Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev și atac în Crimeea! AP: Kievul are 6 provocări majore, iar Putin are o tactică nouă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului

03 iulie 2024, ora 22:49

Conflictul dintre Rusia și Ucraina a escaladat semnificativ. Ucraina raportează peste 546.000 de soldați ruși pierduți de la începutul invaziei în 2022, iar Ucraina refuză să facă compromisuri teritoriale pentru pace. ONU solicită eliberarea imediată a reporterului Evan Gershkovich, încarcerat ilegal de Rusia. Între timp, forțele ruse sapă tuneluri pentru a trece în spatele liniilor inamice din Ucraina și a lansa atacuri, susține Ministerul rus al Apărării, citat de Newsweek. Un atac cu drone navale a avut loc în Novorossiisk, iar militarii ruși au publicat imagini:

Totodată, dacă Rusia încearcă să se extindă pe front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, transmite Departamentul de Stat al SUA. Summitul NATO ar putea aduce vești bune pentru apărarea aeriană a Ucrainei, care a primit și 6.000 de panouri solare pentru spitale. Dezvoltarea dronelor de atac de către companii chineze pentru Rusia sporește tensiunile. Președintele rus Vladimir Putin a sosit în Kazahstan pentru discuții de securitate la summitul OCS, în timp ce evacuările continuă în orașele ucrainene afectate de atacuri. Între timp, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Donald Trump ar trebui să prezinte planul său de a pune capăt războiului cu Rusia.

UPDATE Cel puţin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executaţi în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunţat miercuri un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov. "În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie, după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka", a afirmat Belousov, referindu-se la centrul de detenţie din Doneţkul ocupat, unde cel puţin 53 de soldaţi au fost ucişi în mai multe explozii în iulie 2022.

UPDATE Ucraina poartă discuţii privind trimiterea de gaze naturale din Azerbaidjan spre Uniunea Europeană, în contextul în care vrea să îşi menţină rolul de ţară de tranzit şi să îşi ajute vecinii din Vest să poată să îşi asigure securitatea energetică, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru Bloomberg News. Un acord vizând înlocuirea gazelor ruseşti cu cele din Azerbaidjan reprezintă "una din propunerile" discutate în prezent, a precizat Volodimir Zelenski. "Sunt mai mulţi oficiali din cadrul Cabinetului care se ocupă de acest lucru acum", a spus Zelenski.

UPDATE Ţările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomaţi occidentali pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianţei să se reunească într-un summit la Washington. Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina, asupra căruia liderii NATO vor conveni atunci când se vor reuni pentru summit-ul aniversar de la Washington, între 9 şi 11 iulie. 

UPDATE Compania Ukrenergo informează că, în cursul zilei de miercuri, importurile de electricitate ale Ucrainei ar urma să fie de 34.263 Megawaţi-oră (MWh). Potrivit Ukrenergo, pentru a acoperi parțial deficitul de energie electrică, Ucraina a solicitat energie electrică de urgenţă din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova. Importuri similare au avut loc şi pe 2 iulie, când Ucraina a primit electricitate din Polonia şi Slovacia, potrivit Rador.

UPDATE Un număr de „peste 12” piloți ucraineni se antrenează în acest moment pe aeronave F-16, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Patrick Ryder, în cadrul unui briefing de presă organizat miercuri seara. Piloții ucraineni se antrenează în prezent în Danemarca și SUA, a adăugat Ryder. 

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este „obosit” de premierul său Denis Shmyhal şi plănuieşte să-l schimbe, notează Mediafax. Informaţia este oferită de o persoană din anturajul liderului ucrainean. O sursă apropiată preşedintelui ucrainean a declarat pentru Ukrainska Pravda că opinia lui Zelensky faţă de Shmyhal sunt „evidente din atitudinea de la întâlniri”. „Nici nu-l mai ascultă cu adevărat”, a spus sursa, adăugând că preşedintele caută pe cineva cu „soluţii şi propuneri creative”, potrivit Sky News. O altă sursă de rang înalt a confirmat informaţia spunând că au avut loc două evenimente „prin care s-a încercat demiterea lui Shmyhal în ultimele două luni”.

