Produse medicale mai accesibile și mai ieftine. Republica Moldova a aderat astăzi la Acordul de achiziție publică comună al UE pentru contramăsurile medicale. Creat în 2014, mecanismul asigură țărilor participante acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății.
Comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides și ministra Sănătății Ala Nemerenco au semnat astăzi Memorandumul de asociere a Republicii Moldova la Acordul de achiziție publică comună al UE pentru contramăsurile medicale.
„Astăzi am semnat acest Memorandum foarte important care ne permite să efectuăm procurări de medicamente împreună cu țări ale Uniunii Europene care ne vor permite să avem acces la acele medicamente care nu se regăsesc aici în Republica Moldova și să coborâm costurile de procurare, deoarece suntem o țară mică și uneori pentru companii nu există un interes de a veni la achizițiile pe care le anunțăm noi. Achizițiile comune de echipamente sunt un pas important care demonstrează că suntem o mică parte a Uniunii Europene, chiar și până la documentul semnat de aderare”, a declarat Ala Nemerenco.
Și comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Stella Kyriakides, a menționat că semnarea memorandumului va face Republica Moldova mai puternică în fața crizelor de sănătate.
„De la lansarea acestui Acord, acum zece ani, a devenit un instrument foarte important ca răspuns la amenințările transfrontaliere grave în adresa sănătății. În calitate de semnatar al acestui acord, Republica Moldova, cetățenii săi și sistemul de sănătate vor deveni mai puternici și mai bine pregătiți pentru a răspunde la orice criză din domeniul sănătății. Semnând acest acord, Moldova va adera la un mecanism care asigură țărilor participante acces rapid, mai echitabil și chiar mai ieftin la medicamente și produse medicale vitale. Ceea ce va proteja mai bine cetățenii în cazul unor urgențe de sănătate”, a punctat comisara europeană.
Stella Kyriakides a mai punctat că Acordul este un exemplu foarte puternic de cooperarea strânsă între țările participante, iar pentru Moldova, acesta mai înseamnă un pas înainte în parcursul său spre aderarea la Uniunea Europeană. Comisara europeană urmează să întreprindă astăzi mai multe vizite la instituțiile care au fost renovate sau echipate cu suportul Uniunii Europene.
Mecanismul de achiziție publică comună al UE fost creat în 2014 și permite țărilor participante să achiziționeze împreună contramăsuri medicale, asigurând în același timp acces și preț echitabil, precum și îmbunătățirea securității aprovizionării și a pregătirii pentru amenințările grave la adresa sănătății. În prezent, la acest mecanism participă 37 de țări.