Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 955: Atac nocturn, farsă din Rusia și arestări misterioase. Ex-șeful NATO face o propunere Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 863: Trilaterală la Chișinău, Orban la Moscova și visul lui Putin! Când ar putea adera Ucraina la NATO

05 iulie 2024, ora 18:09

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-un interviu pentru DPA, că speră că Ucraina se va alătura Alianței în următorii 10 ani. Xi Jinping și Putin fac apel la țările din Eurasia, inclusiv cele membre NATO, să-și unească forțele cu Rusia și China împotriva Occidentului, la summit-ul SCO din Kazakhstan. Liderul de la Kremlin, care a ordonat invazia în țara vecină, a acuzat din nou Vestul pentru războiul din Ucraina și a spus că Rusia este gata să înghețe conflictul dacă Kievul și susținătorii săi acceptă termenii Moscovei. „Consider că visul lui Putin a fost ocuparea Ucrainei, la fel cum a făcut-o în cazul Belarusului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu. 

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, a declarat că Federația Rusă a recrutat aproximativ 190.000 de persoane de la începutul anului. Asta deși, președintele Vladimir Putin a menționat că Moscova nu are nevoie de o campanie suplimentară de recrutare obligatorie, deoarece rușii se înscriu din propria inițiativă. Între timp, reprezentanții Forţele aeriene ucrainene susțin că au doborât toate cele 32 de drone lansate de ruşi în timpul atacului aerian din noaptea de joi spre vineri. Totodată, premierul ungar Viktor Orban a ajuns, vineri, la Moscova, la doar câteva zile după prima sa călătorie în Ucraina de la începutul războiului. Vizita a fost criticată de liderii UE, care au subliniat că Orban nu acționează în numele blocului comunitar. 

UPDATE Polonia speră să aducă poliţişti de frontieră şi poliţişti din Finlanda, Germania şi Grecia pentru a ajuta la patrularea frontierei sale cu Belarus, a declarat un oficial de rang înalt, pe fondul preocupărilor crescânde legate de presiunile migratorii din est în Europa, scrie Reuters.

UPDATE Ministra de Externe a României, Luminița Odobescu, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au venit astăzi, la Chișinău, pentru a participa la trilaterala Republica Moldova-România-Ucraina. Aceștia au avut deja discuții cu șeful diplomației de la Chișinău, Mihail Popșoi, iar la ora 16:00, cei trei oficiali vor susține declarații comune de presă.

UPDATE Pe rețelele sociale au fost publicate imagini aeriene cu blocuri și clădiri în ruine distruse în întregime de aviația și artileria rusă, aflate în zona de est a orașului Ceasiv Iar. Forțele ucrainene au fost nevoite să-și părăsească recent pozițiile fortificate de la periferia estică a localității cunoscute sub denumirea de „Poarta Bahmutului”, ca urmare a bombardamentelor ruse.

UPDATE Partizanii anti-ruși din Crimeea au distrus o cale ferată pe unde treceau trenurile încărcate cu muniție trimisă din Coreea de Nord. Pe 5 iulie a avut loc o explozie pe calea ferată Transsiberiană lângă Ekaterinburg, în urma căreia circulația trenurilor a fost oprită, scrie Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evitat vineri să se pronunţe dacă actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este apt să conducă statul aliat cu cea mai mare putere nucleară şi respectiv să candideze pentru un nou mandat, afirmând că dacă ar începe să comenteze chestiuni politice interne ar slăbi Alianţa, transmite Agerpres.

UPDATE Opozantul rus Vladimir Kara-Murza, transferat într-un spital penitenciar din cauza unei boli provocate de cele două tentative de otrăvire, spune soția sa, scrie HotNews. Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, născut la Moscova, care are atât pașaport rusesc, cât și britanic, a fost închis anul trecut după ce a condamnat în repetate rânduri războiul Rusiei în Ucraina și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

UPDATE Germania a furnizat deja armatei ucrainene al treilea sistem antiaerian Patriot, care se află deja pe teritoriul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul german la Kiev, Martin Jaeger, informează The Kyiv Independent. În total, Ucraina dispune în prezent de cel puțin patru sisteme Patriot.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, pentru agenția de presă DPA, că speră ca Ucraina să devină membru al Alianței Nord-Atlantice în următorii 10 ani, relatează DW. În același timp, Jens Stoltenberg a făcut apel la creșterea asistenței militare pentru Kiev, înainte de summitul NATO de la Washington, care va avea loc în perioada 9-11 iulie. „Cu cât acest sprijin este mai puternic, cu atât mai repede se poate încheia războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că îi consideră pe talibanii afgani drept "aliaţi în lupta împotriva terorismului", în condiţiile în care Rusia a fost lovită de mai multe atentate în ultimele luni, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin participă la o întâlnire la Kremlin cu premierul ungar, Viktor Orbán, care a sosit într-o vizită la Moscova. Orbán a susţinut că a sosit la Moscova pentru a continua ‘misiunea de pace’. Ungaria deține președinția Consiliului UE pentru următoarele șase luni. 