UPDATE Geniul șahului mondial Garry Kasparov a creionat două scenarii pe care el le vede posibile pentru ca războiul din Ucraina să se oprească pentru totdeauna, scrie NewsWeek. O încetare a focului este "încă puțin probabil, în opinia mea, dar dacă este posibil, dar asta înseamnă că războiul se va relua mai târziu, pentru că acest război se poate termina doar cu două scenarii. Unul este Putin câștigă și Ucraina dispare. Al doilea, Ucraina câștigă și regimul lui Putin se prăbușește. Nu există o a treia cale", a spus Kasparov.

UPDATE Rusia susține că a încasat 65 de miliarde de dolari din vânzările de petrol și gaze, în prima jumătate a anului, în creștere cu 41% față de perioada similară a anului trecut. Rezultatele sunt o urmare a creșterii prețului petrolului, notează Biziday.

UPDATE Ucraina este în discuții pentru a trimite gaze naturale din Azerbaidjan către Uniunea Europeană, dorind astfel să își păstreze rolul de țară de tranzit și să ajute vecinii din Vest să-și asigure securitatea energetică, notează Antena3.

UPDATE Rusia va răspunde deciziei Finlandei de a acorda acces Statelor Unite la bazele sale militare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, potrivit Reuters, transmite Agerpres. ‘Pot doar să confirm că Rusia nu va lăsa fără răspuns consolidarea militară a NATO la graniţa noastră, care ameninţă securitatea Federaţiei Ruse’, a spus purtătorul de cuvânt adjunct Andrei Nastasin. ‘Vom lua de asemenea măsurile necesare, inclusiv de natură militaro-tehnică, pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei, ca şi ale aliaţilor săi din NATO’, a adăugat Nastasin.

UPDATE Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în valoare totală de 6,75 miliarde de coroane (288 milioane de dolari) de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022. 

UPDATE Un singur apel telefonic de la Xi Jinping către Vladimir Putin ar putea pune capăt războiului din Ucraina, a afirmat președintele finlandez, potrivit Sky News. Alexander Stubb a declarat pentru Bloomberg că Moscova este acum atât de dependentă de sprijinul Beijingului încât, dacă liderul chinez ar cere începerea negocierilor de pace, Rusia ar fi „forțată să facă acest lucru”. China a oferit anul trecut un plan în 12 puncte pentru pace pe care Ucraina și Occidentul l-au respins. China nu a condamnat încă Rusia și nu a descris războiul din Ucraina drept o „invazie” criticând, de asemenea, sancțiunile occidentale impuse Moscovei.

UPDATE Ucraina a efectuat un atac cu dronă la 1 iulie, avariind "grav" complexul militar-industrial rus, Uzina Electrometalurgică Oskol (OEMK), conform unor surse.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București apreciază drept "neîntemeiată" decizia părţii ruse de a declara un diplomat român persona non grata. Măsura a venit sub forma unui răspuns la decizia autorităţilor de la Bucureşti din 24 mai de a declara persona non grata un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut aliaților să se angajeze pe mai mulți ani să mențină ajutorul militar pentru Kiev la același nivel ca cel de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022, însumând aproximativ 40 de miliarde de euro pe an. Deși statele membre nu au susținut cererea inițială a lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual, pactul include o prevedere de reevaluare a contribuțiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat, scrie G4media.

UPDATE Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „un dialog constructiv” în cadrul acestui organism, transmite Agerpres. Rusia a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaților ruși la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.

UPDATE Cel puţin 4 civili au fost ucişi şi 27 au fost răniţi miercuri, 3 iulie, într-un atac al Rusiei cu rachete şi drone explozive asupra oraşului Dnipro din zona est-centrală a Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional, informează AFP.

UPDATE Dacă Rusia încearcă să se extindă pe front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, transmite Departamentul de Stat al SUA. James O'Brien, secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat că dacă Rusia încearcă să extindă actualul front, Ucraina va putea lovi la distanțe mai mari, relatează Vocea Americii declarația oficialului american de la audierea Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din SUA.

