Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 953: Vizită surpriză, atac la Harkov și anunț ciudat! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 900: Alertă atomică la Zaporojie și atac la Kiev! Rusia bombardează acasă, iar Zelenski sparge tăcerea

11 august 2024, ora 14:52

Răspunsul Rusiei la atacul ucrainenilor în Kursk: a lansat  un nou atac asupra Kievului. Moscova a atacat Ucraina începând din cursul nopţii şi până spre prânz, duminică, trimiţând patru rachete balistice KN-23 şi 57 de drone de tip Shahed, pe care forţele de apărare aeriană ucrainene le-au doborât aproape în totalitate. Un bărbat de 35 de ani şi fiul acestuia de 4 ani au fost ucişi în noaptea de sâmbătă spre duminică de resturi de rachetă căzute în timpul atacului asupra Kievului, au anunţat serviciile de urgenţă ucrainene, relatează AFP.

Între timp, situaţia de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina devine din ce în ce mai tensionată pe zi ce trece. Forțele Moscovei se află în a șasea zi de lupte intense împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul rusesc de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părțile sud-vestice ale Rusiei înainte ca întăririle să înceapă să sosească, transmite Reuters. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pentru prima dată sâmbătă că forţele ucrainene luptă în regiunea rusă Kursk şi a afirmat că operaţiunea face parte din eforturile Kievului de a restabili justiţia după invazia Rusiei în 2022. Totodată, Alexandr Lukașenko a decis să trimită de urgență trupe la granița cu Ucraina, susținând că armata sa a doborât mai multe „ținte aeriene“ care au trecut granița țării sale dinspre Ucraina.

UPDATE Un incendiu raportat la centrala nucleară Zaporojie a fost probabil provocat de armata rusă, au declarat oficialii ucraineni. Forţele ruse au incendiat „un număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire”, a declarat Yevhen Yevtuşenko, şeful administraţiei militare din Nikopol, citând surse de peste râu, din Enerhodar ocupat, relatează Kyiv Independent, citat de Mediafax. Președintele Volodimir Zelenski a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să tragă Rusia la răspundere pentru această provocare. „Atâta timp cât teroriștii ruși dețin controlul asupra centralei nucleare, situația nu este și nu poate fi normală,” a spus Zelenski într-o postare pe Telegram pe 11 august „Așteptăm reacția lumii, așteptăm reacția AIEA.”

UPDATE Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, în timp ce ofensiva din regiunea Kursk a intrat în a şasea zi, relatează BBC, transmite News.ro.

UPDATE În contextul incursiunii ucrainene în Kursk, nu s-au raportat trupe suplimentare din Belarus sau echipamente înregistrate lângă granița cu Ucraina, au transmis polițiștii ucraineni de frontieră. 

UPDATE Câteva mii de soldaţi ucraineni participă la incursiunea în regiunea rusă Kursk, care vizează „extinderea” forţelor Kremlinului şi „destabilizarea situaţiei în Rusia”, a declarat sâmbătă seara pentru AFP un înalt responsabil ucrainean din domeniul securităţii, potrivit Agerpres.

UPDATE Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, general-locotenent Mykola Oleshchuk, a făcut și el referire duminică, într-un mesaj pe Telegram, la rachetele pe care regimul Kim Jong Un le-a furnizat Rusiei. „În ceea ce privește loviturile rusești cu rachete nord-coreene, aș dori să spun următoarele: deși rareori își ating țintele vizate, rachetele balistice KN-23 reprezintă o amenințare serioasă pentru populație”, a spus el fără să dea mai multe amănunte, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat sâmbătă să „întărească independența noastră spirituală ucraineană”, sugerând că actuala conducere a țării se îndreaptă spre interzicerea efectivă a ramurii Bisericii Ortodoxe care are legături cu Moscova, relatează Reuters.

UPDATE Rusia a atacat azi noapte cu 4 rachete balistice (nord-coreene) KN-23 trase din regiunea Voronej, plus 57 de drone Shahed din regiunile Primorsko-Akhtarsk, Yeysk și Kursk din Federația Rusă, potrivit unui mesaj postat pe Telegram de Forțele Aeriene Ucrainene.

UPDATE Forţele ruse au utilizat, probabil, o rachetă nord-coreeană în timpul atacului aerian de noaptea trecută asupra regiunii Kiev, care s-a soldat cu moartea unui tată şi a fiului său în vârstă de 4 ani, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters. „Potrivit informaţiilor preliminare, ruşii au folosit o rachetă nord-coreeană în acest atac - o nouă lovitură teroristă deliberată împotriva Ucrainei", a scris el pe reţelele de socializare, relatează Agerpres. „Experţii pirotehnişti încă lucrează pentru a determina datele exacte privind această rachetă", a spus președintele Ucrainei.

