Armata rusă a lovit cu drone regiunea Sumî din Ucraina în noaptea de 24 iunie. Autoritățile locale au raportat moartea a trei persoane, printre care și un băiat de 8 ani, potrivit Current Time TV. Forţele ruse au lansat un atac cu drone asupra oraşului Harkov în noaptea de luni spre marți, rănind trei persoane. A fost avariată infrastructura civilă. Panică a fost și la Moscova în timpul nopții, după ce drone ucrainene au fost lansate spre capitala Rusiei. Traficul aerian a fost suspendat pe două dintre cele mai mari aeroporturi ale orașului.
Președintele american Donald Trump este așteptat marți în Europa, la Haga, pentru a participa la un summit NATO considerat de unii diplomați drept „cel mai important de la Războiul Rece încoace”. Trump l-a avertizat, luni, pe fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev să nu folosească „cu uşurinţă” cuvântul „nuclear”, după ce acesta din urmă a afirmat în weekend că „sunt ţări care sunt gata să livreze direct propriile lor arme nucleare Iranului”.
UPDATE Olanda va furniza Ucrainei 100 de radare de detectare a dronelor şi 20 de vehicule de evacuare medicală, ca parte a unui nou pachet de ajutor în valoare de 175 de milioane de euro, a declarat marţi ministrul apărării olandez, Ruben Brekelmans, relatează Reuters.
UPDATE Rusia a lansat un atac cu rachete asupra orașului ucrainean Dnipro, pe 24 iunie, lovind infrastructura civilă și un tren de pasageri. În rezultat, cel puțin o persoană a murit, iar alte 20 au fost rănite, transmite The Kyiv Independent.
UPDATE O întâlnire în marja summitului NATO, la Haga, între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său american Donald Trump este prevăzută miercuri, 25 iunie, declară marţi un oficial de rang înalt de la preşedinţia ucraineană pentru AFP.
UPDATE Kremlinul a declarat marți că NATO urmează o cale a militării excesive și încearcă să portretizeze Rusia drept un „monstru infernal” pentru a justifica creșterile cheltuielilor pentru apărare, relatează Reuters. În contextul summitului NATO de la Haga, liderii alianței au avertizat că Federația Rusă ar putea ataca un stat membru în următorii ani, dacă nu este oprită în Ucraina. Moscova neagă acuzațiile și susține că nu are intenții agresive față de NATO.
UPDATE Aliații europeni nu ar trebui să-și facă griji cu privire la angajamentul Statelor Unite față de NATO, a declarat marți Mark Rutte, secretarul general al alianței, vorbind înaintea summitului alianței de la Haga. Reuniunea de două zile de la Haga este menită să-i semnaleze președintelui rus Vladimir Putin că NATO este unită, în ciuda criticilor anterioare ale președintelui american Donald Trump la adresa alianței, și hotărâtă să-și extindă și să-și îmbunătățească apărarea pentru a descuraja orice atac din partea Moscovei, conform Reuters.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că intenționează să se întâlnească cu președintele SUA, Donald Trump, în timpul summitului NATO din această săptămână. Zelenski a declarat într-un interviu difuzat marți de Sky News că echipele lor lucrează la detaliile organizatorice și la momentul întâlnirii, notează Reuters.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns la Summitul NATO, anunță jurnalista TV8, Victoria Clipca, prezentă la evenimentul de la Haga. Liderul ucrainean a avut o primă întâlnire cu șeful NATO
UPDATE Hackerii pro-ruși au atacat și perturbat site-urile web ale autorităților guvernamentale și municipale din Olanda înaintea summitului NATO de la Haga, relatează presa din țara care găzduiește evenimentul. Luni dimineață, un serviciu online folosit de municipalitățile și provinciile olandeze pentru a publica documente oficiale a fost vizat de un atac digital, a scris De Telegraaf.
UPDATE După ani în care Kremlinul s-a lăudat cu „reziliența” economiei ruse în fața sancțiunilor occidentale, realitatea pare să o contrazică. Ministrul Economiei de la Moscova admite că Rusia se află „la marginea recesiunii”, în timp ce inflația se apropie de 10%, producția industrială încetinește, iar lipsa de forță de muncă devine critică. Totul, pe fondul unei economii hiper-militarizate și a unei politici bugetare sufocate de ambițiile expansioniste ale regimului Putin, notează Adevărul.
UPDATE Potrivit unei surse guvernamentale ucrainene citate de presa britanică, Rusia ar putea adapta propriile tactici pentru a lansa un atac hibrid asupra unui stat membru NATO din flancul estic. Oficialul face referire la așa-numita „Operațiune Pânza de Păianjen” – o acțiune clandestină de amploare desfășurată recent de Ucraina, care a dus la distrugerea a zeci de aeronave militare rusești printr-o rețea de drone infiltrate adânc în teritoriul inamic. „Există temerea că Federația Rusă a studiat în detaliu această operațiune ucraineană și ar putea încerca să o reproducă în alt context – poate chiar într-un stat baltic. Ar fi un test major pentru Articolul 5 al NATO, unul fără precedent până în prezent”, avertizează sursa, notează Adevărul.