UPDATE Foști oficiali de securitate națională și experți în materie de apărare ce ar putea face parte dintr-o potențială nouă administrație Trump anticipează un plan de reformare drastică a NATO în care Washingtonul ar juca un rol mult diminuat în raport cu Europa, relatează Politico.

UPDATE Forţele ruse au preluat controlul asupra unui cartier din oraşul-cheie de pe linia frontului Ceasiv Iar, relatează agenţia rusă de presă Interfax, citând Ministerul Apărării.

UPDATE "Dacă Trump ştie cum să termine acest război, ar trebui să ne spună astăzi", a declarat Zelenski într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg la Kiev. "Dacă există riscuri pentru independenţa Ucrainei, dacă ne pierdem statalitatea - vrem să fim pregătiţi pentru asta, vrem să ştim", scrie Mediafax.

UPDATE Companii chineze și ruse dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian desfășurat în Ucraina, au declarat oficiali europeni familiarizați cu această chestiune, un semn că Beijingul s-ar putea apropia de furnizarea genului de ajutor letal împotriva căruia au avertizat oficialii occidentali, relatează Bloomberg.

UPDATE Nave militare ruse ale Flotei de Nord au acostat marţi pentru „mai multe zile” în Venezuela, ţară al cărei preşedinte Nicolas Maduro este un aliat fidel al lui Vladimir Putin, informează AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Un panel de experţi din cadrul ONU consideră că detenţia în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich este „arbitrară” şi cere eliberarea lui „fără întârziere”, într-un aviz făcut public marţi, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Dacă, la începutul invaziei din Ucraina, Rusia dorea să subjuge țara vecină și să instaleze un regim marionetă la Kiev sub patronajul său, iată că acum experții americani au identificat noul plan B al lui Putin. Liderul de la Kremlin a stabilit în prezent ca țintă pentru armata sa cucerirea ”fără limite” a cât mai mult teritoriu din Ucraina, s-a afirmat într-un nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank de la Washington, Statele Unite.

UPDATE Ajutorul militar pentru Ucraina, intensificat din SUA și Europa – și relaxarea restricțiilor asupra modului în care este utilizat acel armament – au provocat consternare la Moscova, potrivit experților americani. Acum, oficiali de la Washington au anunțat o măsură în premieră în ultimii ani, ridicarea nivelului de alertă de securitate la al 2-lea cel mai înalt standard, la toate bazele Statelor Unite din Europa (EUCOM).

UPDATE Războiul din Ucraina - și mai ales câștigarea acestui conflict - a devenit prioritatea zero a lui Vladimir Putin, iar Kremlinul apelează în prezent la toate soluțiile financiare pentru atingerea acestui obiectiv: creșterea taxelor, crearea de fonduri suverane, împrumuturi de pe piața internă și tipărirea de bani, se arată într-o analiză a publicației Kyiv Independent. Concomitent, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a dezvăluit, într-o analiză separată, teoria lui Vladimir Putin conform căreia victoria Rusiei în Ucraina poate fi obținută prin menținerea „câștigurilor teritoriale minimale pe termen indefinit”, în condițiile în care economia și industria rusă, aflate deja pe picior de război pot menține acest conflict pe termen lung, scrie Digi24.

UPDATE Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters.

UPDATE Ucraina primeşte 2,2 miliarde de dolari de la FMI, notează Mediafax. "Aceste fonduri vor contribui la finanţarea cheltuielilor bugetare esenţiale, a prestaţiilor sociale şi a salariilor medicilor şi profesorilor", a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE Oficialii ruși și aliații lor din Republica Moldova s-au reunit la Moscova pentru conferința organizată de un institut suspectat că ar avea legături cu FSB și au asociat eventualul vot pro-UE de la referendumul din octombrie cu „anexarea” Republicii Moldova de către România, relatează Radio Rador România. La conferința „În Moldova sau în România: va rămâne oare R. Moldova pe harta anului 2025?” au participat mai mulți foști și actuali oficiali ruși, dar și reprezentanții opoziției din Republica Moldova și alți invitați, inclusiv din Transnistria și UTA Găgăuzia. Printre cei invitați s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul fugar Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov, în timp ce premierul ungar Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele Volodymyr Zelenskyy în capitala Ucrainei, anunță serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, potrivit European Pravda.

