Oficialii americani au anunțat că au intervenit pentru a stopa o operațiune de informare desfășurată din Rusia, care folosea inteligența artificială și includea aproape 1.000 de conturi false ce pretindeau a fi americane, conform unui raport BBC.
Conturile de pe platforma X (fosta Twitter) erau proiectate pentru a răspândi știri pro-Rusia, însă erau de fapt „boți” automatizați, nu persoane reale.
În documentele judiciare publicate marți, Departamentul de Justiție al SUA a dezvăluit că operațiunea a fost inițiată de un editor adjunct de la RT (fostul Russia Today), o organizație media controlată de Kremlin. RT difuzează programe în limba engleză și alte limbi, dar este mai populară pe rețelele de socializare decât pe canalele convenționale.
Departamentul de Justiție a blocat două site-uri web utilizate pentru crearea conturilor false și a solicitat platformei X să furnizeze informații despre 968 de conturi suspectate a fi boți.
Conform documentelor judiciare, inteligența artificială a fost folosită pentru a crea aceste conturi, care ulterior au diseminat știri pro-ruse, în special despre războiul din Ucraina.
„Acțiunile de astăzi reprezintă o premieră în perturbarea unei ferme de boți generativi pentru rețelele de socializare, susținută de Rusia și îmbunătățită cu inteligență artificială," a declarat directorul FBI, Christopher Wray. "Rusia intenționa să folosească această fermă de boți pentru a disemina dezinformare generată de inteligența artificială, escaladându-și activitatea pentru a submina partenerii noștri din Ucraina și pentru a influența narațiunile geopolitice favorabile guvernului rus”, a adăugat Wray.
Conturile par să fi fost șterse de platforma X, iar capturile de ecran prezentate de anchetatorii FBI arată că acestea aveau foarte puțini urmăritori.
Documentele judiciare au arătat că așa-numita "fermă de boți" a fost ideea unui editor adjunct de la RT, care căuta noi modalități de a distribui știri. RT America a fost închisă după ce mai mulți furnizori majori de televiziune prin cablu din SUA au renunțat la aceasta la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.
Un alt angajat al RT a dezvoltat rețeaua, conform documentelor judiciare, iar ulterior un ofițer de informații rus s-a alăturat efortului, descris de Departamentul de Justiție ca o încercare de a „semăna discordie în Statele Unite prin răspândirea de informații eronate”.
Anna Belkina, editor adjunct la RT, a declarat pentru BBC prin e-mail: "Sunt mai mult decât fericită să mă ocup de ferma mea (dacha) - compusă în principal din roșii și căpșuni, dar, din păcate, fără niciun ajutor din partea FSB," serviciul rus de securitate.
Nu au fost formulate acuzații penale în acest caz, dar Departamentul de Justiție a anunțat că ancheta este în curs de desfășurare.
Nina Jankowicz, director al American Sunlight Project, o organizație non-profit care luptă împotriva dezinformării, a afirmat că nu este surprinsă că o operațiune legată de Rusia folosește inteligența artificială pentru a crea conturi false. "Aceasta era anterior una dintre cele mai consumatoare de timp părți ale muncii lor; acum a fost mult ușurată de tehnologiile care au facilitat această operațiune," a spus ea, adăugând că operațiunea pare să fi fost contracarată înainte de a lua amploare.
„Inteligența artificială face acum parte în mod clar din arsenalul de dezinformare”,a declarat Jankowicz.
BBC a contactat platforma X și Ministerul rus de Externe pentru comentarii.