UPDATE Forțele de Apărare „Sud” din Ucraina raportează că, în ultimele 24 de ore, 296 de drone de recunoaștere au survolat spaţiul aerian din sudul ţării. Potrivit Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, ocupanții ruşi au sporit utilizarea dronelor de recunoaștere, scrie Rador.

UPDATE Rezervată în a anunţa pierderile inamice şi complet opacă atunci când vine vorba despre propriile pagube, Rusia a scos pe piaţă cifre neconfirmate. În timpul războiului din Ucraina, sistemele ruseşti de apărare aeriană ar fi doborât peste 550 de avioane inamice, 180 de elicoptere şi 27.000 de drone. Bilanţul a fost anunţat, după cum informează agenţia Tass, de către comandantul forţelor ruse de apărare antiaeriană şi antirachetă, Andrei Semenov, scrie Mediafax.

UPDATE În cadrul convorbirilor cu conducerea rusă, premierul ungar, Viktor Orbán, reprezintă doar țara sa și nu şi NATO, a declarat, vineri, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă la Bruxelles. Stoltenberg a remarcat că premierul ungar, Viktor Orbán, „ne-a informat din timp despre vizita sa”.

UPDATE Ministerul leton al Apărării a anunţat că, în luna iulie, Letonia va trimite în Ucraina 2.500 de drone, în valoare totală de circa 4 milioane de euro. Acestea vor face parte din ajutorul oferit de „Coaliția de drone”, condusă de Letonia. 

UPDATE Cehul Filip Siman, 27 de ani, a compărut, pe 3 iulie, în fața Tribunalului Municipal din Praga. Rechizitoriul îl acuză de „serviciu ilegal în armata ucraineană” și de „jaf la locul operațiunilor de război”, informează agenția de presă națională České Noviny. Bărbatul neagă acuzațiile de furt, scrie 

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a ajuns la Moscova, în cadrul unei "misiuni de pace", relatează agenţia ungară de ştiri MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta. Orban urmează să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul vizitei, a declarat Bertalan Havasi, potrivit Agerpres. 

UPDATE Uniunea Europeană a declarat vineri că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova, potrivit agenției AFP. „Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

UPDATE Pe lângă atacurile ucrainene, rușii trebuie să înfrunte și un inamic neașteptat: căldura. Joi la Moscova a fost una dintre cele mai fierbinți zile din ultimul secol, fiind doborât recordul din 1917, iar în mai multe orașe temperaturile au depășit 35 de grade Celsius. Vremea caldă a declanşat o cerere în creştere pentru aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în timp ce moscoviţii au consumat cantităţi record de îngheţată şi băuturi reci, notează Spotmedia. 

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a raportat că, joi seară, armata Rusiei a lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii portuare. În urma atacului, care a avut loc în raionul Odesa, o persoană a murit și alte șapte au fost rănite. De asemenea, au fost deteriorate facilități portuare și spații administrative, scrie Rador.

UPDATE Trupele ucrainene s-au retras din partea de est a oraşului Ceasiv Iar, din regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, Nazar Voloşin, scrie Kyiv Independent. Cu o populație de 12.000 de oameni înainte de război, orașul a fost devastat, în ultima vreme, de atacurile rușilor.

UPDATE Colonelul Artyom Gorodilov, comandantul militar rus asociat cu masacrul de la Bucea, a fost reținut pentru acuzaţii de fraudă la scară largă, potrivit TASS din 4 iulie. Gorodilov, care a condus Regimentul 234 de Asalt Aerian al Gărzilor în timpul fazei inițiale a invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a fost implicat într-o investigaţie a New York Times pentru atrocitățile din Bucea, o suburbie a Kievului. Arestat pe 3 iulie, Gorodilov se confruntă cu acuzaţii de fraudă în valoare de cel puţin un milion de ruble (11.236 dolari) şi comanda Brigada 83 de Asalt Aerian al Gărzilor la momentul arestării, scrie Mediafax.