UPDATE "Donald Trump ia în considerare posibilitatea încheierii unui acord conform căruia NATO se angajează să nu se extindă spre est - în special, spre Ucraina și Georgia. Și negociază cu președintele rus Vladimir Putin despre cât din teritoriul ucrainean va putea păstra Moscova", au declarat pentru ziar doi experți în securitate națională care îl susțin pe Trump. Trump consideră o greșeală să promită Ucrainei un viitor în NATO și condamnă politica actualului președinte american Joe Biden pe această temă, notează NewsWeek.

UPDATE Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat marţi, 2 iulie, că este posibil să acorde o amnistie unora dintre opozanţii săi politici încarceraţi care au luat parte la manifestații împotriva realegerii sale, dar care acum sunt grav bolnavi de cancer în închisoare, transmite Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni miercuri, 3 iulie, la Astana, cu omologul său chinez, Xi Jinping, cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu alţi patru lideri regionali care vor veni în capitala Kazahstanului pentru summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), a anunţat Kremlinul, citat de agenţia EFE.

UPDATE Accesul pe plajă în portul rus Novorossiisk de la Marea Neagră este restricţionat miercuri dimineaţă, a anunţat primarul oraşului, după ce forţele de apărare au fost angajate în respingerea unui atac cu drone maritime, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Deși cheltuielile de război sunt uriașe, iar conflictul din Ucraina a intrat în cel de-al treilea an, oficialii ruși spun că economia Rusiei „duduie”, numai că economistul Aleksei Kiselev este de părere că se poate vorbi deja despre o supraîncălzire care contrazice optimismul exacerbat al conducerii țării.

UPDATE Rusia își forțează militarii schilodiți să se întoarcă în prima linie, în timp ce armata Kremlinului trebuie să lupte și cu tifosul și holera din tranșee, relatează bloggerița prorăzboi Anastasia Kașevarova, pe canalul ei de Telegram, preluată de The Mirror. Anastasia Kașevarova a distribuit imagini cu soldații mutilați trimiși înapoi pe front, la Roșcinski, regiunea Samara, în așa-numita Republică Populară Donețk, în timp ce rapoarte neconfirmate de surse independente dezvăluie focare de tifos și holeră în tranșeele ruse.

UPDATE Statele membre NATO au decis să trimită un emisar special permanent în Ucraina, extinzând astfel prezenţa civilă a Alianţei Nord-Atlantice în țara atacată de Rusia, a declarat marţi un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean, a ajuns ținta unui fake news potrivit căruia și-ar fi cumpărat o mașină de lux în timpul vizitei cuplului la Paris luna trecută. Fake news-ul e parte dintr-o campanie de dezinformare a Rusiei, spun experți CNN.

UPDATE Aliații din NATO trebuie să depună toate eforturile în privința retragerii complete a trupelor ruse din teritoriul ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, în legătură cu ideea de armistițiu favorabilă Rusiei propusă de premierul ungar Victor Orban, notează Libertatea. „SUA și NATO au declarat în mod clar că există o singură soluție: Federația Rusă trebuie pur și simplu să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”, a comentat Patel referitor la declarațiile făcute de Viktor Orban în cursul vizitei sale de marți la Kiev. Oficialul american a reamintit că Rusia este un stat agresor care încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și Carta ONU.

UPDATE Separatiştii transnistreni s-au plâns la UE la o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova. Regiunea separatistă Transnistria s-a plâns marţi că autorităţile centrale i-au ignorat propunerile privind soluţionarea conflictului care durează de decenii şi că oficialii de la Chişinău au impus o „blocadă bancară”, informează Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Daghestan, republică cu majoritate musulmană din componența Federației Ruse, a interzis miercuri temporar purtarea niqabului din motive de securitate, după atacuri recente contra unor biserici şi sinagogi, transmite Agerpres. Acest văl integral ce lasă descoperiţi doar ochii este ”interzis temporar până la eliminarea ameninţărilor existente”, a declarat muftiatul – cea mai înaltă instanţă religioasă musulmană – din Daghestan, într-un mesaj video difuzat pe canalul său de Telegram.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, în timpul întâlnirii sale cu Prim-ministrul ungar, Victor Orban, au fost discutate „cele mai fundamentale” probleme ale relațiilor dintre cele două țări. Președintele Ucrainei a făcut această declarație în cadrul conferinței de presă comune cu Victor Orban, desfășurată la Kiev la 2 iulie. „Comerțul, cooperarea transfrontalieră, infrastructura, problemele energetice. Astăzi am vorbit despre sfera umanitară și despre tot ceea ce privește viața poporului nostru din Ucraina și Ungaria”, a subliniat Zelenski. În plus, potrivit Președintelui, ei au discutat despre deschiderea unei școli ucrainene în Ungaria.

UPDATE Rusia a pierdut 546.270 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022, a raportat la 3 iulie Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Acest număr include 1 180 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 123 de tancuri, 15 583 de vehicule blindate de luptă, 19 850 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 14 712 sisteme de artilerie, 1 115 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 876 de sisteme de apărare aeriană, 360

UPDATE Avocaţii ONU pentru drepturile omului consideră că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin încarcerarea reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, şi ar trebui să-l elibereze "imediat".

UPDATE Un atac cu drone navale a avut loc în noaptea de marți spre miercuri asupra orașului Novorossiisk, care găzduiește o bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Atacul s-a produs în jurul orei locale 03:00. Locuitorii orașului au primit sfaturi să stea departe de ferestre și să se adăpostească în camere cu pereți solizi, ale căror ferestre nu sunt orientate spre mare. Anterior, primarul Novorossiiskului, Andrei Kravcenko, a avertizat despre pericolului unui atac cu drone navale. Străzile din apropierea digului au fost blocate, iar alarma antiaeriană a răsunat în oraș, relatează Ukrainska Pravda, care citează surse rusești de Telegram precum Mash, Sota și Baza.

UPDATE Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia şi să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declaraţia candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump precum că ar putea pune capăt rapid conflictului, transmite Reuters, potrivit news.ro. Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat reporterilor, în timpul unei vizite la Washington, că Kievul va asculta orice sfat privind modul de a obţine o „pace justă”. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

UPDATE Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat, marți, că este de aşteptat ca la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare Ucraina să primească „veşti bune” în ceea ce priveşte dorinţa sa de a avea mai multe sisteme de apărare aeriană, relatează Reuters. „Sperăm că vom reuşi să ajungem (n.r. – la un acord) la summit şi să facem noi anunţuri privind apărarea aeriană”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

UPDATE Ucraina a primit aproape 6.000 de panouri solare din partea Comisiei Europene pentru alimentarea spitalelor din întreaga ţară, a anunţat Ministerul Energiei pe 2 iulie. Aceste panouri, fabricate de compania italiană Enel, vor genera aproximativ 2 megawaţi de electricitate, sporind rezilienţa energetică a spitalelor din regiunile Jîtomîr, Volîn, Hmelniţki, Kiev şi Odesa. Iniţiativa, parte a acordului „Ray of Hope” între ministerele sănătăţii şi energiei din Ucraina şi Comisia Europeană, abordează frecventele întreruperi de curent cauzate de atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice ucrainene. Ucraina se confruntă cu întreruperi prelungite şi zilnice ale alimentării cu energie electrică din cauza acestor atacuri continue. Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Viktor Leaşko, a subliniat importanţa crucială a asigurării continuităţii îngrijirii medicale în contextul crizei energetice. El a accentuat că dotarea instituţiilor medicale cu panouri solare este o mişcare esenţială către independenţa energetică şi stabilitate. Această abordare nu doar asigură continuitatea serviciilor medicale, ci şi întărește securitatea energetică generală a ţării în faţa amenințărilor constante.

