Activitatea Partidului Politic Şansă, afiliat fugarului Ilan Şor, a fost limitată pentru încălcări ale legii, pe o perioadă de trei luni de zile. Decizia a fost pronunțată acum câteva minute de magistrații Judecătoriei Bălți, scrie tvn.md. Reprezentanții partidului au anunțat că vor contesta decizia instanței.
„Cererea înaintată în Judecată de către Ministerul Justiției, privind Partidul Politic Șansă, la cererea CEC (...) se limitează activitatea partidului Șansă pe un termen de 3 luni, în rest acțiunile se resping”, au anunțat magistrații Judecătoriei Bălți. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bălți în termen de 10 zile
Dacă decizia va fi menținută, Partidul Șansă nu va putea participa la alegerile prezidențiale și nici la referendumul din luna octombrie.
Menționăm că anterior CEC anunța că activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la alegerile prezidențiale și nici la referendumul constituțional. Or, CEC a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii afiliate fugarului Ilan Șor și a cerut instanței de judecată, prin intermediul Ministerului Justiției să sisteze temporar activitatea formațiunii.
În februarie curent, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției să intervină după ce Partidul Politic „Șansă” ar fi refuzat să prezinte la Comisie toate informațiile solicitate privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.
La alegerile locale generale din noiembrie 2023, Comisia Situații Excepționale a decis excluderea din cursa electorală a tuturor candidaților partidului „Șansă”. Decizia a fost luată în urma raportului prezentat de SIS privind atacurile asupra Republicii Moldova, finanţarea ilegală a campaniei electorale a Partidului Şansă şi implicarea Federației Ruse în alegeri.
Pe 7 august CEC a refuzat înregistrarea Blocul electoral „Victorie-Pobeda” care include patru partide politice, inclusiv „Șansă”, afiliate fugarului Ilan Șor, să participe la alegerile prezidențiale și la referendumul constituțional din 20 octombrie. Motivul a fost că numele blocului ar fi similar cu al unui partid politic, pentru modul de finanțare al formațiunii, dar și pentru faptul că Marina Tuaber este pe lista sancțiunilor internaționale.
Între timp, astăzi, Poliția a anunțat despre mai multe percheziții pe cazul finanțării ilegale a partidelor politice, afiliate lui Ilan Șor. Oamenii legii au descins în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, care a fost săvârșită în proporții mari. Totodată, este vorba și de spălarea de bani, săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.