UPDATE Cinci persoane au fost rănite şi un copil a fost ucis în atacul ucrainean cu drone. „Din nefericire, o fetiţă de şase ani a murit în urma rănilor la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk, oraş din regiunea Krasnodar”, a anunţat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev, informează AFP. Alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate.

UPDATE Președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin au reiterat joi necesitatea unei cooperări politice, economice și de securitate mai strânse între țările din vasta Eurasia, pentru a-și uni forțele împotriva alianțelor occidentale, scrie Reuters.

UPDATE Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev a desfășurat o operațiune în cadrul căreia a fost bombardată fabrica de praf de puşcă din oraşul rusesc Tambov, informează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Pe 4 iulie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) l-a acuzat în absență colonelul rus Ivan Panchenko pentru ordonarea atacurilor asupra infrastructurii civile din estul Ucrainei. Potrivit SBU, Panchenko, comandantul Regimentului de Aviație de Vânătoare 159 din Districtul Militar Vest al Rusiei, a ordonat lovituri aeriene asupra diferitelor ținte de-a lungul frontului estic, notează Mediafax.

UPDATE Kievul a așteptat cu sufletul la gură aprobarea de către Congresul american a ajutorului de 60 de miliarde dolari pentru armata sa. Acum, după două luni, Pentagonul și-a întins antenele pe câmpul de luptă din Ucraina și a scos la iveală adevărul despre planul negru reușit de armata Moscovei. Rusia ”nu a obținut prea multe” de-a lungul liniei frontului, mai degrabă un eșec pe fondul lipsei munițiilor pentru trupele lui Zelenski.„În cele șapte luni în care lucram pentru a obține asistență suplimentară de securitate și finanțare suplimentară pentru Ucraina, rușii au făcut un efort să încerce să împingă și să cucerească teritoriul ucrainean și într-adevăr nu au reușit atât de mult în ceea ce privește cantitatea de teritoriu pe care o aveau în plan”, a declarat marți pentru presă, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maiorul Pat Ryder, potrivit Newsweek. 

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri, 5 iulie, că desfăşoară exerciţii care implică rachete balistice intercontinentale nucleare Iars, cu încărcături multiple. Anunțul vine la mai puţin de o lună după organizarea unor exerciții cu arme nucleare tactice, relatează agenția de presă Reuters, preluată de news.ro.

UPDATE De la 1 iulie, Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene. În acest context, Michel subliniază că Orban nu are mandat să se angajeze în discuții cu Rusia în numele UE, scrie NewsWeek. „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris Charles Michel pe platforma X.

UPDATE Vladimir Putin a respins orice posibilitate de negociere privind încetarea focului și cere deja în mod deschis capitularea efectivă a Ucrainei, subliniază specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului, citat de NewsWeek.

UPDATE Corporaţia rusă de stat Rostec a declarat joi că unitatea sa de export de arme a organizat producţia în India de proiectile perforatoare de suprafeţe armate utilizate de tancuri de luptă ruseşti, transmite Reuters.

UPDATE Pentru toamna acestui an, Kremlinul ar pregăti o serie de destabilizări la Chișinău. Pe canale de Telegram, au început a fi vehiculate tot felul de scenarii, însă prim-ministrul Dorin Recean spune că autoritățile sunt pregătite să le facă față, scrie Știripesurse.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 4 iulie, că îl preferă în continuare pe Joe Biden, chiar dacă prestația acestuia din cadrul dezbaterii cu fostul președinte american Donald Trump a fost dezastruoasă, notează NewsWeek.

UPDATE Pe 5 iulie, guvernatorul Vasily Golubev a raportat că apărarea antiaeriană rusă a doborât 10 drone în Rostov Oblast, provocând un incendiu mare. Resturile dronei au căzut pe malul stâng al oraşului Rostov-pe-Don, declanşând un incendiu extins. Canalul de ştiri rusesc Astra a publicat ulterior imagini cu locul atacului cuprins de flăcări. Cel puţin 10 drone au fost doborâte în incident. Nu s-au raportat victime, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că Rusia ia "foarte" în serios declaraţiile lui Donald Trump, care a afirmat în mai multe rânduri că în cazul în care va fi reales, va opri rapid conflicul armat între Kiev şi Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Este posibilă schimbarea radicală a situației pe front, dar va fi foarte dificil să se facă acest lucru. Este necesar să se ia două decizii-cheie care pot asigura aceasta în războiul cu Rusia,  a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, relatează RBK-Ucraina cu referire la LRT. „Dacă ar trebui să numesc două decizii-cheie care trebuie luate pentru a inversa tendința, aș menționa distrugerea bombardierelor rusești pe aerodromuri și în aer”, a explicat Kuleba.

