241 de agenți economici din cei circa 9 mii din țară au notificat oficial statul că au fost afectați de calamitățile naturale din acest sezon. Altfel spus, au întocmit acte de calamitate naturală. Informațiile nu sunt finale, iar în săptămânile următoare, cifrele ar putea crește, în condițiile în care raioanele de sud nu au expediat deocamdată rapoartele. Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, majoritatea agenților economici au fost afectați de grindină și de secetă.
„Avem 241 de agenți cu acte de calamitate naturală. Ăștia sunt cei care au mers la Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și au declarat că au calamitate naturală. S-a constituit comisia, a mers în teren și a constatat că într-adevăr există această problemă cu diferit grad de distrugere a culturilor agricole”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul ediției de joi, 25 iulie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Ministrul Agriculturii a mai precizat că cel mai mult au fost afectate culturile de porumb și cele de floarea-soarelui, în total, în jur de câteva mii de hectare de teren din 14 raioane ale țării.
„Dar vorbim iarăși de lucruri preliminare. Avem raioane întregi unde seceta a făcut ravagii și nu avem deloc informație centralizată de la ei”, a menționat Vladimir Bolea.
Ministrul a sugerat că deocamdată nu poate fi declarată stare de urgență în agricultură, în condițiile în care nu se cunoaște clar volumul pagubelor, dar a dat asigurări că toți fermierii afectați vor fi despăgubiți.
„Se vor identifica resurse financiare, vom face apel la partenerii de dezvoltare...pot fi bani, motorină, poate fi material semincer”, a explicat Vladimir Bolea.
Temperaturile record, care au depășit cu 6 grade normele acestei perioade, înregistrate vreodată, dar și lipsa precipitațiilor au provocat secetă severă pe aproape tot teritoriului țării, cu excepția unor raioane din nordul și centrul țării. Meteorologii au analizat condițiile agrometeorologice din perioada 1- 20 iulie și impactul acestora asupra dezvoltării culturilor agricole.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că temperatura medie a aerului în perioada 1-20 iulie a constituit +25,0.. +28,0ºС, fiind cu 5,3-6,3ºС mai ridicată față de normă, ce se atestă prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.
Totodată, pe 16-17 iulie, temperatura maximă a aerului, pe o mare parte a teritoriului țării a urcat până la +39,5.. +40,9ºС. Asemenea temperaturi în perioada de vară s-au semnalat doar în anii 2007 și 2012.
Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºС și mai ridicată a constituit 8-13 zile, ce se atestă în medie o dată la 30-40 de ani. Temperatura maximă a aerului cu valoarea de + 40ºС, s-a semnalat pe 40% din teritoriul țării și numărul de zile cu această temperatură a constituit 2 zile, ce se atestă, de asemenea, o dată la 30-40 de ani.
Și umiditatea a înregistrat cifre record. Numărul de zile cu umiditatea relativă a aerului de 30% și mai scăzută, a constituit pe teritoriul țării 10-18 zile (norma lunară fiind de 1-5 zile), ce se semnalează în medie o dată la 20-25 de ani.
Iar cantitatea de precipitații, pe 60% din teritoriul țării nu a depășit 1-10 mm (2-20% din normă), iar în unele raioane precipitațiile au lipsit. Izolat (35% din teritoriu) au căzut 15-60 mm (25-70% din normă), iar la stația meteorologică Rîbnița și posturile agrometeorologice Edineț, Rîșcani suma precipitațiilor a constituit 75-105 mm (90-125% din normă).
Coeficientul hidrotermic care caracterizează gradul de umezire a teritoriului, în medie pentru țară în perioadă 1-20 iulie, s-a egalat cu 0,4 ceea ce corespunde unei secete foarte severe.