Campania TV8 „Vreau în Europa” continuă cu un reportaj filmat într-o maternitate din Riga. Într-o țară cu o populație mai mică de două milioane de cetățeni, șapte din zece copii se nasc în aceeași maternitate. Letonia a înțeles că rezolvarea problemelor demografice începe de la maternitate și a investit atât de mult în servicii medicale de calitate, încât clinicile private abia de rezistă concurenței.
În ultimii ani, barza aduce 70 la sută dintre letoni anume în această maternitate. Cristina a născut aici doi băieți și, mai în glumă, mai în serios, spune că va reveni și după fată.
„ A fost destul de rapid, este al doilea copil. Încă nu am decis numele, aștept să vină soțul meu, acum e cu fiul mai mare. Îmi place aici foarte mult, este cel mai bun loc să naști un copil din punct de vedere medical. Chiar dacă sălile nu par cele mai moderne și nu arată ca în alte părți aici simt că este cea mai mare siguranță”.
Maternitatea din Riga a fost dată în exploatare în anii 60 ai secolului trecut. Ca și în alte țări ex-sovietice, lucrurile au degradat mult în anii 90. Conducerea spitalului spune că își amintește cu groază de acea perioadă de tranziție.
„ A fost o insuficiență de medicamente, a fost o perioadă când rugam mamele să vină cu cearșafurile de acasă. Uneori le rugam să cumpere și anumite medicamente. Acum așa ceva nu mai este, mai mult, este interzis să aduci sau să cumperi ceva. Acum avem toate condițiile și dotările tehnice care sunt în lumea asta pentru mame și bebeluși”.
În 2010, la doar șase ani după aderarea Letoniei la UE, lucrurile s-au schimbat radical. Pe lângă fondurile naționale, instituția a mai primit peste cinci milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru termoizolarea clădirii, renovarea și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație a celor 12 săli de naștere. Un concept nou implementat în maternitate este că toate echipamentele și medicamentele sunt aranjate la fel în sălile de naștere.
„ Aici avem sistemul de monitorizare a pacienților, este wirelles și pacienții pot să se miște unde vor. Aici avem oxigenul dacă este necesar. În această parte este echipamentul pentru resuscitare pentru bebeluș, deci dacă avem o urgență totul se întâmplă aici, desigur dacă trebuie să facem o cezariană sala de operații e în apropiere. Este absolut necesar ca designul sălilor să fie la fel. De exemplu aici sunt medicamentele și în toate sălile este echipat la fel”.
La internare, viitoarele mămici sunt întrebate dacă optează pentru o naștere clasică, cezariană sau chiar în apă.
„Echipamentul modern este foarte important pentru oferirea serviciilor medicale de calitate, dar și mai important este că oferim posibilitatea ca pacientul să decidă. Discutăm toate opțiunile de naștere, toate posibilitățile, toate modalitățile de tratament și familiile decid cum vor să fie”.
„Anul trecut 78 de procente din toate nașterile au fost celea în care au asistat tații sau femei apropiate mamei, cum ar fi chiar mama, sora sau cea mai bună prietenă. Ele pot alege o persoană care pot să le susțină emoțional și psihologic și să le încurajeze în timpul nașterii”.
Toate serviciile, precum și medicamentele sunt asigurate de stat. Taxele apar doar în momentul în care părinții vor ca nașterea să fie asistată de un anumit medic sau moașă.
„Cele mai noi medicamente, cele mai scumpe care opresc scurgerile de sânge în cazul unor complicații. Folosim un medicament care o singură doză costă 1000 de euro, noi le cumpărăm și le oferim desigur gratuit. Este incomparabil cum a fost și cum putea fi dacă nu aderam la Uniunea Europeană și după bani și după posibilități. Am fi obținut mult mai puțin dacă nu eram în UE”.
Starea mamei, dar și a fătului sunt monitorizate permanent, iar grija față de pacienți nu se măsoară neapărat în numărul de vizite. În secolul 21, indicatorii vitali se văd pe monitoare.
„Un lucru foarte bun este că vedem toate cele 12 săli de naștere atunci când sunt pacienți. Nu trebuie să fugim pe coridoare, care sunt destul de lungi. Vedem ritmul cardiac al copilului și al mamei și contracțiile. Am avut așa situații din păcate când aveam aparate mai vechi și nu știam la cine este problema. Aici e clar, aici e copilul, aici e mama ,culorile sunt diferențiate. Dacă vor fi gemeni la fel avem culori diferite”.
În acest an, când letonii au marcat 20 de ani de la aderare la UE, administrația maternității a calculat că, în această perioadă, lefurile au crescut de șase ori. Acum, și infirmierele un salarii ce încep de la 1.750 de euro, în timp ce medicii ridică lefuri de aproape 5.500 de euro.