Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! Zelenski e în Polonia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 876: Explozii la Kiev, atac în Crimeea și 3 lucruri cerute de Zelenski. ISW explică planul Rusiei

18 iulie 2024, ora 23:48

Lupte grele au loc în această perioadă în zona satului Krînkî , un sat-cheie din Herson, unde cele mai multe dintre pozițiile trupelor Kievului au fost „complet distruse”, au anunțat Forțele de apărare din sudul Ucrainei. Cel puţin două explozii şi alerte aeriene au sunat joi seară la Kiev, potrivit unor corespondenți ai AFP aflați la faţa locului, la 10 zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei. Antiaeriana ucraineană a doborât azi-noapte o dronă deasupra unei suburbii din estul Kievului, dar resturile căzute nu au provocat pagube la sol, a spus primarul Vitali Kliciko. Forţele aeriene ucrainene susţin că au doborât toate cele 16 drone Shahed de fabricaţie iraniană. Indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Ucraina va găsi o soluție pe câmpul de luptă, transmite ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umierov.

Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat joi că a doborât, în timpul nopţii de miercuri spre joi, 33 de drone aeriene ucrainene deasupra Crimeei, precum şi zece drone navale ce se îndreptau spre peninsula anexată de Moscova în 2014. Totodată, președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia s-ar putea confrunta cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică dacă guvernul nu controlează mineritul cripto, transmite Politico. Rusia limitează accesul populației în Belgorod din cauza bombardamentelor Ucrainei, dar nu recunoaște eșecul ofensivei din Harkov.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat joi, 18 iulie, la summitul Comunității Politice Europene, că premierul ungar Viktor Orban nu este un vecin de încredere și a pledat pentru menținerea unității europenilor în susținerea Ucrainei, care se confruntă cu o agresiune militară din partea Rusiei.În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill, Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, este important ca europenii să fie „uniţi”, transmit agențiile de presă EFE și AFP, preluate de Agerpres.

UPDATE Un înalt oficial rus a lansat un avertisment nuclear către NATO, la câteva zile după ce SUA au anunțat că vor staționa arme hipersonice în Europa. Dar analiștii de la Atlantic Council scriu că cea mai eficientă armă a lui Putin este intimidarea.

UPDATE Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său, informează Reuters, citată Agerpres. Totuşi, atât Slovacia cât şi Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în pofida opririi livrărilor Lukoil.

UPDATE Un fost parașutist al Forțelor Aeriene ale SUA și muzician al unui grup rus a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal din Moscova, după ce a fost găsit vinovat pentru trafic de droguri, relatează Agerpres. Potrivit postului american CNN, Michael Travis Leake este un muzician şi producător de muzică care locuieşte în Rusia de mai mulţi ani.

UPDATE Federația Rusă ar putea desfăşura rachete echipate cu încărcături nucleare, drept răspuns la desfășurarea de arme americane în Germania - această posibilitate nu este exclusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, infomrează Interfax, relatează Rador Radio România. Moscova nu exclude desfășurarea de rachete, inclusiv echipate cu ogive nucleare, ca răspuns la desfășurarea de arme americane similare în Germania, a declarat joi adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov. ''Nu exclud nicio opțiune'', le-a declarat el reporterilor de la Moscova.

UPDATE Pompierii ruși se luptă cu 222 de incendii distincte, declanșate în 20 de regiuni, pe fondul unei veri neobișnuit de calde ce a intensificat incendiile forestiere care au distrus milioane de hectare de pădure în ultimii ani, a transmis Agenția Forestieră rusă, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut, în faţa liderilor europeni reuniți în Oxfordshire, trei lucruri: unitate pe continent, îmbunătățiri în ce priveşte apărarea aeriană a Ucrainei şi diplomație. „Am menţinut unitatea în Europa şi faptul că acţionăm împreună înseamnă că Putin şi-a ratat ţintele principale - nu a reuşit să creeze diviziune în Europa”, a spus el. Zelenski a adăugat că liderul rus ar „încerca să vă abordeze sau să meargă la unii dintre partenerii voştri în mod individual, încercând să vă tenteze, să vă preseze sau să vă şantajeze, astfel încât unul dintre voi să trădeze restul, slăbind unitatea noastră”.

UPDATE Veniturile Rusiei din gaze şi petrol ar urma să crească în ritm anual cu 50% în iulie, la aproape 14 miliarde de dolari, pe fondul preţurilor mai ridicate la ţiţei şi al deprecierii rublei, conform calculelor Reuters.