UPDATE Între timp, pe frontul din Ucraina, Rusia continuă atacurile din regiunea Zaporojie. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că mai multe drone au lovit ținte situate în apropierea centralei nucleare. Oficialii ruși au confirmat că trei avioane fără pilot au lovit o zonă din proximitatea centralei.

UPDATE Ministrul interimar al Culturii din Ucraina, Rostyslav Karandieiev, a raportat că aproximativ 1,5 milioane de artefacte muzeale se află în prezent în zonele din Ucraina ocupate de Rusia. Vorbind la televiziunea naţională pe 4 iulie, Karandieiev a detaliat pierderile culturale extinse pe care Ucraina le-a suferit din cauza conflictului în desfăşurare. Până la sfârşitul lunii aprilie, invazia Rusiei a dus la deteriorarea a 1.987 de situri culturale, inclusiv muzee. Karandieiev a menţionat că numeroase artefacte au fost fie furate, fie deteriorate, chiar şi în zonele pe care Ucraina le-a eliberat ulterior, scrie Mediafax.

UPDATE ISW a menționat că ajutorul militar livrat în Ucraina reprezintă „un factor determinant în ceea ce privește momentul și amploarea la care forțele ucrainene pot contesta inițiativa pe câmpul de luptă și pot desfășura operațiuni contraofensive semnificative din punct de vedere operațional în viitor".

UPDATE Liderul de la Kremlin va primi săptămâna viitoare vizita premierului indian Narendra Modi. Prim-ministrul indian ar urma să ajungă în Moscova la începutul săptămânii viitoare. Potrivit ministrului indian de Externe, cei doi lideri vor aborda teme precum îmbunătățirea relațiilor bilaterale și problemele regionale și globale.

UPDATE Loviturile rusești au ucis astăzi două persoane și au rănit 26 în regiunile din Ucraina care se întind din sud spre est și nord-est, au declarat autoritățile locale.

UPDATE Viktor Orban se va deplasa vineri la Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin, au declarat mai multe surse pentru The Guardian, la câteva zile după ce prim-ministrul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în țară. Vizita are loc în contextul în care liderul de la Budapesta „încearcă să medieze între Rusia și Ucraina” după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

UPDATE Un atac cu rachete în sudul regiunii Odesa a ucis o femeie, a rănit șapte persoane și a deteriorat infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

UPDATE Preşedintele Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat reporterilor pe 4 iulie că Slovacia va mări exporturile de electricitate către Ucraina pentru a ajuta la stabilizarea aprovizionării în lunile de toamnă şi iarnă. În contextul intensificării atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, inclusiv a reţelei energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi planificate ale curentului începând cu 15 mai, scrie Mediafax.

UPDATE Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, o a doua femeie a fost ucisă și un bărbat rănit într-un atac cu o bombă ghidată rusească asupra satului Ruska Lozova, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 862: Doliu la Dnipro și asalturi cu carne! Putin are un plan pentru „capitularea Kievului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 861: Atac naval, tuneluri surpriză și două scenarii de la Kasparov! Kievul s-a adresat urgent Chișinăului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/VIDEO/ Atac asupra unui troleibuz, în Chișinău. Un minor, căutat de polițiști, după ce a aruncat cu o piatră în fereastra vehiculului
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
Au văzut moartea cu ochii: Un microbuz cu 17 pasageri s-a răsturnat la Cahul. Câți au ajuns la spital
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă
/VIDEO/ Pe scenă și acasă, mereu împreună. Costi Burlacu și Corina Țepeș, detalii neștiute despre cererea în căsătorie și nuntă

/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

missing
05 octombrie 2024, ora 23:45

Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți.

Ca să răspund la întrebare, voi apela din nou la cifre oficiale. Pensia medie a unui bătrân din R. Moldova este astăzi în jur de 200 de euro. Este de aproape zece ori mai mare decât la începutul anilor 2000, dar la fel ca atunci cu greu acoperă cheltuielile minime de existență ale unui om. Mai mult de jumătate din pensie, bătrânii noștri o dau pe produse alimentare. Mănâncă prost, se îmbracă prost, iar iarna economisesc pe lemne și cărbune și îndură frig. 

La începutul anilor 2000, la fel de trist arăta și viața pensionarilor din România. Un bătrân din Iași sau București ridica pe atunci o pensie medie de 30 de euro, din care cu greu lega tei de curmei. Astăzi, la 17 ani de când România este membră a Uniunii Europene, pensia medie din țara vecină a ajuns la aproape 500 de euro, mai mult decât câștigă mulți salariați de la noi. Cu toate acestea, bătrânii din România au printre cele mai mici pensii din UE. 

