„Vreau în Europa” este campania pe care o lansează, astăzi, TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene.
Începem campania cu vecinii. O localitate, aflată la 30 de kilometri de București, este campioană la accesarea fondurilor europene. Datorită acestor proiecte, în doar 12 ani, comuna Brănești s-a schimbat la față atât de mult încât tinerii nu mai vor să plece în capitală. Comuna are patru licee, dotate cu echipament de ultimă generație, companii de talie internațională, dar și o infrastructură fără noroi, așa cum îi stă bine unei localități europene.
Deși se află într-o comună, acest liceu pare unul pe care ne-am obișnuit să-l vedem în filmele americane moderne. Fiecare clasă este dotată cu tablă electronică performantă, sistem de supraveghere video, aparate de aer condiționat și bănci inteligente pentru experimentele la orele de fizică. Este liceul tehnologic „Cezar Nicolau” din Brănești, o comună care se află la aproape 30 de kilometri de București și care a reușit să câștige cele mai multe fonduri europene ajunse în localitățile rurale din România. Iar tot ce vedeți în imagini, inclusiv cantina, sera și sala de sport, au fost construite exclusiv din bani europeni, aproape 3,5 milioane de euro.
„Orarul lecțiilor este afișat la intrarea în liceu și nu este unul pe hârtie, așa cum ne-am obișnuit, ci pe două ecrane mari. Tot aici este afișat și meniul, adică micul dejun, prânzul și cina”.
Este o instituție publică de învățământ, care se poate lăuda și cu cele mai performante laboratoare de mecanică auto din România.
„Aici este atelierul pentru mecanici auto unde pe fonduri europene a fost procurat un autoturism test pentru ei. Unde profesorul poate simula anumite erori ale autoturismului, iar elevii trebuie să identifice de unde vine problema pentru a fi rezolvată. Autoturismul nu este pentru mers pe stradă, dar strict pentru atelierul acesta. Simulator auto, avem și o secțiune dintr-un motor al unei mașini, cutie de viteză, ca elevii să înțeleagă exact cum funcționează o mașină și componentele acestora”.
Iar liceul nu este singura mândrie a localnicilor din comuna Brănești de peste Prut. La câțiva kilometri, se află Grădina Botanică din localitate sau cum i se spune oficial- Parcul Dendrologic. Acesta se află în curtea Colegiului Silvic „Theodor Pietraru”, înființat încă acum 130 de ani. Este prima instituție de învățământ cu profil silvic din România.
Parcul amenajat în stil baroc și care cuprinde sute de specii de arbori și arbuști a fost reabilitat, la fel ca și liceul pe care vi l-am arătat mai sus, din fondurile oferite de UE. Astfel, acesta a devenit un spațiu didactic ideal pentru cei care au ales o specialitate în silvicultură.
„Am încercat să realizăm zone de vegetație pe zone climatice. De luncă, cu specii de luncă, specii de câmpie, specii de deal, specii de munte. Într-o oarecare măsură condițiile climatice sunt destul de vitrege. Și o zonă de specii lemnoase exotice. Pe care încercăm din răsputeri să le menținem”, a declarat inginer silvic, Aristița Leca.
Elevii desfășoară o bună parte din ore în aer liber, iar copacii uscați prind o nouă viață, devenind sculpturi, care înfrumusețează Parcul Dendrologic.
Și localnicii mai au un motiv de mândrie- economiile foarte mari la plata facturilor. După ce autoritățile locale au câștigat un nou fond european, toate clădirile publice au fost dotate cu panouri fotovoltaice, iar a redus consumul de curent electric cu cel puțin 80 la sută.
„Acesta este un dimer, care ne permite în funcție de luminozitatea de afară se poate regla. El poate să stea și pe auto, are un buton aici. Astfel putem economisi energia electrică”.
„Am instalat undeva la 520 de kilowați putere pe toate clădirile primăriei, ceea ce ne permite să economisim mulți bani din economia de curent electric. Fără aceste fonduri europene, în niciun caz, nu reușeam să reabilităm și să aducem la standarde moderne procesul educațional din localitate”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.
Astfel, banii economisiți pe consumul de energie sunt cheltuiți pe alte proiecte.
„Această stație de pompieri a fost construită aici acum șapte ani. Până atunci salvatorii veneau tocmai de la București, aproximativ 15 kilometri distanță. Dar din cauza traficului, până se intervenea, putea să dureze aproximativ jumătate de oră”.
Acum timpul de intervenție a echipelor de salvare s-a redus de două ori, inclusiv pentru satele mai îndepărtate. Tot din banii economisiți de primărie, în comună s-a ridicat o policlinică modernă, care urmează să fie deschisă în aproximativ un an.
„Sunt mulți pacienți pe aici prin comună și trebuia să te duci prin oraș. Acolo nu-ți venea întotdeauna rândul și mai făceai drum încă odată. E și frumos, aranjat peste tot. Chiar îți place așa să mergi pe stradă. S-a schimbat mult. Toate străzile erau niște noroaie înainte. Acum toate sunt pavate, chiar și din părțile mărginoase ale comunei”.
Tot din bani europeni s-au renovat și 15 străzi, astfel că oamenii au uitat de drumurile pline de noroi. Există la primărie și un funcționar responsabil de implementarea proiectelor europene în comuna Brănești, numit city manager. Acesta recunoaște că, fără fonduri din partea UE, toate lucrările ar fi durat ani de zile. Deși condițiile impuse de europeni sunt stricte, Andrei Ciozvarda spune că efortul a meritat. A reușit să aducă până acum în localitate, împreună cu echipa de la primărie, zeci de proiecte extrem de utile pentru localnici, inclusiv suplinirea bugetului local. Acum acesta este de maximum 10 de milioane de euro, când doar renovarea unui liceu a costat 3,5 milioane de euro.
„Avem cheltuieli foarte mari pe partea de întreținere, școli, că avem și noi contribuția noastră acolo pe lângă ministerul Educației. De obicei, reușim să ducem undeva la 3 - 10 milioane de lei pentru dezvoltare. Asta înseamnă vreo două milioane de euro, care nu înseamnă așa de mulți bani. De aceea ne ducem spre fonduri europene ca să mărim bugetul pentru partea de investiții și asta s-a văzut din schimbarea la față a localității”, a declarat city managerul al comunei Brănești, Andrei Ciozvarda.
Dezvoltarea localității rurale i-a convins și pe tineri să rămână să muncească acasă. Este și cazul lui Grigore, care își câștigă existența vânzând fructe și legume la piața din comună.
„Acum zece ani aici nu era decât o simplă platformă. Acum avem magazine, tarabe, adăpost, curent electric, toaletă. Tot ceea ce ne lipsea”.
Iar Cristi Cozmi a ales să devină profesor de educația fizică la o școală din comună și are propria sală de sport în Brănești.
„Bunicii mei au fost de aici din zonă și mi-am dorit să facem cât mai multe lucruri pe acest domeniu. - Ce funcție ai la școală? - Profesor de sport, iar acum cu această grupă de copii de 6 – 10 ani.”, a declarat profesor de sport și antreprenor, Cristi Cosmin.
Comuna Brănești, care are în componența sa patru sate, numără aproximativ 30 de mii de locuitori. În ultimii 12 ani, aceasta a reușit să acceseze direct fonduri europene de peste 10 milioane de euro.