Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac masiv în Rusia, zboruri anulate și plan de evacuare! Kievul se pregătește de iarnă grea

/VIDEO/ Unii foarte activi, alții nu au scos o vorbă: Cum califică deputații cele 160 de ore muncite în plen

missing
11 august 2024, ora 20:15

160 de ore - atât au muncit în cadrul ședințelor plenare, aleșii poporului. De altfel, aceștia au avut 20 de întruniri în sesiunea de primăvară. În timp ce unii au fost foarte activi la inițiative legislative și discursuri la tribuna Parlamentului, alții nu au scos o vorbă.

„Rog sa onoram drapelul de stat”.

Din luna februarie până la sfârșitul lunii iulie, aleșii poporului au adoptat 230 de acte normative. 158 dintre ele au fost legi, iar 72 – hotărâri. Potrivit datelor statistice, 19 legi au fost adoptate cu scopul armonizării legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. 

Conform rezoluției Președintelui Parlamentului, 31 de acte normative au fost examinate în regim prioritar, iar un document – în procedură de urgență. La fel, în cadrul sesiunii ordinare de primăvară 2024, Parlamentul a adoptat două coduri. Este vorba despre Codul funciar și Codul silvic. 

De asemenea, în aceeași perioadă, deputații au aprobat în prima lectură 150 de proiecte de acte normative. De menționat că, în perioada de referință, Parlamentul s-a întrunit și într-o sesiune extraordinară, care s-a desfășurat pe data de 18 ianuarie. Opoziția a venit cu o declarație de protest, criticând PAS-ul, astfel că polemicile au fost la ordinea zilei, doar că n-au durat prea mult, așa cum deputații BCS au părăsit sala chiar la începutul ședinței.

În cadrul ședinței extraordinare au fost adoptate trei legi și o hotărâre. Înainte de a părăsi sala de ședințe a Legislativului, deputații BCS s-au arătat nemulțumiți de proiectele de pe ordinea de zi. Era vorba despre corectarea unor greșeli tehnice din modificările în Codul Electoral, dar și schimbarea procedurii de alegere a procurorului general - proiect retras atunci de pe ordinea de zi. 

„Nu vedem nimic ce ar viza interesele Republicii Moldova. Oamenii așteaptă soluții de la cei de la guvernare, dar noi asistăm la o sesiune extraordinară de dragul sesiunii extraordinare. Că uite trebuie să ne clarificăm cu alegerile prezidențiale, cu referendumuri și cu Procuratura”. 

Iar pe 29 iulie, deputații s-au convocat în sesiune specială, când a fost organizată o ședință solemnă consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt, foști președinți de țară și de Parlament, actuali și foști deputați, judecători constituționali, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai mediului academic și diplomați.

„Este nevoie de creat o comisie care să lucreze liniștit și la timpul respectiv să venim cu o nouă citire a constituției care ar reflecta timpul de astăzi și de a fi adaptată la caracterul moldovenilor. Aș reveni la unele articole din punct de vedere mai detaliat de scris, fiindcă noi nu avem această experiență, și de exemplu în termeni rezonabili, dar nu știe nimeni cât”.

„Republica Moldova are o Constituție absolut funcțională, pentru care nu văd anumite motive pentru a face intervenții majore. Ea corespunde tuturor standardelor în materie de constituționalitate, care există la ora actuală în continentul european și nu doar. Dacă ar fi să discutăm despre un test al democrației, cred că Republica Moldova l-a trecut în acești 30 de ani”. 

Iar dacă unii deputații au fost vocali, alții nu au scos niciun cuvânt în această sesiune parlamentară. Aleșii au explicații.

Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Cea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

De ce a fost ucisă, de fapt, moldoveanca dentistă din Brăila? Noi detalii din ancheta procurorilor
De ce a fost ucisă, de fapt, moldoveanca dentistă din Brăila? Noi detalii din ancheta procurorilor
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ Kate Middleton anunță că și-a încheiat tratamentul de chimioterapie. „Ultimele nouă luni au fost incredibil de grele”
/VIDEO/ Kate Middleton anunță că și-a încheiat tratamentul de chimioterapie. „Ultimele nouă luni au fost incredibil de grele”

/VIDEO/ Scandal din cauza podurilor, la Bălți: Primarul Petkov se teme că ar putea fi suspendat din funcție

missing
10 septembrie 2024, ora 18:15

Primarul de Bălți, Alexandru Petkov, se plânge că ministerul Infrastructurii încearcă suspendarea lui din funcție, după ce edilul a refuzat să autorizeze reparația unor poduri de pe centura orașului. Petkov susține că nu poate să-și pună semnătura pe acte, atât timp cât nu există căi de ocolire a podurilor ce au nevoie de reconstrucție. De cealaltă parte, autoritățile susțin că au alt scop decât demisia primarului. Se urmărește doar constrângerea pe căi legale a unui edil care a încălcat legea, a precizat pentru TV8 serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii. 

„Reprezentanții ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au decis să pornească o procedură prin judecătoria municipiului Bălți de suspendare din funcție a primarului municipiului Bălți, pentru că dânșii consideră că primarul municipiului Bălți ar fi fost obligat să emită autorizație pentru construcția unor poduri pe centura orașului Bălți”, a declarat primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov.

Petkov a ales să vorbească despre războiul pe care-l poartă cu autoritățile centrale de la tribuna Partidului Nostru, din parte căruia a și candidat la alegerile locale din anul trecut. În apărarea sa, primarul de Bălți spune că nu vrea să-și pună semnătura pe acte, atât timp cât nu au fost identificate căi de ocolire a podurilor ce ar urma să intre în reparație. 

„Au aprobat un proiect care nu a prevăzut căi de ocolire a acestor poduri în reparație. Dânșii s-au gândit că căile de ocolire ar trebui să treacă prin oraș. Dacă se va face așa cum vrea ministerul în oraș va fi colaps de transport”, a menționat primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov.

În replică, consiliera ministrului Infrastructurii spune că autoritățile urmăresc un alt scop decât suspendarea primarului de Bălți. Inspectoratul de Supraveghere Tehnică s-a adresat judeăctoreie Bălți, după ce edilul nu a emis autorizații nici la 30 de zile după depunerea solicitărilor la primărie. 

„Data înregistrării a fost în aprilie din motiv că primăria Bălți nu a emis autorizație de construcție, Inspectoratul de Supraveghere Tehnică a emis un proces verbal contravențional. Obiectul Administrației de Stat a Drumurilor este să repare acele poduri cât mai repede. Alte declarații ale domnului primar sunt falsuri și nu corespund realității”, a declarat consiliera ministrului Infrastructurii, Alina Constantinova-Pisică.

Lucrările de reabilitare vizează podul de peste Răut și cel care trece peste calea ferată. Acestea au fost construite în anii 60 și nu au avut parte niciodată de reparații capitale. În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate 60 de milioane de lei. 

Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic
/VIDEO/ Nimic nu amintește de perioada sovietică! Cum arată un azil din Letonia și cât se cheltuie zilnic pentru fiecare vârstnic
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”
/VIDEO/ Scandal cu pumni și înjurături: O șoferiță a fost încătușată! Femeia și polițiștii au versiuni diferite
/VIDEO/ Scandal cu pumni și înjurături: O șoferiță a fost încătușată! Femeia și polițiștii au versiuni diferite

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.