să fim în căutare mereu de noi oportunități”, ne-a mai declarat Viorel Gîrbu.
O radiografie a inflației ne arată că în 2023, aceasta a mers pe o pantă descendentă. În prima lună a anului trecut, aceasta a atins nivelul de 27,3%, iar în noiembrie 2023, inflația a ajuns la 5,4 la sută, adică o scădere cu aproape 22 de puncte procentuale. De asemenea, anul trecut cel mai mult s-au scumpit serviciile, urmate de alimente și de mărfurile nealimentare. Ținta Băncii Naționale pentru ritmul inflaționist din acest an este 5 procente.