Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata

Javier Milei suferă un prim eșec major în Parlament. Pachetul de reforme, retrimis în comisie, din lipsă de sprijin

missing
07 februarie 2024, ora 11:22

Președintele libertarian al Argentinei, Javier Milei, a suferit marți primul său eșec serios în Parlament, când pachetul său de reforme de dereglementare a fost retrimis în comisie din lipsă de sprijin. Președintele ultraliberal rămâne hotărât să își pună în aplicare programul. 

„Programul nostru a fost votat de 56% dintre argentinieni și nu suntem dispuși să îl negociem cu cei care au distrus țara”, a denunțat Javier Milei pe X, care intenționează să „continue” programul „cu sau fără sprijinul liderilor politici care ne-au distrus țara”, scrie Le Figaro.

Marți seară, în momentul în care Camera Deputaților se pregătea pentru niște voturi extrem de incerte pe subiectul controversat al privatizărilor, partidul prezidențial La Libertad Avanza (LLA) a cerut și obținut brusc amânarea sesiunii, trimițând de facto textul înapoi la comisie.

Ministrul de interne Guillermo Francos, care a fost pivotul negocierilor pentru obținerea unei majorități ad-hoc - o sarcină dificilă pentru partidul LLA al lui Javier Milei, a treia forță din Cameră - a explicat că a observat „o lipsă de voință din partea blocurilor de a susține reformele”. 

„Au existat angajamente de vot care nu au fost respectate în practică”, s-a plâns el. Din Israel, unde a sosit marți pentru un turneu diplomatic care îl va duce de asemenea la Vatican și în Italia, președintele Milei a denunțat pe X „casta care a stat în calea schimbării”. „Nu va fi ușor să schimbăm un sistem în care politicienii s-au îmbogățit pe seama argentinienilor”, a recunoscut el.

Marți, deputații europeni au reluat examinarea, articol cu articol, a ambițiosului proiect de lege „Omnibus” al lui Javier Milei. 

Conținând inițial 660 de prevederi care reformau, de asemenea, economia, comerțul, cultura, dreptul penal etc., proiectul de lege a fost redus de-a lungul săptămânilor la aproximativ 300 de articole. 

Inițial, însă, guvernul a obținut marți o victorie, deputații aprobând principiul „delegării de competențe” pentru executiv timp de un an pentru a legifera prin decret în numele „urgenței economice”. Cu toate acestea, au apărut fisuri, deputații opoziției moderate, precum centristul Paula Oliveto, exprimându-și temerile față de „o democrație slabă, care concentrează (puterile) într-o singură persoană”, referindu-se la Javier Milei.

Votul de seară asupra detaliilor „legii Omnibus” se anunța și mai complicat: opoziția moderată, deși dispusă să susțină reformele, intenționa să ceară modificări, cum ar fi cele privind privatizările (între 30 și 40 de companii vizate) sau repartizarea resurselor de stat/provinciale. 

„Guvernatorii (provinciilor) nu s-au ținut de cuvânt”, a afirmat liderul grupului LLA, Oscar Zago, sugerând că tocmai în chestiunea finanțării provinciilor guvernul nu a reușit să obțină garanțiile de vot ale guvernatorilor, care sunt adesea independenți într-o țară federală cu 24 de provincii.

Președinția nu a ezitat să treacă la amenințări. „Din păcate, ajustarea va trebui să fie mai mare, iar guvernatorii sunt cei care vor fi afectați”, a avertizat purtătorul de cuvânt al președinției, Manuel Adorni, la televiziunea LN+. „Fiecare element de cheltuieli guvernamentale va trebui să fie revizuit pentru a respecta instrucțiunile președintelui Milei: deficit zero”, a insistat el.

 Javier Milei a afirmat în repetate rânduri că „nu există un plan B” la austeritate pentru a redresa a treia economie a Americii Latine, care este îndatorată structural și sugrumată de o inflație de 211% (în 2023). FMI a prezis o recesiune de 2,8% în 2024 sub impactul primelor măsuri de austeritate, inclusiv o devalorizare de 50% a peso-ului.

Președintele argentinian ultraliberal Javier Milei a anunțat la sfârșitul lunii decembrie, o dereglementare masivă a celei de-a treia economii din America Latină, semnând un decret menit să modifice sau să abroge peste 300 de reglementări, inclusiv cele privind chiriile, privatizările și legislația muncii.