UPDATE Forțele ruse încearcă să alunge complet trupele ucrainene din regiunile ruse Kursk și Belgorod. În plus, unitățile de asalt rusești s-au apropiat de granița administrativă a regiunii Dnipropetrovsk, dar au fost respinse. Pe frontul de sud, însă, rușii au venit cu ceva diferit - un vehicul improvizat, cu o armură "bizară", poreclit „Porcul spinos”. În schimb, Ucraina urmează să-şi intensifice atacurile vizând ţinte militare ruse, în adâncime în Rusia, a anunțat comandantul armatei ucrainene, scrie Știripesurse.
UPDATE Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, și președintelui Consiliului European, Antonio Costa, liderii celor patru țări au subliniat o amenințare sporită la adresa blocului și au solicitat sprijin cu „toate instrumentele UE disponibile”, scrie Bloomberg. „Rusia ne testează descurajarea și reziliența prin activități de destabilizare și sabotaj, în special de-a lungul frontierelor estice ale UE”, se arată în scrisoarea adresată.
UPDATE În cursul zilei de ieri, două drone ucrainene care se îndreptau spre Moscova au fost doborâte de unitățile de apărare aeriană, a anunțat primarul Capitalei Federației Ruse, Serghei Sobianin, pe Telegram. Resturile celor două drone s-au prăbușit în oraș și sunt analizate de experți, potrivit Mediafax. A treia dronă ucraineană a fost doborâtă luni seară. Pe 1 iunie 2025, prin operațiunea secretă „Pânza de Păianjen”, serviciile secrete ucrainene au lovit 40 de bombardiere strategice rusești cu drone, provocând distrugeri semnificative forțelor aeriene ale Rusiei.
UPDATE Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat pe 23 iunie că Serbia a suspendat toate exporturile de arme, invocând motive de securitate națională și interese economice. El a negat că această măsură ar fi o reacție la criticile tot mai intense privind acuzațiile că muniția sârbă ar fi ajuns în Ucraina. După o întâlnire cu înalți oficiali militari, Vucic a declarat că Serbia trimite muniție doar către propriile cazărmi și că toate exporturile sunt suspendate, în conformitate cu interesele Serbiei, potrivit Mediafax.
UPDATE Într-un moment în care orașele ucrainene sunt bombardate aproape zilnic de roiuri de drone explozive, iar apărarea antiaeriană se apropie de punctul de epuizare, Ucraina a primit primul avion de război electronic SHARK, livrat de firma cehă-slovacă SHARK.AERO, notează Ziare.com.
UPDATE NATO are o relație strânsă cu Republica Moldova, iar aliatul nostru România vă ajută mult ca să că puteți apăra, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, fiind întrebat de reportera TV8 despre perspectiva de colaborare cu țara noastră. Mark Rutte a vorbit despre Moldova în ajunul summitului NATO, care începe astăzi, 24 iunie, la Haga. Reuniunea NATO va continua pe 24-25 iunie, fiind așteptate decizii majore, precum creșterea bugetului pentru apărare cu 5% din PIB pentru fiecare țară membră, dar și consolidarea capacității NATO în Europa în eventualitatea unei retrageri parțiale a SUA în poziția de lider strategic.
UPDATE Vorbind din orașul său natal, Haga, Rutte a descris Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare” pentru NATO, avertizând că Moscova ar putea fi capabilă să lanseze un atac asupra membrilor alianței în următorii trei-cinci ani. „Este clar că (Rusia – n.r.) vrea să-și extindă teritoriul”, a spus Rutte. Rutte a declarat că Rusia „produce deja de patru ori mai multă muniție” decât întreaga alianță NATO, în ciuda faptului că are o economie de doar 2.000 de miliarde de dolari, comparativ cu cele 50.000 de miliarde de dolari ale NATO. „Trebuie să ne asigurăm că alocăm mai mulți bani”, a spus el, scrie Mediafax.
UPDATE Mark Rutte, secretarul general al NATO, a declarat că „nu a fost un lucru dificil” să obțină acordul membrilor pentru creșterea cheltuielilor de apărare la 5% din PIB, din cauza amenințării tot mai mari din partea Rusiei. Într-un interviu acordat înaintea summitului Alianței Nord-Atlantice, Rutte a spus pentru The Guardian că toți cei 32 de membri au fost de acord să aloce mai mulți bani pentru apărare deoarece „miza este uriașă” după invazia Rusiei în Ucraina.
UPDATE Politicianul olandez Mark Rutte, numit să gestioneze relaţia delicată a NATO cu Donald Trump, pare să fie pe cale să-şi încheie cu succes primul summit în calitate de secretar general, după ce a obţinut un proiect de acord privind creşterea cheltuielilor europene pentru apărare aşa cum doreşte preşedintele SUA, relatează Reuters, preluată de news.ro.