Știu, e greu să vă închipuiți, dar moș Thomas din Danemarca sau Olanda primește astăzi o pensie medie de 3000 de euro. Vă imaginați?! De 15 ori mai mult decât moș Vasile din Gura Galbenă. Asta chiar dacă prețurile pentru produse alimentare și medicamente în aceste două țări nu sunt cu mult mai mari decât cele de la noi. Și am să vă demonstrez asta un pic mai târziu. 

Pensia medie din Uniunea Europeană este de circa 1400 de euro. Iar în Italia, țara UE în care au plecat multe femei din Moldova să îngrijească de bătrâni, pensionarii primesc chiar mai puțin decât media europeană, în jur de 1200 de euro. 

Și ultimul exemplu pe care vreau să vi-l dau se referă la Țările Baltice. În 1990, noi am avut același start ca și ei. Ne-am trezit într-o bună zi lângă ruinele Uniunii Sovietice, puși în fața unei alegeri complicate. Rămânem lângă dărâmături, să-i plângem de dor, sau ne căutăm un alt rost în lume, alături de țări dezvoltate. Noi am ales ruinele. Estonia, Letonia și Lituania au ales calea spre UE. Astăzi, acei oameni, ajunși la vârsta de pensionare, ridică lunar 640 de euro. Și asta în condițiile în care prețurile în țările baltice sunt chiar mai mici decât în Moldova.

Știu, veți zice că și în Rusia pensiile sunt bune. Nimic mai fals! Pensia medie din țara lui Putin este astăzi de circa 220 de dolari, mai puțin decât în oricare din țările membre ale Uniunii Europene. Din cauza inflației și a deprecierii rublei, astăzi, un pensionar din Rusia primește cam aceeași pensie ca unul din Moldova. O sumă din care cu greu poți supraviețui. 

Și pentru a vă convinge definitiv că tot ce vă spun este adevăr curat, am decis să fac un experiment. Am verificat ce poți cumpăra dintr-un magazin din Danemarca, Lituania, Moldova și Rusia din pensia pentru o zi primită de bătrânii din aceste state. Vedeți mai jos ce am reușit să adun în coș din magazinele online din fiecare dintre aceste țări.

În Danemarca, banii din pensia pentru o singură zi, circa 745 de coroane daneze, sau 100 de euro, i-ar ajunge unui senior ca să își cumpere câte jumătate de kilogram de carne de pui, de porc și de vită, jumătate de kilogram de somon, jumătate de kilogram de alt tip de pește de mare, pâine, gem, unt, dulciuri, fructe și legume, vreo 3 kilograme de făină, orez și alte cereale, detergenți și produse de igienă. Toate cât să îi ajungă pentru aproape o lună. 

În Lituania, pensia de o zi, de 21 de euro, îi ajunge unui bătrân să își cumpere 1 kilogram de carne, legume și fructe, unt, lapte, cașcaval, pâine și chiar mai multe produse de cofetărie. Toate acestea, pentru aproape o săptămână de trai.

Pensia de o zi pentru un bătrân din Moldova cu greu îi ajunge pentru o pâine, un lapte, 1 kilogram de cartofi și unul de mere, 300 de grame de cei mai ieftini crenvurști, 6 ouă și 1 kilogram de hrișcă. 

Pensionarul rus, din pensia sa de o zi, își poate cumpăra aproape aceleași produse ca și cel din Republica Moldova, doar că în loc de 300 de grame de crenvurști, i-ar ajunge bani pentru 900 de grame de carne de pui. 

Probabil nu mai are rost să vă spun că niciun pensionar din Uniunea Europeană nu îndură foamete și frig. Statele UE au programe speciale de a-i ajuta pe bătrânii singuratici cu venituri mici. În schimb, potrivit datelor oficiale, în Rusia, fiecare al patrulea bătrân trăiește sub pragul de sărăcie. În Republica Moldova – fiecare al treilea. 

Pe final, vă spun verde-n față că e timpul să alegem cu mintea ce fel de viață ne dorim la bătrânețe. Una decentă, ca în UE, sau una sub pragul de sărăcie, ca în Moldova sau Federația Rusă. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova

Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/PROMO/ Secretul banilor: Discutăm cu Vladimir Rusnac despre fondul de pensii private. Cum să adunăm lei pentru bătrânețe
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen
/VIDEO/ Deepfake - iluzia care amenință realitatea. Cum a fost afectată Republica Moldova de acest fenomen

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.