UPDATE Antreprenorii ruși din domeniul apărării se străduiesc să găsească muncitori pe măsură ce bărbații capabili de muncă sunt recrutați în armată, a raportat The Bell. Cu nimeni care să ocupe roluri cheie, există aproximativ 160.000 de posturi disponibile la firmele de apărare. Dacă tendințele se mențin, Rusia va duce lipsă de aproximativ 2,4 milioane de lucrători până la începutul următorului deceniu. Kremlinul se confruntă acum cu o alegere dificilă. „Există riscuri sociale și politice în a permite mai multor migranți să intre în țară. Iar limitarea recrutării militare este cu greu posibilă atunci când există un război în desfășurare”, a scris The Bell

UPDATE Rusia nu exclude posibilitatea de a amplasa arme nucleare la frontierele sale occidentale ca răspuns la desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Germaniei, a declarat joi viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres. 

UPDATE Ucraina, care se află în plin război militar cu Rusia, a anunţat joi că a livrat primul pachet cu 1.000 de tone de făină de grâu destinat populaţiei palestiniene, „prinsă la mijloc în conflictul dintre Israel şi Hamas” în Fâşia Gaza, potrivit Digi24.

UPDATE Rusia are destui militari pe linia frontului, cu aproximativ 470.000 de soldați care luptă în război în orice moment, potrivit The Economist, care se bazează pe informații obținute de la două think tank-uri. Cu toate acestea, Moscova se luptă să țină pasul cu cererile de arme venite de la aceștia, transmite și BBC. Deși Rusia a menținut rezerve de armament încă din perioada sovietică, stocurile sunt în scădere. De asemenea, aprovizionarea cu materiale pentru construirea de noi arme s-a dovedit dificilă, deoarece „vechiul lanț sovietic de aprovizionare cu armament nu mai există”, notează The Economist. Rusia are încă mai multă artilerie decât Ucraina, dar armele sale se deteriorează și nu are mijloacele necesare pentru a dezvolta altele. „Forțele ruse ar putea fi nevoite să își adapteze poziția la una mult mai defensivă”, a scris The Economist.

UPDATE Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a apreciat miercuri decizia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, de a-l desemna ca eventual vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance, cunoscut pentru poziția sa împotriva sprijinului pentru Ucraina. "Nu putem decât să salutăm asta, deoarece este exact ceea ce avem nevoie - încetarea aprovizionării Ucrainei cu arme", a spus Lavrov. "Războiul se va sfârşi. Vom începe să căutăm soluţii", a adăugat el.

UPDATE Rusia recunoaște că a folosit „bomba de trei tone” FAB-3000 în recentele lovituri din Ucraina, scrie Digi24. FAB-3000 este o bombă aeriană puternic explozivă dezvoltată de Rusia. Ea face parte din seria de bombe FAB, care sunt concepute pentru a fi utilizate de forțele aeriene ruse. Denumirea „FAB” vine de la „Fugasnaya Aviatsionnaya Bomba”, care se traduce în engleză prin „Bomba aeriană cu explozibil ridicat”. Primele indicii că Rusia ar folosi această bombă au apărut în luna iunie, dar este pentru prima dată când Rusia recunoaște utilizarea ei, ba, mai mult, dă și imagini.

UPDATE Kremlinul a transmis joi că Rusia va considera orice planuri de a stabili o prezenţă permanentă în Marea Neagră a navelor de război ale NATO drept o ameninţare, dat fiind amestecul alianţei în războiul din Ucraina, transmite Reuters. „Desigur, prezenţa concentrată a navelor NATO – suntem atenţi la Bulgaria şi România, state riverane care sunt membre ale alianţei (NATO) – desigur, aceasta reprezintă, în special în actuala situaţie, o ameninţare suplimentară la adresa Rusiei. Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-şi asigura securitatea”, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, scrie Cotidianul.

UPDATE Un comandament NATO pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operaţional în Germania din septembrie, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care participă la summitul Comunităţii Politice Europene găzduit de premierul Marii Britanii la Blenheim, relatează Reuters.

UPDATE Mass-media rusă comentează interviul vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, dat publicației ziarul Argumentî i Faktî, în care el a sugerat că statul ucrainean va înceta să mai existe până în 2034. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) notează că lucru are ca scop, probabil, să pregătească publicul rus pentru un război lung în Ucraina, în urma căruia Rusia își va îndeplini obiectivul de a distruge statul ucrainean într-un deceniu.

