Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 914: Pericol pe frontul de Est, gluma lui Zelenski și hotel distrus! Unde ar putea fi noul summit de pace

/VIDEO/ Zeci de persoane, amendate fiindcă au refuzat să participe la recensământ. Alții au atacat recenzorii

missing
09 iulie 2024, ora 21:11

Suntem tot mai puțini. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi rezultatele preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor. În total, au fost recenzate peste 2.440.000 de persoane, cu peste 350 de mii mai puțin decât la recensământul din 2014. În schimb, de data aceasta au fost recenzate mai multe locuințe. Datele finale pot suferi modificări, deoarece urmează o anchetă post-recenzare și compararea datelor cu cele ale autorităților. 

Potrivit datelor preliminare oferite de Biroul Național de Statistică, au fost recenzate, în total, două milioane 448 de mii de persoane, atât cu reședință, cât și fără. Față de recensământul de acum zece ani, de data aceasta au fost documentate cu 350 de mii de persoane mai puțin. În schimb, a crescut numărul locuințelor recenzate- un milion 655 de mii anul ăsta, față de 950 de mii în 2014.

Datele finale privind repartizarea pe vârstă, sex, localitate, confesiune religioasă și alte criterii vor fi făcute publice până la sfârșitul anului viitor, după ce vor fi procesate și comparate și cu cele din sursele administrative. Autoritățile anunță că 50 de persoane au fost deja amendate pentru că nu au dorit să participe la recensământ, iar alte câteva mii sunt pasibile de sancțiuni de până la 2500 de lei. 

„În fiecare caz s-a discutat de multiple ori pentru a-i convinge, totuși, să participe la recensământ. Numărul celor care au rămas pe poziții este de circa 3900 de persoane. Au fost transmise peste 4000 de avize, iar ulterior citații. Responsabilitatea pentru neparticipare, nefurnizarea datelor este stabilită în Codul Contravențional, articolul 330, iar persoanele sunt pasibile de aplicarea sancțiunii”, a menționat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

Potrivit BNS, una din cinci persoane a refuzat să ofere codul personal din buletin. 

„Această lipsă de informații într-adevăr cauzează dificultăți, este mai greu de identificat persoanele și va îngreuna procesarea datelor”, a declarat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

În timpul recensământului au avut loc și incidente. Oamenii legii au intervenit în peste 30 de cazuri de agresiune verbală și fizică asupra recenzorilor. 

„ Alungată de la ușă e puțin spus. Am avut situații când încercau să ne apuce de mâini, să ne tragă, să ne împingă, să asmuțe câinii asupra noastră”, a menționat recenzoarea, Gabriela Lungu.

„În ajunul alegerilor voi strângeți informații, cu războiul erau foarte mulți dezinformări că ne pregătim de un război sau pentru ce dumneavoastră strângeți aceste date”, a declarat recenzoarea, Irina Smirnova.

Biroul Național de Statistică urmează să efectueze o anchetă post-recenzare, care va avea loc între 15 iulie și 11 august. Aceasta nu va avea loc în toată țara, ci doar în anumite zone, selectate aleatoriu

„ Procedura de colectare a datelor este aceeași ca și în cazul recensământului, doar că chestionarul este mai mic, mai succint. Va oferi două seturi de informații, prima privitor la gradul de cuprindere a recensământului, ce procent din populație a rămas necuprins și al doilea moment va arăta cât sunt de precise datele care au fost colectate”, a menționat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

Responsabilii spun că datele îi vor ajuta acum să elaboreze mai corect și eficient viitoarele politici de stat. 

„Datele obținute ne vor ajuta să proiectăm mai bine infrastructura, să modernizăm educația, să îmbunătățim serviciile sociale și de sănătate și să luăm decizii bazate pe necesitățile oamenilor”,  a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Amintim că Recensământul Populației și Locuințelor s-a desfășurat în perioada 8 aprilie-7 iulie curent și este primul exercițiu de recenzare, care a fost desfășurat în format digital. Toate datele colectate de cei peste 4000 de recenzori au fost înregistrate online, cu ajutorul tabletelor și hărților digitale. Datele finale referitor la repartizarea pe vârstă, sex, localitate, confesiune religioasă, dar și alte criterii vor fi făcute publice până la sfârșitul anului viitor. Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 de milioane sunt din bugetul de stat, iar 40 de milioane au fost alocate de Uniunea Europeană. 

Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?