Noul președinte al Argentinei a făcut campanie condamnând „casta politicienilor, acești hoți corupți”. El promite să elimine banca centrală și să înlocuiască peso cu dolarul, dar și să facă reduceri brutale în cheltuielile publice și să închidă mai multe ministere, inclusiv cel al drepturilor femeilor și al turismului. 

Se autodescrie ca „anarho-capitalist” și a ales ca slogan de campanie: „Viva la Libertad, carajo” (trăiască libertatea, la dracu’). În materie diplomatică, noul președinte promovează alinierea cu Statele Unite și Israel. 

Vrea să întrerupă legăturile cu țările „comuniste”, „Rusia”, „China” și „Brazilia”, pe care le disprețuiește, iar pe președintele Lula îl numește „un corupt”

Totodată, într-un discurs ţinut în cadrul Forumului Economic Mondial, preşedintele libertarian i-a acuzat pe liderii occidentali că au abandonat „valorile Occidentului”, scrie Ziarul Financiar.

„Sunt aici pentru a vă spune că lumea occidentală este în pericol... deoarece cei care ar trebui să apere valorile Occidentului au fost cooptaţi de o viziune asupra lumii care duce inexorabil la socialism şi, prin urmare, la sărăcie”, a declarat Milei miercuri în faţa audienţei de la Davos.

El a spus că „organizaţiile internaţionale” au fost influenţate de „colectivism”, „feminism radical” şi o „irealizabilă agendă care vizează mediul”.

Milei a fost ales preşedinte în luna noiembrie a anului trecut, pe fondul celei mai grave crize din ultimele două decenii a economiei sud-americane.

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe
Atenție! Alertă de călătorie în Austria: Se așteaptă condiții meteo severe
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/HARTĂ/ Cutremur puternic în România: Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii cere ajutor pentru fermieri de la UE: „Nevoile sunt mari și resursele noastre limitate”
/VIDEO/ Ministrul Agriculturii cere ajutor pentru fermieri de la UE: „Nevoile sunt mari și resursele noastre limitate”

Familia regală britanică a eliminat-o pe Meghan Markle din fotografia folosită pentru a-i ura la mulţi ani prinţului Harry

missing
16 septembrie 2024, ora 21:34

Fotografia folosită de familia regală britanică pentru a-i ura duminică la mulţi ani prinţului Harry a fost decupată dintr-o imagine în care ducele de Sussex apărea alături de Meghan Markle. Detaliul nu a trecut neobservat în presa britanică, scrie news.ro

În fotografia originală, descoperită de The Standard şi The Times, Meghan Markle apare alături de prinţ la o masă. Fotografia a fost făcută în 11 iulie 2018, în timpul unei vizite oficiale la Dublin. Cuplul, care tocmai se căsătorise, făcea încă parte din familia regală la acea vreme.

„Alegerea fotografiei trebuie să fi fost un coşmar pentru Buckingham”, notează cu umor jurnalistul de la Times, care îşi aminteşte de dilema lor. „A fost imposibil să se aleagă o fotografie recentă a prinţului, dintr-una dintre recentele sale vizite pseudo-oficiale. Nici o fotografie cu Harry jucând polo, fără să pară că promovează viitorul serial produs de prinţ pentru Netflix despre acest sport atât de drag inimii sale”.

Nu a fost aleasă o fotografie cu Harry în compania tatălui său, regele Charles, sau a fratelui său, prinţul William, pentru că nu există fotografii recente. Aşa că a fost aleasă o fotografie din 2018, care îl arată pe prinţ relaxat şi zâmbitor.

Imaginea şi mesajul pe care îl transmite contrastează puternic cu fotografia publicată la 15 septembrie 2020 de William şi Kate, la împlinirea vârstei de 38 de ani ai lui Harry. Aceasta îi arată pe Harry, William şi Kate, într-o manieră hilară, alergând pe o pistă.

Este prima dată din 2021 când conturile oficiale ale familiei regale şi ale prinţului şi prinţesei de Wales au sărbătorit ziua de naştere a lui Harry. Deşi William şi Kate au republicat pur şi simplu mesajul de pe contul regal, adăugând un foarte scurt „La mulţi ani Ducelui de Sussex!”.

Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ „Secretul banilor” la TV8: Primul interviu oferit presei de către ministra Finanțelor, Victoria Belous
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata
/VIDEO/ Chișinău, oraș sub ape. Bîc a ieșit din maluri, iar Centrul Capitalei s-a transformat în râu. La Durlești a curs cu găleata

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.