Agricultorii cer modificarea legislației care ar permite cultivarea cânepii industriale în țara noastră. În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au solicitat Parlamentului și Guvernului ajustarea legislației, motivând că cultivarea plantei ar aduce mai multe benefii pentru economia țării și nu doar. Autoritățile au planuri optimiste și spun că un asemenea proiect de lege ar putea fi adoptat chiar până la sfârșitul acestui an.
„În prezent cadrul normativ din Republica Moldova, nu face distincția între subspeciile de canabis, incluzând toate tipurile, chiar și cele cu conținut scăzut de THC în lista plantelor interzise. Cultivarea cânepii industriale este permisă doar sub autorizare strictă a Comitetului permanent de control asupra drogurilor, ceea ce face procesul complicat și descurajant pentru agricultori. Rugăm deputații din Republica Moldova să adopte un proiect de lege care să modifice actele normative extinse pentru a permite cultivarea cânepii industriale”, a declarat reprezentanta AO MOVCA, Natalia Papuc.
Mai mult, modificarea legislației ar veni la pachet cu o serie de avantaje, spun producătorii agricoli.
„Vom avea de câștigat toți, economia națională, ecologia, sporirea venitului producătorilor agricoli, crearea locurilor de muncă și reînvierea unei industrii la nivel național care în trecut era ca masă, ca hrană, construcție, hrană pentru animale”, a declarat președintele AROMEDA, Victor Melnic.
Fiind o plantă rezistentă la secetă, cultivarea cânepii industriale ar fi o salvare și pentru agricultori, aceasta fiind una din soluțiile pentru provocările climatice, spun ei.
„Seceta din ultimii patru ani de zile care dăunează foarte mult agriculturii, începând cu sudul, centrul și o parte a nordului ne face să căutăm noi căi de dezvoltare a agriculturii și anume una din probleme este creșterea și producerea cânepii. Internetul este plin de informații despre beneficiile cânepii în viața de zi cu zi, în agricultură, cânepa este cel mai bun premergător pentru toate culturile”, a declarat producător agricol, Nicolae Sprînceană.
Autoritățile spun că un asemenea proiect ar putea fi adoptat chiar în viitorul apropiat
„La etapa actuală suntem pe ultima sută de metri la nivel de elaborare a cadrului normativ de reglementare la nivel legislativ, trebuie mai întâi să fie o lege după care o hotărâre de guvern, cu siguranță nu reușim în această sesiune, dar în sesiunea de toamnă-iarnă vom reveni la subiect, vom face și consultări publice. Sperăm ca până la sfârșitul anului să avem o finalitate”, a declarat președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.
Cânepa industrială se cultivă în mai multe țări europene. Cel mai mare producător este Franța, unde este se cultivă peste 70% din producția Uniunii Europene, urmează Țările de Jos cu 10 la sută și Austria - 4 procente.