Într-un articol publicat recent în revista Meteoritics & Planetary Science, oamenii de știință au anunțat că meteoritul care s-a prăbușit în apropiere de Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani și aparține clasei rare a aubriților, informează DW.com.
Asteroidul mic, numit 2024 BX1, a început să ardă la intrarea în atmosfera terestră pe 21 ianuarie, oferind un spectacol ceresc impresionant. Fragmentele sale au căzut în regiunea Havelland din landul Brandenburg, care înconjoară capitala Germaniei, iar multe dintre acestea au fost adunate de oameni de știință și colecționari.
Au fost găsite aproximativ 202 fragmente, cântărind în total 1,8 kilograme, pe câmpurile din apropierea satelor Ribbeck, Berge și Lietzow din landul Brandenburg, răspândite pe o suprafață de 1,5 kilometri pe 10 kilometri. Meteoritul a fost denumit "Ribbeck", după satul în care au fost găsite cele mai multe fragmente.
Un studiu realizat de cercetători de la Institutul de Planetologie al Universității Munster, publicat miercuri, a descoperit că "Ribbeck" aparține clasei extrem de rare a aubriților, meteoriți bogați în magneziu și siliciu. De asemenea, cercetătorii au constatat că "Ribbeck" are un statut special în cadrul acestei clase rare, deoarece conține o proporție excepțional de mare de feldspați, un mineral din grupul silicaților.
Cercetătorii presupun că obiectul cosmic din care s-a desprins "Ribbeck" provine din Centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și are o vechime de aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Aceștia au explicat și motivul pentru care fragmentele acestui meteorit emanau un miros intens de hidrogen sulfurat, asemănător cu cel al ouălor stricate: reacțiile chimice dintre fazele minerale și umezeală, cauzate de zăpadă și dezgheț, au provocat acel miros și au schimbat mineralogia rocii.