Cum mediul școlar poate contribui la formarea unei generații cu gândire critică, care are încredere în forțele proprii și capabilă să ia decizii. Asta vor încerca să afle participanții la cea de-a doua ediție a Forumului Național al Cadrelor Didactice, deschis astăzi la Chișinău. Evenimentul reprezintă o platformă de discuții pentru reprezentanții tuturor instituțiilor educaționale, în scopul realizării schimbului de experiență și bune practici în domeniul educației.
Circa 300 de învățători, profesori, cadre didactice de sprijin, manageri școlari și tineri specialiști participă, în perioada 14-16 august, la Forumul Național al Cadrelor Didactice, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președinției Republicii Moldova.
Prezentă la eveniment, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a mulțumit cadrelor didactice pentru profesionalism și pentru efortul pe care-l depun zilnic la școală.
„Avem nevoie de cât mai mulți oameni care nu tolerează falsul, ignoranța, violența, răul. Și avem nevoie – poate chiar mai mult – de oameni care observă lucrurile bune, le scot în evidență și le multiplică”, a menționat Maia Sandu.
Președinta s-a referit și la reformele demarate în domeniul educației și măsurile de protecție a cadrelor didactice: au fost majorate cu 15% salariile tuturor pedagogilor și educatorilor din țară; au fost dublate bursele la pedagogie, iar în perioada următoare vor fi investite 1,3 miliarde de lei în rețeaua celor 35 de școli - model. Totodată, în ultimii trei ani au fost renovate circa 200 de școli și grădinițe, iar în 152 de instituții se repară blocurile sanitare.
„Vrem să atragem cât mai mulți specialiști în domeniu – salariul unui tânăr specialist poate ajunge la 10 mii de lei în primul an de activitate deja. Tocmai pentru că știm că nu este suficient, am crescut indemnizația la 200 de mii de lei, oferim 1000 de lei pe lună compensație pentru chirie, am dublat la 4000 de lei compensația pentru materialele didactice pentru toți profesorii”, a mai spus Maia Sandu.
La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a vorbit despre importanța școlii în dezvoltarea societății.
„La ediția din anul curent a forumului ne-am propus să discutăm despre cum facem în așa fel încât mediul școlar să contribuie la formarea unei generații care are încredere în forțele proprii, o generație cu gândire critică, care crede în democrație și este deschisă și capabilă să ia decizii. Convingerea mea este că școala formează valori în primul rând prin modul de organizare a propriei activității, prin experiențele trăite pe care le livrează elevilor”, a declarat Dan Perciun.
Potrivit ministrului Educației, disciplinele școlare, curriculumul, procesul didactic sunt foarte importante pentru transmiterea valorilor, dar cel puțin la fel de importantă în acest proces este experiența trăită zi de zi de elev la școală.
„Copiii învață mult din ceea ce le spun părinții, dar nu mai puțin din ceea ce fac părinții. Orice sistem de asemenea complexitate prin practicile, procesele, ritualurile, regulile specifice pe care le impune și în care socializează participații – modelează comportamentul și valorile acestora”, a precizat Dan Perciun.
În prima zi a Forumului, au fost abordate mai multe subiecte de actualitate din domeniul educației, în comun cu experți și cadre didactice din Estonia. În a doua zi a evenimentului, reprezentanții UNICEF și PNUD vor aborda subiecte despre pregătirea cadrelor didactice și manageriale prin programul Școlii Viitorului.Totodată, va avea loc lansarea Rețelei Cadrelor didactice debutante, din care vor face parte tinerii care s-au angajat în anul curent în școli și grădinițe.
În paralel, în ultima zi a forumului, la Institutul Muncii (strada Zimbrului, 10) va fi organizat un atelier de lucru cu reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, responsabili de desfășurarea forumurilor raionale.