UPDATE Pătrunderea unor unități militare ucrainene în regiunea Kursk și înaintarea lor timp de cinci zile, în pofida asigurărilor date de Statul Major de la Moscova precum că vor fi învinse și alungate din teritoriul recunoscut internațional al Rusiei, i-au nedumerit enorm pe funcționarii publici de rang înalt și pe afaceriștii din anturajul Kremlinului, relatează The Moscow Times. „Este o lovitură foarte mare pentru reputația autorităților ruse, a armatei și a lui Putin. Și aceasta pentru că în doi ani și jumătate (de război la scară largă în Ucraina - n.r.) teritoriul Rusiei, cu excepția teritoriilor ocupate (în Ucraina - n.r.), a suferit pagube minime. Au fost doar de la (atacuri cu - n.r.) drone”, a declarat pentru The Washington Post un om de afaceri din Rusia citat sub rezerva anonimatului

UPDATE Unul dintre scenariile în care poate evolua incursiunea armatei ucrainene în teritoriile rusești, la Kursk, este încercuirea forțelor rusești care acționează în Donbas, spune generalul român în rezervă Virgil Bălăceanu, menționând că operația poate fi explicată „prin inventivitatea” lui Oleksandr Sîrski, șeful statului major din armata ucraineană.

UPDATE Un bărbat condamnat în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov a fost eliberat din închisoare și trimis pe frontul din Ucraina, au informat sâmbătă, 10 august, agenţiile de presă de stat TASS şi RIA Novosti, citate de Reuters.

UPDATE Belarus a trimis întăriri militare la granița sa cu Ucraina, după ce a susținut că mai multe drone ucrainene au traversat spațiul său aerian și au fost interceptate vineri de apărarea antiaeriană, a declarat ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, într-un comunicat, scrie CNN. Tancuri ale uneia dintre brigăzile mecanizate ale forţelor armate belaruse sunt mutate la frontiera cu Ucraina, ca parte a deciziei de a consolida grupările trupelor de frontieră, relatează agenţia rusă TASS.

UPDATE Roskomnadzor, organul de supraveghere al comunicaţiilor de stat din Rusia, a declarat că Signal, o aplicaţie de mesagerie criptată, a fost blocată în ţară pentru încălcarea legilor legate de operaţiunile antiteroriste, a informat vineri agenţia de ştiri Interfax, citate de news.ro.

UPDATE „Forțele armate continuă să respingă tentativa de invazie a forțelor armate ucrainene”, a transmis sâmbătă Ministerul rus al Apărării, adăugând că lupte intense au loc în jurul Malaya Loknya, Olgovka și Ivashkovskoye, așezări la aproximativ 10-20 km în interiorul Rusiei, potrivit HotNews.

UPDATE Pe 10 august, Brigada 36 ”Nikolaev” a armatei ucrainene a raportat că a lovit invadatorii ruși lângă Vovceansk, în regiunea Harkov.

UPDATE Unitățile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 14 drone lansate de Ucraina și patru rachete balistice tactice Tochka-U deasupra regiunii Kursk, la granița cu Ucraina, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării. Șaisprezece drone au fost doborâte deasupra regiunii Voronej, la câteva sute de kilometri sud de Moscova, iar trei drone deasupra regiunii de frontieră Belgorod, a transmis acesta. Câte o dronă a fost distrusă deasupra regiunilor Briansk și Orlov, a adăugat ministerul pe Telegram.

UPDATE Voluntari ucraineni au evacuat numeroși locuitori, plus animalele lor de companie, din nordul regiunii Sumî, aflată la granița cu regiunea rusă Kursk, anticipând noi atacuri rusești ca răspuns la incursiunea militară transfrontalieră a Ucrainei, scrie HotNews.

UPDATE „La ora 19:04 (16:04 GMT) la o altitudine de un kilometru şi jumătate şi pe o rază de 6,5 kilometri, forţele de apărare aeriană au distrus mai multe ţinte deasupra teritoriului Belarusului (…) Suspectăm că este vorba despre drone de atac. Încălcând spaţiul aerian belarus, au zburat dinspre Ucraina” către Rusia, a spus Lukaşenko, iar ulterior au fost făcute publice imagini în care ar fi rămășițele depistate.

 

UPDATE ISW mai arată că “operațiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk amenință Kremlinul cu o potențială criză politică, din cauza pierderilor mari în rândurile soldaților ruși abia recrutați. Opoziția rusă și rețelele de socializare au început să difuzeze plângeri inițiate de familiile acestora. Deși limitate ca număr, Kremlinul s-a mai confruntat anterior cu o reacție notabilă a societății ruse, în primăvara anului 2022, pentru trimiterea ilegală de recruți în primele linii din Ucraina, potrivit Biziday.

UPDATE Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune antiteroristă, mai degrabă decât legea marțială, pentru a minimiza invazia regiunii Kursk și a preveni panica sau reacțiile interne, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Un copil în vârstă de 13 ani s-a numărat printre răniți în atacul din districtul Brovary, în regiunea Kiev, la nord-est de zona metropolitană a capitalei, au transmi serviciile de urgență ucrainene pe Telegram. Șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a spus că locuința a fost lovită de resturi de dronă, însă serviciile de urgență au afirmat că a fost vorba de resturi de rachetă. „Rusia continuă să ucidă oameni”, a scris Yermak pe Telegram, respectând obiceiul ucrainean din timpul războiului de a nu scrie cu majuscule numele Rusiei. „Este necesar să îi distrugem infrastructura militară, deoarece inamicul nu acceptă alte argumente”.

UPDATE Guvernatorul rus Alexei Smirnov a indicat că 13 persoane au fost rănite în cursul nopţii în regiunea Kursk, dintre care două se află în stare gravă, de resturi de la o rachetă ucraineană căzute pe un imobil.

UPDATE Atacurile aeriene ale rușilor asupra forțelor ucrainene aflate pe propriul teritoriu a dus până acum la pierderea unor aparate de zbor, în special elicoptere, ceea ce a și dat naștere unor speculații privind posibila prezență a unei baterii Patriot în regiunea ucraineană Sumî, foarte aproape de linia frontului. De altfel, ieri rușii au anunțat că au lansat o rachetă balistică Iskander-M asupra forțelor ucrainene din Kursk, pentru a lovi un punct de comandă. Este pentru prima dată, de la începutul conflictului, când Rusia trimite rachete balistice asupra propriului teritoriu.

UPDATE Vineri seară, forţele armate ruse şi-au intensificat răspunsul la ofensiva ucraineană din regiunea Kursk, lovind ţinte cu o bombă termobarică aer-combustibil Odab-500 de 500 kg. Raidul, efectuat de un avion de luptă-bombard supersonic multifuncţional Su-34, a vizat un grup de bărbaţi ucraineni şi echipamente militare în zonele din jurul oraşului Sudzha. Moscova a justificat utilizarea acestei arme puternice ca răspuns la ceea ce consideră o „ameninţare directă” pentru centrala nucleară Kursk, una dintre cele mai critice instalaţii ale ţării, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut, în discursul său video de sâmbătă seara, că există acţiuni desfăşurate de armată „pentru a muta războiul pe teritoriul agresorului”, în condiţiile în care până acum oficialii de la Kiev au păstrat tăcerea în legătură cu incursiunea trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, care se desfăşoară deja de cinci zile.

„Astăzi, şeful apărării, (comandantul) Sîrski, a raportat deja de mai multe ori în ceea ce priveşte linia frontului şi acţiunile noastre şi împingerea războiului pe teritoriul agresorului. Sunt recunoscător fiecăreia dintre unităţile forţelor noastre de apărare care asigură acest lucru”, a afirmat Volodimir Zelenski.

„Ucraina dovedeşte că este cu adevărat capabilă să facă dreptate şi garantează exact tipul de presiune de care este nevoie – presiune asupra agresorului”, a explicat Volodimir Zelenski într-o referire implicită la incursiunea ucraineană din Kursk.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 899: Pericol atomic, fraudă uriașă și alertă în Belarus! BI: „Atacul brusc la Kursk a umilit armata rusă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 898: Stare de urgență, convoi distrus și moarte la supermarket! Rusia confirmă avansul armatei Kievului
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Gazele și căldura s-ar putea ieftini! Două scenarii și condiția pentru Tiraspol, după 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Gazele și căldura s-ar putea ieftini! Două scenarii și condiția pentru Tiraspol, după 1 ianuarie 2025
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”

/HARTĂ/ Cutremur matinal lângă Moldova: Cât de puternic a fost seismul produs în România

missing
04 octombrie 2024, ora 06:43

Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs vineri, 04 octombrie, în zona seismică Vrancea, Buzău din România. Seismul a fost înregistrat la ora 06:19.

Institutul Național de Fizică a Pământului a catalogat seismul, care s-a produs la o adâncime de 140 km, ca fiind un cutremur semnificativ.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 236 de kilometri distanță față de Chișinău.

Cutremurul din 16 septembrie este cel mai puternic seism din acest an pentru zona Vrancea, România. Inițial, Institutul Național pentru Fizica Pământului de la București a anunțat că seismul a avut magnitudinea 5,5. Informația a fost rectificată ulterior, fiind anunțată magnitudinea de 5,2. 

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.