Un proiect unic în Republica Moldova, de construcție a unui nod modern de infrastructură pentru transportul INTERNAȚIONAL de mărfuri, a fost transformat de propaganda rusească într-o sperietoare despre NATO și militarizarea Moldovei. Toată conspirația se bazează pe o postare a fugarului Ilan Șor, combătută de oficiali din Moldova, România și NATO.
Propaganda rusă a transformat proiectul într-o sperietoare?
Rețelele de socializare au fost împânzite de falsuri precum că proiectul economic va fi de fapt un hub NATO pentru livrare de arme în Ucraina, prin România. Narativul fals a fost răspândit pe larg pe Facebook, Telegram, Youtube și pe TikTok.
Majoritatea falsurilor răspândite pe acest subiect se bazează pe o postare de pe rețelele de socializare, făcută de Ilan Șor, fugarul condamnat penal în Moldova la pușcărie, pentru Furtul miliardului. Șor se ascunde de justiție în Federația Rusă.
Rețeaua de distribuție a falsului a cuprins instituții de presă controlate de Șor, canale de propagandă de pe rețele sociale, dar și politicieni și pretinși experți pro-ruși din Moldova.
De exemplu, clone a gagauznews, blocat de Serviciul de Informații și Securitate, pentru incitare la ură și război, a răspândit asemenea falsuri pe mai multe rețele de socializare, citând o declarație a fugarului Ilan Șor, condamnat la închisoare, potrivit căreia „nu există nicio îndoială că regimul Sandu a ajuns la un acord cu UE și cu alianța militară condusă de SUA pentru a se implica până peste cap în războiul din Ucraina. A rezultat o ecuație cu o necunoscută: NATO și partenerii săi din UE vor construi un hub logistic militar. Îl vor construi pentru a livra arme în Ucraina prin România. Îl vor construi pe teritoriul unei țări neutre”.
Ce scop urmărește propaganda rusă?
Declarațiile făcute de Ilan Șor și pentru care nu este adusă nicio probă sunt combătute de mai mulți oficiali din Moldova, România și de șeful Oficiului NATO de la Chișinău. Potrivit lor, aceste narative sunt parte a propagandei ruse, menite să inducă frică, să discrediteze instituțiile statului, dar și procesul de integrare europeană.
Moldova la Summitul NATO și neutralitatea țării
Campania de dezinformare include și narative precum că participarea Republicii Moldova la Summitul NATO ar știrbi din statutul de neutralitate al țării, dar și că Alianța ar urmări militarizarea țării noastre și atragerea ei în război. FALS!
Ministerul Apărării: „Pentru că suntem un stat neutru, sunt necesare și capacități de apărare pe măsura acestui statut. Orice agitație a dezinformatorilor despre falsa „militarizare” a Republicii Moldova este o tendință de a provoca frică și îngrijorare în societate, dar și de a pune în dificultate și discredita modernizarea Armatei Naționale. Cooperarea cu NATO a stat la baza unei multitudini de modernizări și instruiri internaționale ale militarilor moldoveni”.
Andrei Curăraru, expert WatchDog: „Trebuie să spunem clar că integrarea în UE nu are nimic cu neutralitatea. Sunt trei state neutre în UE - Irlanda, Malta și Austria. Neutralitatea nu înseamnă că nu putem să colaborăm cu organizații internaționale, dar trebuie ca toate mandatele în legătură cu acest element să nu depășească acest statut”.
„NATO pune bazele pentru viitoarele deplasări de mărfuri militare în direcția Rusiei. Moldovei i se pregătește soarta unei colonii de rang inferior, care, la fel ca Ucraina, va executa orice ordine ale stăpânilor occidentali”, scrie un canal de telegram.
În contrast, Andrei Curăraru subliniază că Republica Moldova are capacități armate neglijabile și „implicarea militară nu are nicio logică și ar putea provoca o criză umanitară”. El a explicat că procesul de modernizare a Armatei Naționale vizează adaptarea la amenințările actuale, nu militarizarea țării:
„Ceea ce numesc acest agenți de dezinformare „înarmare” este de fapt modernizarea unei baze tehnice care este învechită de mai bine de 50 de ani. Baza tehnică a armatei naționale este învechită atât din punct de vedere fizic, cât și moral ea nu mai face față acelor necesități de apărare care reprezintă războiul hibrid realizat în regiune”.
Și Ion Tăbîrță accentuează că Republica Moldova vrea doar să-și întărească capacitățile de apărare:
„Din păcate, armata națională a fost mult timp o Cenușăreasă... Noi acum ceea ce avem este un proces firesc pentru orice armată de reformare și de modernizare... Neutralitatea asta presupune, dar noi practic nu avem armata națională. La noi tot timpul se vorbea că noi suntem neutri și se dădea tot timpul exemplu Elveția, dar niciodată nu s-a spus cât Elveția cheltuie pentru apărare și cât de mare armată au. La noi s-a vorbit despre neutralitatea în termenii că nu avem armată... Unde vedeți militarizare? Ce noi avem recrutare obligatorie? Nici pe departe, pur și simplu încercăm să punem pe roate anumite procese firești pentru orice societate care are o armată, iar această armată trebuie să corespundă unor rigori elementare de apărare”.