Premieră pentru Moldova. Un sat din raionul Anenii Noi a fost scanat și cartografiat în format 3D cu ajutorul inteligenței artificiale. Fiecare uliță, stâlp, gospodărie și chiar copac din Cobusca Nouă poate fi vizualizat în proiect cu detalii despre lungime, lățime și amplasare exactă. Scanarea a fost posibilă datorită unei Organizații Obștești care spune că proiectul în 3D le va permite autorităților să își planifice mai eficient lucrările de infrastructură, să depisteze construcțiile ilegale sau să rezolve disputele cadastrale.
Scanarea cu camere video ultraperformante și drone a localității Cobusca Nouă din raionul Anenii Noi a avut loc în luna februarie și a durat patru zile. Toate imaginile au fost ulterior suprapuse fiind creat un proiect în format 3D. Tehnologia este folosită în premieră în țara noastră și permite vizualizarea tuturor elementelor atât din infrastructură, cât și din natură.
„ Putem să vedem că acest stâlp are 5,5 metri înălțime. La fel pe același principiu putem vedea care este lățimea unei porți sau lățime unui drum. Când mergeți într-o localitate puteți vedea că toți stâlpii sunt sufocați de cabluri. Prin intermediul aplicației se poate face o inventariere să vedem care sunt și câte cabluri au fiecare”.
Potrivit companiei care a realizat proiectul, datorită aplicației, unele lucrări de planificare care puteau dura și câteva săptămâni, acum vor dura doar o zi.
„ În cazul în care vrem să facem lucrări de modernizare și vrem să schimbăm trotuarul pentru a pune pavaj, făcând această analiză putem estima prețul pentru asemenea investiție nu este nevoie de studiu de fezabilitate complex, care durează și foarte mult''.
„ Avem niște echipamente ca la Google, o mașină mai înaltă cu un echipament care are niște stații care girează tot timpul, înregistrează date și atunci putem avea o imagine la trama stradală foarte precisă, la nivel de centimetru”, a menționat expert companie România, Victor Tudoran.
Primarul satului Cobusca Nouă spune că datorită proiectului, munca administrației locale va fi de acum încolo mult mai ușoară.
„ Avem aici grădinița, avem gimnaziul, Centrul medicilor de familie, avem biserica. Vom cunoaște care e lungimea drumului, lățimea, ce lucrări pot fi făcute pe traseul respectiv, trotuare, rețele de comunicații, apeduct, canalizare. Vom economisi timp, cât și forță de muncă''.
În Județul Bihor din România mai multe localități au fost scanate cu această tehnologie, iar procesul a scos la iveală și unele ilegalități, cum ar fi construcțiile neautorizate.
„ În foarte scurt, în câteva luni de zile au reușit să ridice cu 30 la sută toate încasările din taxe pentru că erau mult mai multe construcții decât erau prevăzute și decât plăteau taxe. Mai ales că asta este realitatea, în mediul rural foarte mulți construiesc fără autorizație de construcție”, a subliniat arhitectul Hildegard Helene Brandl.
Proiectul a fost testat gratuit în Cobusca Nouă, însă costurile pentru scanarea și cartografierea pe o distanță de 30 de kilometri stradali se ridică la peste zece mii de euro.