/UPDATE/ Accident grav la Peresecina: Patru persoane, inclusiv doi minori au ajuns la spital, după ce două mașini s-au ciocnit frontal
/UPDATE/ Accident grav la Peresecina: Patru persoane, inclusiv doi minori au ajuns la spital, după ce două mașini s-au ciocnit frontal
/EXCLUSIV/ Cum s-a filmat serialul „Cancelaria”, Sezonul 2. Imagini în premieră
/EXCLUSIV/ Cum s-a filmat serialul „Cancelaria”, Sezonul 2. Imagini în premieră
Încă o medalie pentru Serghei Tarnovschi! Canoistul s-a clasat pe locul doi la Campionatul Mondial, pe distanța de 5000 de metri
Încă o medalie pentru Serghei Tarnovschi! Canoistul s-a clasat pe locul doi la Campionatul Mondial, pe distanța de 5000 de metri
Demontăm falsuri! NATO nu desfășoară acțiuni de militarizare a Moldovei: „E o tendință de a induce frică și îngrijorare”
Demontăm falsuri! NATO nu desfășoară acțiuni de militarizare a Moldovei: „E o tendință de a induce frică și îngrijorare”
/VIDEO/ Alertă oficială în Moldova: Crește numărul copiilor fumători. Datele alarmante de la ministra Sănătății
/VIDEO/ Alertă oficială în Moldova: Crește numărul copiilor fumători. Datele alarmante de la ministra Sănătății

Sărbătoare fără Vama? Reprezentanții trupei au anunțat că nu vor participa la concertul din 28 august de la Chișinău

missing
25 august 2024, ora 22:01

Sărbătoare fără „Vama” la Chișinău. Trupa românească a anunțat în acestă seară că nu va putea participa la concertul din 28 august din Piața Marii Adunări Naționale, dedicat Zilei Independenței Republicii Moldova. Motivul ar fi unele „situații imprevizibile”. Deocamdată, autoritățile de la Chișinău nu au venit cu un comentariu în acest sens.

„Ne pare rău să vă anunțăm cǎ din cauza unor situații imprevizibile legate de organizare, comunicare și planificare, Vama nu va mai concerta la Chișinău în data de 28 august 2024 cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Suntem convinși cǎ vor exista alte ocazii în viitorul apropiat”, se anunță într-o postare pe pagina oficială de Facebook a trupei.

Menționăm că „Vama” urma să urce pe scena din Piața marii Adunări Naționale din Chișinău pe data de 28 august, alături de „Alternosfera” și „Okean Elzy”.

TV8 amintește că anul acesta, moldovenii vor sărbători Ziua Independenței cu mare fast. Autoritățile promit tocmai trei zile de petrecere, cu un program cultural pe 26, 27 și 28 august. Aceste trei zile de distracție vor scoate din bugetul de stat zece milioane de lei, mai mult decât dublu față de anul trecut, chiar dacă nu e o aniversare rotundă. Guvernul precizează că suma include și onorariile artiștilor din cele trei zile de program.

Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitații de astǎzi ai emisiunii Cutia Neagrǎ cu Mariana Rațǎ sunt: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Dumitru Diacov, politician.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Declarațiile lor de avere amuză și șochează. Zeci de mii de euro primiți în dar la cumetrii și zile de naștere. Mașini scumpe, bijuterii - cine sunt demnitarii care primesc asemenea cadouri? Dar și cum sunt verificate averile acestora?

/UPDATE/ Accident grav la Peresecina: Patru persoane, inclusiv doi minori au ajuns la spital, după ce două mașini s-au ciocnit frontal
/UPDATE/ Accident grav la Peresecina: Patru persoane, inclusiv doi minori au ajuns la spital, după ce două mașini s-au ciocnit frontal
/EXCLUSIV/ Cum s-a filmat serialul „Cancelaria”, Sezonul 2. Imagini în premieră
/EXCLUSIV/ Cum s-a filmat serialul „Cancelaria”, Sezonul 2. Imagini în premieră
/VIDEO/ Polonia, mai prosperă după aderarea la UE: Oamenii revin de peste hotare, salariile cresc și traiul e mai confortabil
/VIDEO/ Polonia, mai prosperă după aderarea la UE: Oamenii revin de peste hotare, salariile cresc și traiul e mai confortabil
Demontăm falsuri! NATO nu desfășoară acțiuni de militarizare a Moldovei: „E o tendință de a induce frică și îngrijorare”
Demontăm falsuri! NATO nu desfășoară acțiuni de militarizare a Moldovei: „E o tendință de a induce frică și îngrijorare”
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram