Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: „Rachetă în Moldova”, alertă națională, pene de curent și lupte grele! Zelenski e în Polonia

Vreau în Europa

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

25 iulie 2024, ora 22:57

„Vreau în Europa” este campania pe care o lansează, astăzi, TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

Începem campania cu vecinii. O localitate, aflată la 30 de kilometri de București, este campioană la accesarea fondurilor europene. Datorită acestor proiecte, în doar 12 ani, comuna Brănești s-a schimbat la față atât de mult încât tinerii nu mai vor să plece în capitală. Comuna are patru licee, dotate cu echipament de ultimă generație, companii de talie internațională, dar și o infrastructură fără noroi, așa cum îi stă bine unei localități europene. 

Deși se află într-o comună, acest liceu pare unul pe care ne-am obișnuit să-l vedem în filmele americane moderne. Fiecare clasă este dotată cu tablă electronică performantă, sistem de supraveghere video, aparate de aer condiționat și bănci inteligente pentru experimentele la orele de fizică. Este liceul tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, o comună care se află la aproape 30 de kilometri de București și care a reușit să câștige cele mai multe fonduri europene ajunse în localitățile rurale din România. Iar tot ce vedeți în imagini, inclusiv cantina, sera și sala de sport, au fost construite exclusiv din bani europeni, aproape 3,5 milioane de euro. 

„Orarul lecțiilor este afișat la intrarea în liceu și nu este unul pe hârtie, așa cum ne-am obișnuit, ci pe două ecrane mari. Tot aici este afișat și meniul, adică micul dejun, prânzul și cina”. 

Este o instituție publică de învățământ, care se poate lăuda și cu cele mai performante laboratoare de mecanică auto din România. 

„Aici este atelierul pentru mecanici auto unde pe fonduri europene a fost procurat un autoturism test pentru ei. Unde profesorul poate simula anumite erori ale autoturismului, iar elevii trebuie să identifice de unde vine problema pentru a fi rezolvată. Autoturismul nu este pentru mers pe stradă, dar strict pentru atelierul acesta. Simulator auto, avem și o secțiune dintr-un motor al unei mașini, cutie de viteză, ca elevii să înțeleagă exact cum funcționează o mașină și componentele acestora”. 

Iar liceul nu este singura mândrie a localnicilor din comuna Brănești de peste Prut. La câțiva kilometri, se află Grădina Botanică din localitate sau cum i se spune oficial- Parcul Dendrologic. Acesta se află în curtea Colegiului Silvic „Theodor Pietraru”, înființat încă acum 130 de ani. Este prima instituție de învățământ cu profil silvic din România. 

Parcul amenajat în stil baroc și care cuprinde sute de specii de arbori și arbuști a fost reabilitat, la fel ca și liceul pe care vi l-am arătat mai sus, din fondurile oferite de UE. Astfel, acesta a devenit un spațiu didactic ideal pentru cei care au ales o specialitate în silvicultură. 

„Am încercat să realizăm zone de vegetație pe zone climatice. De luncă, cu specii de luncă, specii de câmpie, specii de deal, specii de munte. Într-o oarecare măsură condițiile climatice sunt destul de vitrege. Și o zonă de specii lemnoase exotice. Pe care încercăm din răsputeri să le menținem”, a declarat inginer silvic, Aristița Leca.

Elevii desfășoară o bună parte din ore în aer liber, iar copacii uscați prind o nouă viață, devenind sculpturi, care înfrumusețează Parcul Dendrologic. 

Și localnicii mai au un motiv de mândrie- economiile foarte mari la plata facturilor. După ce autoritățile locale au câștigat un nou fond european, toate clădirile publice au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar a redus consumul de curent electric cu cel puțin 80 la sută. 

„Acesta este un dimer, care ne permite în funcție de luminozitatea de afară se poate regla. El poate să stea și pe auto, are un buton aici. Astfel putem economisi energia electrică”. 

„Am instalat undeva la 520 de kilowați putere pe toate clădirile primăriei, ceea ce ne permite să economisim mulți bani din economia de curent electric. Fără aceste fonduri europene, în niciun caz, nu reușeam să reabilităm și să aducem la standarde moderne procesul educațional din localitate”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.

Astfel, banii economisiți pe consumul de energie sunt cheltuiți pe alte proiecte. 

„Această stație de pompieri a fost construită aici acum șapte ani. Până atunci salvatorii veneau tocmai de la București, aproximativ 15 kilometri distanță. Dar din cauza traficului, până se intervenea, putea să dureze aproximativ jumătate de oră”.

Acum timpul de intervenție a echipelor de salvare s-a redus de două ori, inclusiv pentru satele mai îndepărtate. Tot din banii economisiți de primărie, în comună s-a ridicat o policlinică modernă, care urmează să fie deschisă în aproximativ un an. 

„Sunt mulți pacienți pe aici prin comună și trebuia să te duci prin oraș. Acolo nu-ți venea întotdeauna rândul și mai făceai drum încă odată. E și frumos, aranjat peste tot. Chiar îți place așa să mergi pe stradă. S-a schimbat mult. Toate străzile erau niște noroaie înainte. Acum toate sunt pavate, chiar și din părțile mărginoase ale comunei”. 

Tot din bani europeni s-au renovat și 15 străzi, astfel că oamenii au uitat de drumurile pline de noroi. Există la primărie și un funcționar responsabil de implementarea proiectelor europene în comuna Brănești, numit city manager. Acesta recunoaște că, fără fonduri din partea UE, toate lucrările ar fi durat ani de zile. Deși condițiile impuse de europeni sunt stricte, Andrei Ciozvarda spune că efortul a meritat. A reușit să aducă până acum în localitate, împreună cu echipa de la primărie, zeci de proiecte extrem de utile pentru localnici, inclusiv suplinirea bugetului local. Acum acesta este de maximum 10 de milioane de euro, când doar renovarea unui liceu a costat 3,5 milioane de euro. 

„Avem cheltuieli foarte mari pe partea de întreținere, școli, că avem și noi contribuția noastră acolo pe lângă ministerul Educației. De obicei, reușim să ducem undeva la 3 - 10 milioane de lei pentru dezvoltare. Asta înseamnă vreo două milioane de euro, care nu înseamnă așa de mulți bani. De aceea ne ducem spre fonduri europene ca să mărim bugetul pentru partea de investiții și asta s-a văzut din schimbarea la față a localității”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.

Dezvoltarea localității rurale i-a convins și pe tineri să rămână să muncească acasă. Este și cazul lui Grigore, care își câștigă existența vânzând fructe și legume la piața din comună. 

„Acum zece ani aici nu era decât o simplă platformă. Acum avem magazine, tarabe, adăpost, curent electric, toaletă. Tot ceea ce ne lipsea”. 

Iar Cristi Cozmi a ales să devină profesor de educația fizică la o școală din comună și are propria sală de sport în Brănești.

„Bunicii mei au fost de aici din zonă și mi-am dorit să facem cât mai multe lucruri pe acest domeniu. - Ce funcție ai la școală? - Profesor de sport, iar acum cu această grupă de copii de 6 – 10 ani.”, a declarat profesor de sport și antreprenor, Cristi Cosmin.

Comuna Brănești, care are în componența sa patru sate, numără aproximativ 30 de mii de locuitori. În ultimii 12 ani, aceasta a reușit să acceseze direct fonduri europene de peste 10 milioane de euro. 

/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană

missing
04 octombrie 2024, ora 07:01

Continuăm să demontăm mituri despre UE în cadrul campaniei TV8 „Vreau în Europa”. Un fals promovat intens anunță că Republica Moldova își va pierde tradițiile, dacă va adera la Uniunea Europeană. Neadevărat! 

De fapt, Uniunea Europeană respectă diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor. Mai mult, o mulțime de fonduri europene sunt investite anume în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, UE încurajând în același timp sentimentul de apartenență la o comunitate europeană mai mare. 

Deci, nici în acest caz nu ar trebui să ne facem griji! Informarea corectă și gândirea critică ne pot ajuta să facem diferența între realitate și falsuri promovate, de cele mai multe ori, în scopuri politice.

/VIDEO/ Fals promovat de propaganda Rusiei: Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la UE
/VIDEO/ Fals: Republica Moldova își va pierde suveranitatea dacă va adera la Uniunea Europeană

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.