UPDATE Kremlinul a declarat joi că promisiunile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea „o adevărată Uniune Europeană a Apărării” în cazul în care va câştiga un al doilea mandat, vorbesc despre starea de spirit din Europa faţă de militarizare şi confruntare, relatează Reuters, transmite News.ro.

UPDATE Ursula von der Leyen a luat cuvântul în Parlamentul European joi, 18 iulie, înainte de votul care pentru șefia Comisiei Europene. Președinta CE vrea un al doilea mandat, însă rămâne de văzut dacă va convinge 361 de europarlamentari să o susțină la votul secret. „90% din energia europeană trebuie să fie curată până în 2040 (...) Copii noștri nu ne vor ierta dacă îi dezamăgim cu privire la Pactul Verde (...) Nu am uitat cum Putin ne-a șantajat cu privire la combustibilii fosili. Era dependenței de aceștia s-a încheiat”, a conchis candidata la șefia Comisiei Europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe de la Tallinn informează că Estonia a decis să interzică intrarea în ţară a mașinilor care au numere de înmatriculare belaruse. O decizie similară a fost adoptată anterior de Lituania și Letonia, scrie Rador.

UPDATE Ucraina va găsi o modalitate de a lupta împotriva forţelor ruse chiar dacă fostul preşedinte Donald Trump câştigă un al doilea mandat şi pune în pericol sprijinul vital al SUA pentru apărarea sa”. Ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, a spus asta într-un discurs adresat unei audienţe de politicieni şi jurnalişti americani şi preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Statele Unite au deplâns miercuri decizia Chinei de a suspenda discuţiile bilaterale privind controlul armelor şi neproliferarea nucleară, considerând că acest lucru creşte riscul unei "curse a înarmării", notează AFP.

UPDATE După aproape 29 de luni de război cu Rusia, dificultățile Kievului pe câmpul de luptă cresc, chiar dacă sprijinul său vital din partea Statelor Unite este din ce în ce mai mult la cheremul vântului politic în schimbare. În perioada următoare Ucraina dă cu capul de 6 provocări majore: Câmpul de luptă, rețeaua electrică, munițiile, fortificațiile, recrutare militară extinsă și armamentul. Totodată, Putin schimbă și mizează pe o tactică ciudată – de ruinare a orașelor inamice, se arată într-o analiză a agenției de știri Associated Press. „Următoarele două sau trei luni vor fi probabil cele mai grele din acest an pentru Ucraina”, a declarat analistul militar Michael Kofman de la Carnegie Endowment. Ascunzând în fundal este o altă îngrijorare sâcâitoare pentru Ucraina: cât va dura sprijinul politic și militar occidental, esențial pentru lupta sa? 

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer se va folosi joi de rolul său de gazdă a unui forum european pentru a-și exprima dorința de a redefini relația Regatului Unit cu UE post-Brexit cu Uniunea Europeană și de a reafirma sprijinul pentru Ucraina, scrie Reuters.

UPDATE Rusia a lansat azi-noapte 16 drone de atac Shahed-131/136 din regiunea Kursk și trei rachete ghidate dinspre sud (două X-59/X-69 și o X-35), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene. Au fost detectate și urmărite astfel 19 ținte aeriene, iar la respingerea atacului au participat grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor aeriene și unități de război electronic, potrivit Libertatea.

UPDATE Kremlinul a negat miercuri că ofensiva sa în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, a eşuat, chiar dacă obiectivul anunţat de Vladimir Putin de a crea o „zonă tampon” pentru a împiedica tirurile în direcţia Rusiei nu a fost atins. Rusia a anunţat marţi restricționarea accesului, începând din 23 iulie, în 14 localităţi din regiunea rusă Belgorod, la frontiera cu Ucraina, din cauza bombardamentelor ucrainene, în pofida ofensivei ruse care se desfăşoară din luna mai pentru a le face să înceteze.

UPDATE O nouă tranșă, de 4,2 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar de 50 de miliarde de euro oferit Ucrainei până în anul 2027 a fost aprobată, miercuri de Comisia Europeană, considerând că guvernul de la Kiev a îndeplinit condiţiile cerute, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Canale de Telegram din Crimeea și șeful autorităților ruse din Sevastopol au raportat lovirea uneia sau mai multor drone navale în apropiere de Sevastopol. De asemenea, a fost declanșată alarma în Novorosiisk în legătură cu amenințarea unui atac al dronelor navale în timpul nopții, scrie Libertatea.

