Cum e să investești 160 de milioane de euro într-o bibliotecă? Este exagerat de mult, ar spune majoritatea moldovenilor. Letonii, însă, au construit o bibliotecă de patru ori mai mare decât clădirea Parlamentului de la Chișinău. Dată în exploatare acum zece ani, biblioteca națională din Riga mai este numită și „Castelului Luminii”, nu doar pentru că iluminează mințile, ci și datorită designului.
În 2008 pe malul stâng al râului Daugava se punea prima piatră la temelia noii biblioteci. Muntele de lumină cu 12 etaje și-a deschis ușile pentru vizitatori șase ani mai târziu. În acea zi, mii de oameni au transmis câte o carte bibliotecii și nu oarecum, ci printr-un lanț viu ca să arate lumii că letonii nu sunt certați cu cartea. În 10 ani de activitate, biblioteca s-a îmbogățit mult.
„În colecție avem două milioane de cărți, dar aceasta este un raft foarte special pentru că aici sunt adunate cărțile donate de oameni. Sunt aproape 8000 de cărți donate de către oameni pentru librărie. Ei au putut dona o singură carte, dar care e foarte specială pentru ei, poate le-a fost citită în timpul copilăriei, sau au avut-o în perioada deportărilor în Siberia. Fiecare are o istorie și noi le-am digitalizat pentru ca oricine să le poată citi”, a declarat consultantul Direcției Cooperare Internațională, Viktoriija Piščikova.
Anual, „Castelul Luminii” este vizitat de peste 300.000 de oameni. Dar o bibliotecă modernă nu înseamnă doar rafturi cu lectură. În fiecare an, angajații deservesc peste patru milioane de vizitatori virtuali care aleg cel puțin o carte digitală. În secolul XXI, vizita la bibliotecă nu se rezumă la lectură.
În pauze, oamenii pot alege să petreacă timpul în spații pentru socializare sau în fața unor monitoare cu jocuri virtuale. Biblioteca mai are un muzeu, sală de concerte, conferințe și chiar cinema. Majoritatea vizitatorilor sunt elevi și studenți. Una dintre principalele atracții este camera în care cititorul este teleportat în atmosfera lui Proust sau poveștile lui Hans Christian Andersen.
„Când citești o carte îți imaginezi lucrurile în culori și artistul îți arată cum se întâmplă. De exemplu asta este Gabriel García Márquez „Un veac de singurătate”. Citești textul și afară plouă. Sau Harry Potter ....”.
Singura carte românească din biblioteca națională a Letoniei a fost adusă de un ministru de la Chișinău.
„În acest an am avut un vizitator special din Moldova, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi care ne-a dăruit o carte despre Armata Republicii Moldovei, ne-a dat și un autograf. Cartea este deja digitalizată și puteți găsi informațiile. Avem și literatură din țara voastră, diferite traduceri”, a declarat consultantul Direcției Cooperare Internațională, Viktoriija Piščikova.
Colecția de peste două milioane de cărți este digitalizată cu suportul partenerilor europeni. Aceștia au oferit în acest sens peste zece milioane de euro pentru cumpărarea mai multor scanere speciale.
„Am digitalizat o mare parte din ziarele pe care le avem, multe hărți, imagini, înregistrări de cântece și am digitalizat mai mult de 40 de mii de cărți în ultimii 15 ani. Am digitalizat și cărți din secolele XVI-XVII pe care și le-am tradus ca oamenii să le înțeleagă”, a declarat șeful Direcției Dezvoltare Digitală, Artūrs Žogla.
Un sistem inteligent vine să ajute mult la reducerea facturilor. Iluminarea, căldura și ventilarea se închid odată ce din încăpere pleacă ultimul vizitator. Tehnologiile au fost instalate cu suportul financiar al Uniunii Europene și au dus la scăderea consumului de energie de două ori.
„Pot să vă arăt că putem stinge lumina și manual, dar de obicei asta se face automat cu un program în care este setat timpul. Este un sistem foarte bun. Putem să facem asta nu doar cu lumina dar și cu sistemul de ventilare. Acum îl pornim iarăși”, a declarat directorul Departamentului Tehnic, Juris Ģiedris.
În septembrie 2018 Biblioteca Națională din Riga a semnat un acord de colaborare cu Biblioteca Națională din Republica Moldova. Astfel, mai mulți bibliotecari de la noi au mers la Riga și au făcut un schimb de experiență.
„Am invitat la școala de vară câțiva bibliotecari din Moldova la programe de colaborarea de o lună. Sperăm că atunci când Moldova va adera la Uniunea Europeană vom putea coopera și prin programul Erasmus și să putem veni și noi în Moldova”, a declarat șefa Direcției Dezvoltare, Ilze Strazdiņa.
În acest an pentru întreținerea clădirii de 40.000 de metri pătrați au fost alocate aproape 4 milioane de euro.