UPDATE Companiile chineze dezvoltă drone de atac pentru a sprijini Rusia în conflictul său cu Ucraina, similare cu dronele Shahed produse de Iran, potrivit unui raport Bloomberg din 2 iulie. Afirmaţia se bazează pe informaţii de la oficiali europeni, care au dezvăluit că, în 2023, companii chineze şi ruseşti au discutat despre crearea unei drone similare modelului Shahed, cunoscut pentru producţia sa rentabilă în masă şi încărcăturile explozive. În ciuda poziţiei oficiale de neutralitate a Chinei în conflictul din Ucraina şi a negării furnizării de asistenţă letală, parteneriatul în creştere dintre China şi Rusia ridică îngrijorări. Această cooperare a fost evidențiată de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la preşedintele chinez Xi Jinping în mai, subliniind o relație bilaterală tot mai strânsă în contextul războiului. China a fost acuzată de diverse națiuni, inclusiv de SUA, că sprijină indirect eforturile militare ale Rusiei prin furnizarea de tehnologii cu dublă utilizare, cum ar fi unelte de maşini, tehnologie de arme şi imagini din satelit. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a subliniat angajamentul NATO de a dezvălui alinierea Chinei cu Rusia, avertizând asupra repercusiunilor sprijinului acordat Rusiei în conflict. Dezvoltarea acestor drone nu a fost încă observată în teatrul de operaţiuni ucrainean, dar potenţiala lor desfăşurare ridică preocupări strategice semnificative. Aliaţii NATO au avertizat constant China împotriva furnizării de sprijin militar Rusiei şi au îndemnat Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a facilita încheierea ostilităţilor.

UPDATE  Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Kazahstan pentru discuții privind securitatea regională și apărarea, precum și pentru o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii Chinei și Turciei, a informat Kremlinul. Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), înființată de China și Rusia în 2001 pentru a proteja securitatea în regiunea Eurasia, ține un summit în perioada 3-4 iulie în capitala Kazahstanului, Astana. „Liderii țărilor membre ale OCS vor discuta starea actuală și perspectivele de aprofundare a cooperării multilaterale în cadrul organizației și de îmbunătățire a activităților acesteia”, a afirmat Kremlinul într-un comunicat. Deși reuniunea va fi probabil dominată de Rusia și China, sunt așteptați să participe și liderii sau reprezentanții Azerbaidjanului, Belarusului, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei și Uzbekistanului. (Reuters)

UPDATE Autoritățile din Ucraina au declarat că rușii au vizat o clădire administrativă și mai multe locuințe. Guvernatorul regional Vadym Filashkin a reluat apelul adresat civililor de a părăsi orașul. Anterior războiului, orașul Ukrainsk număra o populație de 13.000 de locuitori. Între timp evacuările continuă într-un alt oraș din Ucraina. Kievul a declarat că au fost evacuați 700 de locuitori din Torețk, o mică așezare minieră situată în apropierea frontului din Donețk. Atacuri au fost semnalate și în orașul Dnipro, unde șapte persoane au fost rănite și zeci de clădiri rezidențiale au fost distruse, după un bombardament cu rachete balistice. De partea cealaltă Ucraina a atacat orașul Belgorod, unde o persoană a murit și alte nouă au fost rănite, potrivit informațiilor furnizate de guvernatorul Vyacheslav Gladkov.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 860: Avertizare Moldovei, sfatul lui Orban, aerodrom atacat și vești bune! Rusia îl contrazice pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 859: Fals la EURO 2024, complot dejucat și sate ocupate! Condiția lui Zelenski pentru negocieri cu Putin
/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/VIDEO/ Munca operatorilor de la 112, mai solicitantă de când canicula ne pune la încercare: Zilnic, mii de oameni cer ajutor
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
/VIDEO/ Sărăcia, mai mult resimțită în rândul copiilor de la sate. Semnal alarmant de la Buzu: Au aspirații educaționale reduse
Furtună peste caniculă! Cod galben de ploi, grindină și vânt puternic, emis de meteorologi
Furtună peste caniculă! Cod galben de ploi, grindină și vânt puternic, emis de meteorologi
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice
/FOTO/ Plouă în mai multe regiuni din țară! La Glodeni, furtuna a doborât copaci, a distrus țevi de gaz și a rupt fire electrice

Joe Biden, testat pozitiv pentru COVID-19: „Simptome ușoare”, inclusiv „stare generală de rău”

missing
18 iulie 2024, ora 09:41

Președintele Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în timp ce călătorea miercuri în Las Vegas și se confruntă cu „simptome ușoare”, inclusiv „stare generală de rău” din cauza infecției, a declarat Casa Albă, transmite AP.

