Astăzi, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, au fost invitați vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman și directorul IPRE Iulian Groza. Discuțiile au fost axate pe deschiderea negocierilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, cu un accent pe capitolul justiției.
Deputata Doina Gherman a subliniat importanța unui proces de reformă judiciară bine fundamentat, chiar dacă acest lucru necesită mai mult timp. Ea a menționat că reformarea justiției nu s-a întâmplat niciodată rapid, aducând în discuție exemple din Grecia și Spania. Gherman a accentuat că ceea ce se construiește acum în R. Moldova este esențial pentru generațiile viitoare.
„Nu întotdeuna viteza ajută calității. Reformarea justiției nicăieri nu s-a întânplat repede, noi am discutat și cu colegi din Grecia, Spania. Exact asemenea provocări și greutăți le-au avut. Da, probabil lucrurile se întâmplă mai încet decât ne-am fi dorit cu toții, dar ceea ce noi construim acum este fundamental pentru generațiile următoare din R. Moldova. Or, dacă din start lucrurile vor fi făcute din grabă și incorect, atunci riscurile că vom construi ceva nesănătos sunt mai mari. De aceea, la Bruxelles se vede această voință, se vede acest efort pe reformarea justiției. Haideți să recunoaștem, este pentru prima oară când se face o evaluare extraordinară a judecătorilor, procurorilor”, a susținut Doina Gherman.
La rândul său, Iulian Groza a evidențiat că justiția este un pilon fundamental al Uniunii Europene, fiind primul capitol deschis și ultimul închis în negocieri. El a amintit că României i-au trebuit aproape 20 de ani pentru a ieși de sub mecanismul de monitorizare în justiție.
Directorul IPRE a mai punctat că rezultatele vor veni treptat și că ceea ce contează este că instituțiile se autoguvernează și funcționează pe baza valorilor fundamentale.
„Justiția nu degeaba face parte din construcția fundamentală care stă la baza UE și nu în zadar este primul cu care se deschide și ultimul cu care închidem. Și nu în zadar României i-a trebuit aproape 20 de ani ca să scape de mecanismul de monitorizare în justiție. Procesul de schimbare a justiției și de luptă cu corupția va deveni tot mai mult o realitate în R. Moldova. Pentru asta trebuie să existe și legi, nu doar instituții, există funcționari care trebuie să fie integri, profesioniști, competenți. (...). Evident că nu putem vorbi că suntem la sfârșitul acestui proces, cred că suntem pe la mijloc și cred că rezultatele vin treptat.
Dacă comparăm lucrurile cu trei ani în urmă, pot spune că astăzi avem instituții în administrarea justiției care sunt mai eficiente, credibile și corecte în comparație cu anii precedenți. (...). Ceea ce contează astăzi este că aceste instituții se autoguvernează, funcționează, câteodată place, câteodată nu, câteodată nu ne place nouă, mediei, oamenilor din justiție, politicienilor. Aste e normal într-un stat în care noi construim acest stat pe bază de valori fundamentale”, a explicat Iulian Groza.