Comisia politică externă și integrare europeană a legislativului a aprobat, în ședința de astăzi, avizele consultative pozitive pentru candidaturile agreate a șase ambasadori ai Republicii Moldova, informează un comunicat al MAE.
Astfel, Eugen Caras urmează să fie desemnat în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Estonia, Gabriela Moraru - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă, Anatolie Vangheli - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Emiratele Unite Arabe, Oleg Nica - în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Italia, Mihaela Mocanu - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Letonia și Victoria Roșa - Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Austria.
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor Externe, a menționat că la stabilirea noii garnituri de ambasadori s-au avut în vedere criterii stricte de profesionalism.
„Sunt majoritatea diplomați de carieră, cu o experiență de 18-29 de ani în serviciul diplomatic. Competențele, pregătirea și experiența lor sunt foarte prețioase pentru o reprezentare optimă a intereselor Republicii Moldova în străinătate”, a spus Mihai Popșoi.
Eugen Caras este diplomat de carieră, în rang diplomatic de ambasador. De mai bine de 29 de ani activează în cadrul ministerului și a misiunilor diplomatice. A lucrat în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Ankara, Bruxelles, Kiev și Washington. Între ianuarie 2012 și decembrie 2019, a fost Ambasador al Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, iar în perioada anilor 2020-2022 - Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. În prezent este șef al Direcției pentru cooperare cu UE.
Gabriela Moraru are 27 de ani de experiență în serviciul diplomatic și relații internaționale. A condus Protocolul Diplomatic de Stat și cabinetul ministrului afacerilor externe. A fost Ambasadoare în Israel și a activat în cadrul misiunilor diplomatice din Ungaria, Polonia și Estonia. În prezent este șefă a Direcției cooperare bilaterală în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Anatolie Vangheli este diplomat de carieră cu o experiență de peste 27 de ani. Deține rang diplomatic de ambasador și a fost șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Republica Elenă, Cipru și statul Israel. Anterior, a deținut funcția de secretar general al ministerului, alte funcții de conducere și de execuție axate pe analiză politică, relații economice internaționale, securitate internațională și colaborare bilaterală. A activat în cadrul OSCE în Kosovo și Georgia.
Oleg Nica este un diplomat de carieră cu o experiență de 20 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este licențiat în Drept. Începând din anul 2004, a ocupat diverse funcții în cadrul Direcției Afaceri Consulare, a condus Direcția Management Instituțional al Ministerului și a asigurat interimatul funcției de secretar general. A activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Portugheză și a Consulatului Republicii Moldova la Padova. În prezent, își încheie mandatul în cadrul Consulatului General al Republicii Moldova la Milano.
Mihaela Mocanu este diplomată de carieră cu o experiență de peste 18 ani în serviciul diplomatic. A deținut mai multe funcții de execuție si conducere în cadrul departamentelor de cooperare bilaterala și multilaterală. A activat în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova de la Berlin și București. În prezent, își desfășoară activitatea in calitate de ambasador în Republica Austria, precum și Reprezentat Permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, oficiul ONU la Viena, iar prin cumul, în Republica Slovacă.
Victoria Roșa provine din mediul academic. Domeniile sale de expertiză sunt relațiile internaționale, afacerile europene, securitatea și apărarea. A fost consilieră în domeniul securității în cabinetul Prim-ministrului Republicii Moldova, iar anterior - directoare executivă a Asociației pentru Politica Externă. A oferit expertiză în proiecte ale Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, Institute for War and Peace Reporting, UN Women Moldova etc. A absolvit și programul Marshall Memorial Fellowship, oferit de The German Marshall Fund din Statele Unite.
Cei șase ambasadori agreați își vor putea începe activitatea doar după trecerea tuturor procedurilor legale, inclusiv numirea în funcție prin hotărâre de guvern și decret prezidențial.