Autoritățile de la Chișinău se așteaptă ca înaintea alegerilor din această toamnă să se intensifice tentativele de dezinformare și știrile false. În context, statul încearcă să combată aceste fenomene și salută, totodată, inițiativele private de combatere a falsurilor. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul ediției de luni, 29 iulie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Daniel Vodă a adus drept exemplu localitatea Taraclia, acolo unde oamenii s-au arătat convinși că la Chișinău există un „guvern-păpușă” controlat de SUA și lideri europeni.
Totuși, spune Daniel Vodă, deși par să creadă cu tărie în acest fals, niciunul dintre oameni nu pot aduce argumente în vederea susținerii acestei idei.
„Oamenii sunt pur și simplu hrăniți cu anumite narațiuni fără dovezi și sunt gata să creadă. De aceea este important ca oamenii să fie informați despre activitatea autorităților”, a menționat Vodă.
Daniel Vodă a mai spus în curând va fi prezentat un prim raport al activității Centrului PATRIOT.
„Mi-ar plăcea să văd mai multe proiecte în care se analizează informații false, analize detaliate și expunere, deja vedem că numărul de astfel de inițiative este în creștere”, a mai spus Vodă.
Centrul PATRIOT elaborează proiectul programului de comunicare strategică la nivel național în vederea îndeplinirii misiunii Centrului, elaborează instrucțiuni și ghiduri metodologice, materiale analitico-științifice și explicative privind identificarea, prevenirea și combaterea dezinformării; creează platforme de interacțiune dintre instituțiile statului și organizațiile societății civile, instituțiile media și jurnaliști, în procesul de identificare, prevenire și combatere a dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale, elaborează și pune în practică mecanisme de monitorizare a spațiului informațional public în scopul identificării și contracarării dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale; emite recomandări privind contracararea și înlăturarea cauzelor şi condițiilor care contribuie la crearea sau răspândirea dezinformării și acțiunilor coordonate de diseminare a mesajelor, narațiunilor, comunicărilor, indiferent de originea acestora, care reprezintă pericol sau pot periclita realizarea intereselor naționale.