UPDATE Primarul orașului-port rus Novorosiisk din Marea Neagră a emis joi dimineață o alertă de drone maritime care a durat mai mult de două ore, în timp ce un grup de ambarcațiuni ucrainene fără echipaj ar fi fost distrus în apropiere de Crimeea, transmite Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri că alţi doi civili au fost ucişi într-un nou atac cu dronă ucraineană în apropiere de aşezarea Ţerkovni, la opt km de graniță, aceasta nefăcând parte din cele 14 localităţi supuse restricțiilor drastice de acces din 23 iulie. Ucraina vizează doar obiective militare şi infrastructuri strategice, potrivit Kievului, iar oficialii ruşi nu au precizat cine erau cei doi civili ucişi în regiunea Belgorod. Germania va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor, în ciuda posibilității ca candidatul republican Donald Trump să revină la Casa Albă și să reducă sprijinul pentru Kiev.

UPDATE Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (3,3 miliarde de lire sterline) în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, conform unui proiect al bugetului pentru 2025. 

UPDATE Explozii și alerte aeriene s-au auzit, miercuri seară, la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflați la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei. Pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că apărarea antiaeriană ucraineană a fost activată. 

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat, într-un mesaj video transmis miercuri seară, că a emis un decret de aprobare a deciziei Consiliului de Securitate şi Apărare privind noua Strategie de securitate maritimă a Ucrainei, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 875. Pace justă, schimb de prizonieri și vânătoare de F-16. ISW: Condițiile lui Putin înseamnă capitulare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! Zelenski e în Polonia

15 ianuarie 2025, ora 11:42

Autorităţile ucrainene au emis, miercuri, o alertă aeriană la nivel național din cauza rachetelor de croazieră care amenință mai multe zone ale Ucrainei, la o zi după un important atac al forțelor Kievului asupra mai multor regiuni ruse, pe care armata ucraineană l-a declarat „cel mai masiv” atac de la începutul războiului. Între timp, forțele Moscovei susțin că au preluat controlul asupra a două așezări din regiunea Doneţk, aflându-se la câțiva kilometri de Pokrovsk, unde se află singura mină de cărbune din Ucraina. 

Ucraina a implementat întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică în șase regiuni, în urma unui atac „masiv” cu rachete rusești, conform autorităților. Anunțul a fost făcut miercuri de operatorul rețelei naționale, informează Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Varșovia miercuri, a anunțat biroul premierului polonez. Între timp, furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.

UPDATE Harta publicată de presa din Ucraina arată că traiectoria unei rachete trece peste nordul Republicii Moldova. Totodată, Ministerul Apărării de la Chișinău susține că nu a înregistrat un astfel de caz. „În contextul informațiilor apărute în mediul online privind posibila încălcare a spațiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării informează că sistemele de supraveghere a spațiului aerian ale Armatei Naționale nu au înregistrat survolarea neautorizată a spațiului aerian al țării noastre. În urma precizărilor de rigoare efectuate cu țările vecine (România, Ucraina), s-a constatat că radarele din dotare nu au depistat aparate de zbor care să urmeze o astfel de traiectorie”.

UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 80 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 58 în 11 regiuni, iar alte 21 au dispărut de pe radar. Resturile dronelor distruse au provocat daune în regiunile Sumî, Kiev, Jîtomîr, Harkov și Cerkasî. Mai multe case, blocuri, mașini și proprietăți civile au fost avariate, dar primele rapoarte nu indică răniți, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei.

UPDATE Președintele ucrainean a spus că a avut luni o "discuție detaliată" cu omologul său francez, referitoare în special la "sprijin pentru apărare" în războiul împotriva Rusiei, notează publicația franceză Le Point.

UPDATE Industria petrolieră arctică a Rusiei se confruntă cu perturbări majore din cauza sancţiunilor impuse de SUA asupra tancurilor petroliere şi a depozitelor sale, ceea ce a dus la blocarea stocurilor de ţiţei destinate cumpărătorilor din Asia, potrivit unor surse familiare cu logistica acestora, transmite Reuters citat de news.ro.