UPDATE Un liceu din orașul Cetatea Albă, regiunea Odesa, a fost atacat luni după-amiază cu cel puțin două rachete balistice, un atac soldat cu trei morți și 12 răniți, potrivit unui bilanț preliminar, relatează Ukrainska Pravda. „Rușii au distrus o instituție locală de învățământ. Sub dărâmături s-ar putea afla persoane - adulți din corpul didactic. Copiii, din fericire, sunt în vacanță și nu se aflau în instituție. Lucrările pentru eliminarea consecințelor (atacului - n.r.) și căutările sunt deja în desfășurare”, a declarat șeful administrației militare-civile din Odesa, Oleh Kiper.
UPDATE O nouă tentativă de asasinat asupra președintelui Volodimir Zelenski a fost dejucată de autoritățile ucrainene. Potrivit șefului Serviciului de Securitate (SBU), Vasil Maliuk, atacul a avut loc pe aeroportul din Rzeszów, Polonia, scrie Notes From Poland. În spatele acestuia s-a aflat un fost militar polonez, recrutat de Rusia acum zece ani, care plănuia să-l elimine pe Zelenski folosind o armă cu lunetă sau o dronă. Planul a fost dejucat în aprilie 2024, iar cetățeanul polonez a fost reținut. Autoritățile poloneze și SBU colaborează strâns pentru a asigura securitatea președintelui ucrainean. Aceasta nu este prima tentativă, anul trecut fiind reținuți doi colonei care furnizau informații Rusiei pentru a-l viza pe Zelenski și alți oficiali ucraineni. O dronă sau un lunetist urmau să fie folosite pentru asasinarea lui Zelenski pe aeroportul orașului. Printre cei implicați se numără doi foști colonei ucraineni din garda de corp a lui Zelenski, a căror arestare a fost anunțată de Malyuk în luna mai a anului trecut, scrie AlephNews.
UPDATE Operațiunile de căutare și salvare la blocul din Kiev avariat de un atac al Rusiei au fost finalizate. Bilanțul arată că racheta lansată de Rusia a ucis 9 oameni. Lucrările de urgență continuă pentru reconstrucție, iar specialiștii demontează structurile periculoase.
UPDATE Vladimir Putin anunță intensificarea producției rachetei hipersonice Oreshnik. Rusia a folosit pentru prima dată această armă împotriva Ucrainei în noiembrie 2024 și susține că sunt „imposibil de interceptat”. „Producţia în serie a celui mai recent sistem de rachete cu rază medie de acţiune Oreşnik este în curs”, a declarat Putin într-un discurs televizat adresat cadeţilor militari absolvenţi. Sistemul „s-a dovedit foarte eficient în condiţii de luptă”, a adăugat el. Rachetele intermediare au o rază de acţiune de până la 5.500 km, ceea ce le-ar permite să lovească din Rusia orice ţintă din Europa sau din vestul Statelor Unite.
UPDATE Atacul Statelor Unite ordonat de Donald Trump asupra instalațiilor nucleare ale Iranului a declanșat păreri contradictorii în întreaga lume, inclusiv în America. Însă acum, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dezvăluie un secret rusesc legat de Țara sfântă: „Israelul este aproape o țară vorbitoare de limbă rusă”. Dictatorul de la Moscova arată o schimbare neașteptată față de Iran, aliatul său din Orientul Mijlociu, părând că ține partea Israelului în acest conflict.Putin vorbește despre conflictul Iran-Israel pe fondul atacurilor americane asupra Teheranului. El se oferise anterior să medieze un acord de armistițiu între Israel și Iran pentru a rezolva conflictul iminent, dar președintele american Donald Trump i-a respins oferta, potrivit Indian Express, notează Ziare.com.
UPDATE Dmitri Medvedev a declarat luni că Rusia „nu intenționează să furnizeze arme nucleare Iranului”, după ce Donald Trump l-a avertizat să nu folosească „cu ușurință” termenul „nuclear”, transmite EFE. Fostul preşedinte, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, şi-a temperat astfel remarcile de duminică, atunci când a afirmat pe canalul său Telegram că "sunt ţări care sunt gata să livreze direct propriile lor arme nucleare Iranului". Acum, Medvedev a declarat că ştie "foarte bine" implicațiile pe care le-ar putea avea furnizarea de arme nucleare Iranului, un pas pe care l-ar putea face "alte ţări". „Asta am spus", a adăugat el, notează Știripesurse.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și premierul Marii Britanii, Keir Starmer, au anunțat o nouă inițiativă de coproducție a echipamentelor militare. „Sunt foarte mândru că în această după-amiază putem anunța un acord de coproducție militară industrială – primul de acest fel dintre Ucraina și Marea Britanie, ceea ce va reprezenta un pas uriaș înainte în ceea ce privește contribuția pe care o putem aduce în continuare”, a declarat Starmer. Cei doi lideri au făcut anunțul în grădina reședinței lui Starmer, unde s-au întâlnit cu trupele ucrainene antrenate în Marea Britanie. Acordul de partajare a tehnologiei ar stimula producția de drone a Ucrainei și ar conecta industria de apărare britanică cu tehnologia dezvoltată pe linia frontului din Ucraina, conform unui comunicat al Biroului premierului, scrie Ziare.com.