Moldovenii au bani doar că nu au și oportunități de investiții pentru a-i înmulți. Pentru a rezolva această provocare, autoritățile trebuie să dezvolte un mediu de afaceri în care persoanele fizice să fie tentate să investească în acțiuni sau obligațiuni. Este una dintre constatările studiului privind diagnosticul pieței de capital, realizat de un program USAID.
Faptul că în ultimii patru ani portofoliul de depozite ale persoanelor fizice a crescut cu 55 la sută, i-a făcut pe experți să creadă că oamenii care reușesc să adune bani nu au la îndemână alte instrumente decât păstrarea banilor la bancă.
„În ultimii ani, în Moldova observăm un apetit tot mai intens cu privire la instrumentele instituționale, vedem că investitorii din Moldova, cetățenii cât și firmele caută să-ți diversifice investițiile. A crescut foarte mult ponderea depozitelor la termen, ceea ce înseamnă că caută posibilități de a-și multiplica banii. De asemenea, pe fundalul unor rate mai înalte la valorile mobiliare de stat vedem o creștere a participării investitorilor care nu sunt bănci, în piața valorilor mobiliare de stat”, a declarat șef Componentă Reforma Sectorului Financiar, USAID-MISRA, Eugen Ghilețchi.
În condițiile în care tendința de reducerea a ratelor la depozite este în scădere, experții cred că e timpul ca cei care au bani să devină parte a unor afaceri.
„Oamenii vor să-și investească resursele financiare pe care le dețin în instrumente, altele decât depozitele bancare și pentru care sunt gata să-și asume un nivel mai mare de risc pentru că instrumente cum ar fi obligațiunile sau acțiunile deja vin și cu un risc coresupunzător”, a menționat reprezentant al unei companii de consultanță de investiții, Dumitru Pântea.
Experții financiari sunt convinși că firmele, indiferent de domeniiul de activitate, sunt gata să-și împartă profitul cu moldovenii care sunt gata să investească.
„Ce vor companiile? Vor acces la capital mai eftin și mai facil. Or, creditul bancar are anumite constrângeri, gaj, dobânzi înalte, respectiv, companiile ar putea să-și atragă necesarul de finanțare prin omisiune de obligațiuni spre exemplu”, a declarat reprezentant al unei companii de consultanță de investiții, Dumitru Pântea.
Cei care ezită să riște, investind în afaceri, pot pune bani deoparte pentru o bâtrânețe liniștită.
„Din tinerețe, oamenii trebuie să-și pună niște resurse financiare deoparte. Atunci când nu ai unde să pui aceste resurse financiare, fie le ții acasă și ți le mănâncă inflația și puterea lor de cumpărare scade, plus și alte riscuri de securitate, sau îi pui în depozite bancare la randamente destul de mici. Păi iată, un exemplu pe care foarte multă lume îl așteaptă este apariția acelor scheme de pensii private”, a menționat reprezentant al unei companii de consultanță de investiții, Dumitru Pântea.
Deși în ultimii ani s-a creat cadrul legal pentru dezvoltarea pensiilr private, lucrurile nu se mișcă din loc. Din acest motiv, experții recomandă autorităților să pună în aplicare o strategie de dezvoltare a pieței de capital. Președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Dumitru Budianschi susține că avem condiții favorabile pentru expansiunea pieței de capital, doar că pentru valorificarea acestui potențial e nevoie și de un cadru politic stabil.