UPDATE Peste 8.000 de prizonieri ucraineni se află în captivitate, potrivit comunicărilor neoficiale, iar familiile lor devin ținte ale șantajului din partea agenților ruși. În schimbul unor tratamente mai favorabile sau chiar eliberarea deținuților, rușii cer diverse acte de sabotaj. Deși Rusia neagă faptele și acuză Ucraina de practici similare, reporterul BBC a stat de vorbă cu o ucraineancă despre presiunile și amenințările la care a fost supusă pentru a-și proteja soțul, prizonier de război, scrie Digi24.

UPDATE Cei doi soldaţi nord-coreeni capturaţi de Ucraina nu şi-au exprimat dorinţa de a cere azil în Coreea de Sud, a declarat luni agenţia de spionaj National Intelligence Service (NIS) din Seul, potrivit Kyiv Post. Dintre cei doi soldaţi RPDC capturaţi de Kiev, unul şi-a exprimat anterior dorinţa de a se întoarce în Coreea de Nord, în timp ce celălalt dorea să rămână în Ucraina, conform unor interviuri anterioare cu soldații, realizate în coreeană şi publicate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Germania a autorizat forțele armate să doboare drone neidentificate suspectate de spionaj asupra bazelor militare, facilităților industriale și altor infrastructuri critice, potrivit unor surse familiare cu planul, citate de Bloomberg. Noua modificare legislativă permite autorităților locale să solicite intervenția armatei dacă situația o impune. În prezent, legislația permite armatei să tragă doar asupra aeronavelor militare străine în condiții stricte, transmite Mediafax. Drone militare suspecte au fost observate în mai multe rânduri, inclusiv în noiembrie, când o dronă a fost detectată aproape de portavionul britanic Queen Elizabeth în portul Hamburg. În acel incident, armata germană a activat un perturbator de semnal HP-47 „Effektor”, după care drona a părăsit zona.

UPDATE Ucraina a recurs la întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică în șase regiuni din cauza atacului „masiv” cu rachete rusești, a anunțat miercuri operatorul rețelei naționale, potrivit Reuters. Ukrenergo a precizat că este vorba de regiunile Harkov, Sumî, Poltava, Zaporojie, Dnipropetrovsk și Kirovohrad. Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a confirmat pe rețelele de socializare că sunt în vigoare „măsuri preventive” care implică sistemul de distribuție de electricitate, potrivit HotNews.

UPDATE Războiul împotriva Ucrainei a dus la pierderea autorității Rusiei în întreaga lume. Moscova a încetat să mai fie un lider în spațiul post-sovietic, susține propagandistul rus Lev Vershinin, care amintește de slăbiciunile lui Putin.

UPDATE Trupele ruse care, își continuă înaintarea în estul Ucrainei, au preluat controlul asupra a două așezări din regiunea Doneţk, a anunțat marţi Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face, miercuri, o vizită la Varșovia, în urma a ceea ce Polonia a numit un progres în disputa istorică privind exhumările din timpul războiului, care a avut loc între aliați, a anunțat biroul prim-ministrului polonez, citat de Reuters.

UPDATE Germania este hotărâtă să furnizeze încă 60 de rachete ghidate Ucrainei în vederea consolidării capacităților acesteia de apărare antiaeriană în fața atacurilor forțelor ruse, informează miercuri DPA. Rachetele, în valoare de 60 de milioane de euro, vor fi livrate din stocurile forțelor armate germane (Bundeswehr). Ca urmare a situației dificile a Ucrainei, decizia a fost luată fără ca problema refinanțării să fie soluționată integral.

UPDATE Rusia a lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei, la primele ore ale zilei de miercuri, sirenele de raid aerian sunând în toate regiunile ţării. Primele explozii au fost raportate la Harkiv, în jurul orei 06:00. Armata ucraineană a transmis atunci că a detectat în regiune rachete de croazieră lansate de ruşi. În plus, Rusia a tras rachete balistice din regiunea Belgorod. Cu câteva ore înainte de activarea alertei de raid aerian şi de semnalarea primelor explozii pe teritoriul Ucrainei, Rusia a ridicat un grup de bombardiere strategice Tu-95MS de pe aerodromul Olenia din regiunea Murmansk. Ulterior, rachete ruseşti au fost detectate în regiunile Harkiv, Sumi, Herson, Mikolaiv și Kirovohrad. La ora 06:59, postul public Suspilne a transmis că apărarea antiaeriană a Ucrainei operează în apropiere de Cerkasi. Cu câteva minute înainte de notificarea respectivă, Forțele Aeriene Ucrainene au îndemnat populaţia din Cerkasi să se adăpostească, deoarece o rachetă de croazieră se îndreaptă în direcția oraşului, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.