Secretarul de presă Karine Jean-Pierre a declarat că Biden va zbura la domiciliul său din Delaware, unde se va „autoizola și va continua să își îndeplinească pe deplin toate sarcinile în această perioadă”. Vestea a fost împărtășită mai întâi de președintele și directorul general al UnidosUS, Janet Murguía, care le-a spus invitaților la convenția grupului din Las Vegas că președintele și-a trimis regretele și nu a putut apărea deoarece a fost testat pozitiv pentru virus.

Dr. Kevin O’Connor, medicul președintelui, a declarat într-o notă că Biden, în vârstă de 81 de ani, „s-a prezentat în această după-amiază cu simptome respiratorii superioare, inclusiv rinoree (nas care curge) și tuse neproductivă, cu stare generală de rău”. După testul COVID-19 pozitiv, lui Biden i s-a prescris medicamentul antiviral Paxlovid și a luat prima doză, a declarat O’Connor.

„Mă simt bine”, a declarat Biden, care este complet vaccinat, reporterilor miercuri în Las Vegas, arătând un deget mare înainte de a urca la bordul Air Force One pentru a se îndrepta spre reședința sa din Delaware, notează CNN.

Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un consilier PSRM de la Bălți a fost reținut, după ce a fost implicat într-o bătaie.„Provocare criminală organizată”, au reacționat socialiștii. De la ce a pornit totul? / Concursul pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile. Cum și-au argumentat deciziile? /Dezastru ecologic la nordul țării. De mai bine de cinci decenii, deșeurile din orașul Glodeni sunt aruncate pe un câmp de la periferia orașului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Guvernarea de la Chișinău speră că procesul se va încheia până în anul 2030. / O nouă schemă de escrocherie. Mai mulți cetățeni au primit conturi de plată pentru ca să-și poată primi coletele de peste hotare. / Fermierii amenință, din nou, cu proteste. De această dată sunt nemulțumiți că statul nu va mai prelungi restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Astăzi se dă startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Este un moment solemn, organizat la Luxembourg, unde a zburat mai bine de jumătate din Cabinetul de Miniștri de la Chișinău. / Calea Ferată din Moldova a intrat, din nou, în datorii. Întrepriderea se confruntă cu pierderi uriașe și are restanțe la plata salariilor angajaților încă din luna martie. Ce soluții au autoritățile / Flăcările au cuprins una dintre cele mai înalte clădiri din Bălți. Doi pensionari au fost duși la spital, iar zeci de persoane au fost evacuate, după un incendiu izbucnit într-o clădire cu 16 etaje.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi de doliu național în Republica Moldova. Cu cărți în mâini și flori, zeci de oameni au venit să-l petreacă pe maestrul Spiridon Vangheli pe ultimul drum! /Circulația pe podul Mihai Viteazul ar putea fi închisă pentru două luni. Solicitarea a fost făcută de agentul economic, care se ocupă de reparația podului. Pe unde ar putea circula șoferii? /Un tânăr a căzut de pe o stâncă de la o înălțime de circa 30 de metri. Cazul a avut loc în seara de 23 iunie, pe teritoriul mănăstirii Saharna din Rezina. Victima a fost transportată la spital.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.

/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Experiment TV8 pe caniculă: Pericolele mașinilor lăsate sub soarele arzător. Câte automobile au luat foc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Locotenenții propagandei”. Mesajele toxice transmise de portavocele Rusiei în Moldova
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/FOTO/ Vara, sezonul turiștilor în Moldova. Topul celor mai scumpe și al celor mai accesibile hoteluri din Chișinău
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/EXCLUSIV/ Alexandr Stoianoglo o dă în judecată pe Maia Sandu. Ion Munteanu: „Este o acțiune neîntemeiată”
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală
/VIDEO/ Cine îi topește inima jurnalistei TV8, Natalia Ghețu? Alături de cine am surprins-o la o plimbare în Capitală

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram