Premierul Dorin Recean a îndemnat cetățenii să folosească energia electrică rațional în contextul solicitării Ministerului Energiei de a economisi. Totodată, prim-ministrul de la Chișinău a avertizat că trebuie să ne pregătim de situații dificile. Ministerul Energiei a anunțat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru a doua lună de iarnă. Astfel, Chișinăul va trebui să se pregătească de urgență de un scenariu în care va trebui să asigure malul stâng cu gaz și să procure energie electrică la un preț mult mai ridicat. Între timp, Moscova nu are de gând să-și asume vina pentru criza energetică, dar lansează acuzații în adresa Chișinăului.
Ucrainenii anunţă că în noaptea de marţi spre miercuri au doborât zeci de drone. Nu se ştie dacă există victime sau pagube importante în urma atacului nocturn. Panică în regimul Putin, după moartea violentă a generalului locotenent Igor Kirilov și a asistentului său, general-maior Ilia Polikarpov, în urma atentatului cu bombă de la Moscova. Experți în securitate consultați de Bild cred că liderul de la Kremlin ar trebui să se teamă pentru viața lui, în timp ce presa rusă susține că „președintele n-a mai fost atât de nervos de la atacul terorist de sala de concerte Crocus, din martie”. Putin a ordonat o reuniune de urgență a forțelor de securitate, scrie Libertatea.
UPDATE Discuțiile de pace dintre Kiev și Moscova vor fi posibile numai atunci când Rusia nu va mai avea resurse pentru a-și duce războiul la scară largă, a declarat marți consilierul preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Atmosfera de pe frontul din Ucraina în primele zile și săptămâni ale războiului contrastează puternic cu felul în care se desfășoară acum, la aproape trei ani distanță, conflictul, scrie Politico, potrivit Antena3. Dacă ai fi mers pe linia frontului în februarie și martie 2022, cuvintele auzite ar fi fost în ucraineană și în rusă, poate unele și în limbile locale din Rusia, buriată sau cecenă. Astăzi, însă, trupele de pe ambele părți ale conflictului comunică în spaniolă, nepaleză, hindusă, arabă, sârbă sau coreeană. Limbile străine vorbite în tranșeele noroioase din Ucraina sunt doar un semn al faptului că războiul ruso-ucrainean a căpătat o dimensiune internațională tot mai accentuată.
UPDATE Rusia îşi va proteja cetăţenii şi trupele de menţinere a păcii din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, a afirmat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit Reuters.
UPDATE Kremlinul evită să raporteze prezența trupelor nord-coreene în regiunea Kursk sau participarea acestora la ostilitățile care au loc acolo împotriva forțelor ucrainene, pentru a nu recunoaște că Rusia are nevoie de trupe străine pentru a-și recâștiga teritoriul controlat acum de armata Ucrainei - consideră analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). „Kremlinul, probabil, va continua să evite raportarea desfășurării trupelor nord-coreene în regiunea Kursk, deoarece aceasta ar fi o recunoaștere a faptului că Rusia are nevoie de trupe străine pentru a-și recupera teritoriul și ar contrazice afirmațiile președintelui rus, Vladimir Putin, că ofensiva ucraineană în regiunea Kursk din Federația Rusă a condus la niveluri ridicate de recrutări în Rusia”, se arată în raport, relatează Rador.
UPDATE Rusia a plătit Phenianului până la 6 miliarde de dolari pentru furnizarea de arme și soldați din Coreea de Nord, relatează New York Times, care preia date furnizate de Universitatea Hankuk de Studii Străine (HUFS) din Seul (Coreea de Sud). Potrivit analiștilor sud-coreeni, costul armelor furnizate de Coreea de Nord Rusiei este de peste 5,5 miliarde de dolari. Plata s-a făcut atât în numerar, cât și în ulei și alimente. Pe lângă arme, Phenianul primește și bani pentru trimiterea soldaților. Potrivit studiului, Kim Jong-Un va încasa între 143 de milioane de dolari și până la 572 de milioane de dolari în fiecare an pentru participarea a 5.000 până la 20.000 de soldați nord-coreeni la ostilitățile din Ucraina de partea Rusiei.
UPDATE O deversare de petrol în Marea Neagră de la nave petroliere avariate a contaminat o lungă porțiune de plaje nisipoase de-a lungul țărmului rusesc, poluând aerul și amenințând fauna sălbatică în una dintre cele mai grave catastrofe ecologice care a lovit regiunea în ultimii ani, scrie miercuri agenția Reuters. O echipă locală de intervenție a declarat că aproape 4.000 de voluntari au curățat plajele din apropierea orașului-stațiune Anapa de petrolul scurs din două nave care au fost avariate de o furtună duminică, scrie HotNews.
UPDATE Parteneriatul dintre Rusia și Coreea de Nord este favorabil ambelor țări ostile Occidentului. Armatele lui Putin primesc arme și muniție ca își continue războiul de cucerire din Ucraina, iar regimul de la Phenian face rost de valută, mâncare și tehnologie, care să ajute țara izolată să reziste în fața sancțiunilor occidentale, scrie Ziare.com.
UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat miercuri cu represalii împotriva editorilor ziarului britanic The Times pentru că au calificat drept „legitimă” asasinarea unui general rus, relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl atacă pe omologul său rus Vladimir Putin şi întreabă de ce Occidentul se poartă cu mănuşi cu acesta, într-un interviu acordat Le Parisien, informează news.ro. ”Putin este un bumerang. Revine până obţine ceea ce vrea”, avertizează el, exprimându-şi indignarea faţă de comportamentul omologului său rus. El se felicită pentru că vede ”o ţară care i se opune” liderului de la Kremlin ”pentru prima oară în 30 de ani de putere”. Zelenski denunţă atât ”numeroşii ucraineni” ucişi, inclusiv ”în populaţia civilă”, cât şi atacuri zilnice. Invazia Ucrainei, la 24 februartie 2024, a condus la exilul forţat al ”opt milioane de ucraineni”, iar ”alte milioane au fost nevoite să-şi părăsească casa distrusă”, acuză el. În cazul unei înfrângeri, în opinia sa şeful statului rus ar putea fi tentat să facă la fel în ”Cecenia, Georgia, (Republica) Moldova, Siria, Africa” sau chiar să ”revină” în Ucraina. ”Nu putem uita tot ceea ce s-a întâmplat. Vom recurge la diplomaţie. Însă asta nu înseamnă să-l iertăm pe Putin”, avertizează el. Volodimir Zelenski se declară surprins de relaţiile diplomatice ale unor ţări din Occident cu Rusia, în pofida numeroaselor sancţiuni impuse de către aceste ţări.
UPDATE Ucraina a devenit una dintre puținele țări din lume care dispune de arme laser capabile să doboare ținte aeriene. În plus, proiectul de „drone mamă”, care transportă drone de atac FPV mai ușoare, se dezvoltă activ, a anunțat comandantul forțelor sistemelor fără pilot ale armatei Ucrainei, Vadim Suharevski, citat de Interfax-Ucraina.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat marți pe premierul ungar Viktor Orban pentru încercările sale de „mediere”, susținând că acesta nu are nicio influență asupra Moscovei, relatează Pravda.
UPDATE Noii lideri ai Siriei, printre care se numără și oficiali ai Hayat Tahrir al-Sham (HTS), considerată de SUA, dar și de Rusia drept o grupare teroristă, poartă negocieri secrete cu Kremlinul în legătură cu prezența militară a Rusiei în Siria. Moscova le-a oferit ajutor umanitar, dar rebelii care au răsturnat regimul de la Damasc și l-au forțat pe Assad să fugă în Rusia vor recunoaștere diplomatică și legături economice, cu toate că mulți sirieni, care au avut de suportat un deceniu de bombardamente ale aviației ruse, vor ca militarii lui Putin să părăsească de tot Siria, relatează The Economist, potrivit Digi24.
UPDATE Unul dintre cei mai mari producători de îmbrăcăminte din Rusia, Gloria Jeans, își mută producția în Bangladesh și Vietnam, conform Ukrainska Pravda, care citează Kommersant.
UPDATE Avioanele de luptă NATO care patrulau în regiunea baltică au fost solicitate de șapte ori săptămâna trecută pentru a identifica și intercepta aeronave rusești care încălcaseră regulile de zbor, a declarat ministerul lituanian al Apărării.
UPDATE Cel mai mare șoc de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Ucraina, continuă să țină Europa în suspans și cu un pericol care bate la ușă. Acum Serviciile Secrete dezvăluie planurile exacte ale lui Putin de a ataca o mare putere occidentală, Marea Britanie. Detaliile înfricoșătoare au fost comunicate prim-ministrului britanic Sir Keir Starmer, care a fost tulburat de ”amenințarea” Rusiei, în timp ce a încheiat un nou pact de securitate cu Norvegia, scrie Ziare.com.
UPDATE Trimisul președintelui ales Donald Trump pentru Ucraina se va deplasa la Kiev și în alte câteva capitale europene la începutul lunii ianuarie. Administrația Trump încearcă să pună capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit a două surse care cunosc planificarea călătoriei. Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, care urmează să fie trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, nu intenționează să viziteze Moscova în timpul acestei călătorii, au declarat sursele pentru Reuters, care nu au dorit să le fie declinată identitatea, potrivit Știripesurse.
UPDATE Concernul german Rheinmetall a primit o comandă pentru livrarea în Ucraina a încă 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder. Vehiculele ar urma să fie trimise ca parte a asistenței militare acordate Kievului. Totodată, compania germană nu dezvăluie valoarea exactă a comenzii, dar notează că este vorba despre milioane de euro. Livrarea lotului de vehicule de luptă este programată pentru prima jumătate a anului 2025. Primul lot de 20 de vehicule Marder a fost livrat în Ucraina pe 21 martie 2023, potrivit Rador.
UPDATE Fostul ministru ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunţat că din ianuarie 2025, va deveni profesor asociat la Institutul de Studii Politice din Paris (Sciences Po). „Dragă Lewis Vassy (directorul Sciences Po, n.r.), este o onoare pentru mine să împărtășesc experiența mea de diplomație militară studenților de la Sciences Po și comunității în general. Transmit cele mai bune urări din Ucraina și aștept cu nerăbdare cooperarea noastră” – a scris Kuleba pe rețeaua de socializare X, scrie Rador.
UPDATE Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atentatul cu bombă în care a fost ucis înaltul responsabil militar rus, Igor Kirillov, la Moscova, operaţiune revendicată de Ucraina, Washingtonul denunțând implicarea acestui general în "atrocităţi", relatează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE Rusia a acuzat marți Occidentul de complicitate la asasinarea generalului rus Igor Kirillov, într-un atac revendicat de Ucraina. Moscova acuză Occidentul de complicitate la uciderea generalului rus. Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, lipsa de critici la adresa acestor operațiuni desfășurate de Kiev echivalează cu o aprobare tacită, potrivit NewsWeek.
UPDATE Berlinul plănuiește, după negocieri extinse, să relocheze centrul său de mentenanță a echipamentului militar greu al Ucrainei din Slovacia în Germania, informează miercuri dpa, potrivit Agerpres. Planul este de a muta centrul de mentenanță înapoi în Germania înainte de 31 decembrie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german. El a subliniat că această relocare este dictată de schimbarea condițiilor şi de unele lucrări extrem de complexe care trebuie efectuate asupra vehiculelor avariate. Centrul de mentenanţă din Slovacia a fost deschis la sfârşitul lui 2022, pentru lucrări la vehiculele armate Dingo, la obuzierele PzH 2000, la sistemul de artilerie cu rachete MARS II, precum şi la tancurile Gepard cu sistem antiaerian.
UPDATE Rusia a atacat azi noapte cu 81 de drone Shahed și de alte tipuri, au transmis forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Potrivit sursei citate, până la ora 09:00 se confirmase doborârea a 51 de drone în zece regiuni ucrainene, iar 30 de alte drone s-au pierdut la nivel local ca urmare a măsurilor de război electronic. „Nu au fost înregistrate lovituri și nu au fost primite informații privind pagube sau victime”, se mai spune în mesaj, scrie HotNews.
UPDATE Rusia va răspunde la un nou set de sancțiuni ale Uniunii Europene, pe care Moscova le consideră un pericol pentru securitatea energetică globală, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova. Reacția vine după ce Uniunea Europeană a impus luni un al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsuri mai dure împotriva entităților chineze și mai multe nave din așa-numita flotă fantomă a Moscovei, scrie HotNews,
UPDATE Șeful NATO, Mark Rutte, se întâlnește miercuri la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu liderii marilor puteri europene pentru a discuta despre războiul din Ucraina, reuniunea fiind convocată în contextul în care mai sunt doar câteva săptămâni până când Donald Trump va reveni la Casa Albă. Acest mini-summit informal, care va avea loc la reședința secretarului general al NATO, va fi o ocazie de a discuta, la cel mai înalt nivel, „următorii pași” după mai mult de o mie de zile de conflict în Ucraina, a spus șefa guvernului italian, Giorgia Meloni, potrivit HotNews.
UPDATE Acțiunile gigantului rus Gazprom au scăzut la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2009, a informat The Moscow Times pe 17 decembrie.Acțiunile au scăzut la 106,1 ruble (1,01 dolari) marți, marcând o scădere de 2,4% față de luni și o scădere de 33,5% de la începutul anului 2024.
UPDATE Armata ucraineană raportează că, în ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au pierdut pe frontul din Ucraina 1.580 de soldați. De la începutul războiului, forţele ucrainene au lichidat, în total, la 766.690 de militari ruşi – potrivit unui comunicat remis, miercuri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, transmite Rador.
UPDATE Forţele nord-coreene au suferit ”câteva sute” de victime luptând împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat marţi, 17 decembrie, un înalt oficial militar american, transmite AFP.
UPDATE Trupele nord-coreene, care luptă alături de forțele ruse în regiunea Kursk, au ucis opt membri ai unei unități ruse dintr-o greșeală, a susținut agenția de informații militare a Ucrainei (HUR). Soldații nord-coreeni au deschis focul asupra vehiculelor militare rusești, a anunțat Defense Intelligence of Ukraine, atribuind incidentul unei „bariere lingvistice între cele două forțe”, scrie Adevărul.
UPDATE Departe de casele lor din cel mai izolat și mai secretoman stat de pe planetă, în jur de 11.000 de soldați nord-coreeni au devenit actori principali în unul dintre cele mai mari conflicte din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Experții avertizează că acești militari nu ar trebui subestimați și că formează un grup de luptă „îndoctrinat și loial”, scrie Antena3.
UPDATE Autoritățile au reținut un cetățean uzbec, bănuit că este cel care a plasat bomba ce l-a ucis pe generalul Igor Kirillov. Susțin că suspectul a fost recrutat de serviciile ucrainene, care i-au promis în schimb 100.000 de dolari, scrie Biziday.
UPDATE Forțele ucrainene și ruse sunt implicate într-o luptă acerbă în Kursk, iar oficialul citat de AP a declarat că Rusia a reușit să recupereze aproximativ 20% din teritoriul capturat acolo în vară de Kiev. Analiștii cred că Ucraina ar putea să păstreze controlul asupra teritoriului rămas pentru o perioadă de timp, dar acest lucru va depinde de modul în care se desfășoară restul luptei, inclusiv atacurile cu rază lungă de acțiune lansate de Kiev.
UPDATE Un locuitor din Barnaul, în regiunea Altai din Siberia, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de otrăvire a unor soldaţi mobilizați şi pentru sprijinirea în acest fel a Ucrainei, a anunţat miercuri Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE NATO a preluat de la SUA coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina, aşa cum era planificat, a declarat marţi o sursă, într-o mişcare considerată pe scară largă ca având ca scop protejarea mecanismului de sprijinire a Kievului înainte ca preşedintele ales al SUA, Donald Trump, un sceptic în privinţa NATO, să preia conducerea Casei Albe. Noua misiune, numită NSATU, urmează să aibă un efectiv total de 700 de persoane, inclusiv trupe staționate la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia şi la centrele logistice din România şi Polonia, relatează agenția de știri Reuters, citată de News.ro.
UPDATE „Vladimir Putin este în pericol imediat”, spune Jakub Janda, director al think-tank-ului din Praga „Centrul de Valori Europene pentru Politică de Securitate”. Motivul pentru aceasta este „măsurile de securitate extreme” ale conducătorului rus, potrivit Libertatea.
UPDATE Singura mină de cărbune cocsificabil din Ucraina – esențială pentru industria sa siderurgică – funcționa la o capacitate de 50 % miercuri dimineață, în pofida faptului că forțele ruse sunt aproape și avansează, au declarat pentru Reuters două surse din industria ucraineană, potrivit HotNews.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a reiterat miercuri intenția guvernului său de a creşte cheltuielile pentru apărare ale Regatului Unit la 2,5% din produsul intern brut (PIB), după ce NATO le-a cerut statelor membre să-şi majoreze bugetele militare pentru a putea face faţă amenințărilor dinspre Rusia, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a vorbit la dezbaterea din Parlamentul European privind dezinformarea prin intermediul TikTok despre alegerile prezidențiale din România și cum acestea „au fost influențate” de Rusia. Tomac a insistat că trebuie discutat la nivel european despre ce face TikTok, „pentru că democrația e în mod real amenințată”, scrie B1.