O delegație americană se află luni în Arabia Saudită, unde are întâlniri directe cu oficiali ruși, în încercarea de a obține o încetare a focului pe Marea Neagră și, eventual, o oprire mai largă a luptelor din Ucraina. Discuțiile vin după o primă rundă de negocieri cu partea ucraineană, desfășurată duminică seara.
Discuțiile tehnice, așa cum sunt denumite oficial, au loc în contextul în care președintele american Donald Trump a accelerat eforturile de a opri războiul început de Rusia în 2022. Recent, Trump a vorbit atât cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cât și cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Din partea SUA, negocierile sunt conduse de oficiali de rang înalt: Andrew Peek de la Consiliul Național de Securitate și Michael Anton de la Departamentul de Stat. Rusia este reprezentată de Grigori Karasin, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației, și de Sergei Beseda, consilier al directorului FSB.
Casa Albă a transmis că scopul imediat al discuțiilor este asigurarea unui coridor sigur pentru transportul maritim în Marea Neagră, afectat grav de conflict. Ulterior, se speră că acest prim pas va duce la o încetare generală a focului.
Potrivit consilierului american pentru securitate națională, Mike Waltz, cele trei delegații – americană, rusă și ucraineană – se află în aceeași clădire din Riad. El a vorbit despre posibile măsuri de pace, cum ar fi înghețarea liniilor de front, stabilirea unor mecanisme de verificare și discuții despre revenirea copiilor ucraineni duși în Rusia.
Heorhii Tîhi, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a declarat vineri că părţile ucraineană şi americană urmau „să clarifice modalităţile, nuanţele posibilelor regimuri diferite de încetare a focului, cum să le monitorizeze, cum să le controleze, în general, ce este inclus în domeniul lor de aplicare”.
Duminică, Ucraina și SUA au discutat despre protejarea infrastructurii critice ucrainene, în special a instalațiilor energetice. Președintele Volodimir Zelenski a descris întâlnirea dintre delegațiile Ucrainei și SUA din Arabia Saudită ca fiind constructivă, cu progrese în probleme-cheie. Cu toate acestea, liderul de la Kiev a spus că, pentru o reală oprire a războiului, este nevoie ca Vladimir Putin să dea un ordin clar de încetare a atacurilor.
„Cred că luni veţi vedea în Arabia Saudită unele progrese reale, în special în ceea ce priveşte o încetare a focului pentru navele din Marea Neagră. Iar de aici se va ajunge, în mod natural, la o încetare a focului”, a declarat pentru Fox News trimisul special al SUA, Steve Witkoff.
„Discuţia este foarte utilă, activitatea delegaţiilor continuă. Dar, indiferent de ceea ce le spunem astăzi partenerilor noştri, trebuie să-l convingem pe Putin să dea un ordin real de încetare a loviturilor”, a spus Zelenski într-o declaraţie televizată.
Delegaţia Ucrainei a fost condusă de ministrul apărării, Rustem Umerov, care a declarat că scopul unor astfel de contacte este de a ajuta la „apropierea unei păci juste şi la consolidarea securităţii”, dar Zelenski a spus că discuţiile de duminică au fost în esenţă „tehnice”.
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Waltz, a declarat că Statele Unite discută o serie de măsuri de consolidare a încrederii menite să pună capăt războiului, abordându-se inclusiv tema cu privire la viitorul copiilor ucraineni duşi în Rusia. Întrebat despre obiectivele negocierilor mai ample, Waltz a declarat că, după ce se va conveni asupra unei încetări a focului în Marea Neagră, se va discuta despre „linia de control, care este linia frontului real”.
„Şi în asta intră detaliile mecanismelor de verificare, menţinerea păcii, îngheţarea liniilor acolo unde sunt. Şi apoi, desigur, pacea mai largă şi permanentă”, a spus Waltz.
Pe fundalul acestor eforturi diplomatice, trupele ruse continuă avansul lent în estul Ucrainei, iar atacurile asupra infrastructurii continuă de ambele părți, în ciuda unui acord parțial de a nu lovi obiective energetice pentru 30 de zile.
Președintele Trump speră la un armistițiu general până pe 20 aprilie, conform unor surse citate de Bloomberg. Cu toate acestea, apropierea sa de liderul rus și dorința de a încheia un acord rapid au stârnit îngrijorare în rândul aliaților europeni, care se tem că SUA ar putea sacrifica securitatea Europei pentru o înțelegere cu Moscova.
Între timp, Franța și Marea Britanie intensifică sprijinul pentru Ucraina și se pregătesc pentru o posibilă nouă etapă a conflictului, în cazul în care discuțiile de pace nu dau rezultate.