Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei

/VIDEO/ Trenuri rapide, drumuri noi și orașe verzi: Polonia a atras fonduri UE de 70 de miliarde de euro în infrastructură

missing
22 august 2024, ora 20:19

După România, Bulgaria, Țările Baltice și Italia campania TV8 „Vreau în Europa” a ajuns și în Polonia. Odată cu aderarea la UE, polonezii au constatat că, în lipsă de infrastructură modernă, nu au cum să-i ajungă din urmă pe vecinii din vest. 

Așa că prioritatea zero a fost să facă totul ca oamenii și mărfurile să circule mai rapid. Polonia s-a transformat într-un șantier, iar la 20 de ani după integrarea în familia europeană, investițiile europene în proiecte de infrastructură sunt evaluate la peste 70 de miliarde de euro. 

Voievodatul Lodz este o regiune din centrul Poloniei comparabilă după populație cu Republica Moldova. Oamenii locului spun că au fost martori la felul în care s-au schimbat lucrurile în transportul feroviar. Trenurile au devenit mai rapide, dar și mai confortabile, astfel încât drumul spre muncă sau spre casă s-a scurtat mult. 

„S-a schimbat de un milion de ori, diferența e de la cer la pământ. Nu avem termen de comparație. Totul este mult mai bine și confort și viteză”. 

„Sunt foarte mulțumită de cum s-a modernizat transportul feroviar în Polonia în ultimii ani. Vin din alt oraș acum cu trenul, a fost repede, este curat și nu am avut nicio problemă. Mi-a plăcut enorm”. 

„Este mai convenabil, este rapid, mai comod, nu sunt probleme sunt foarte multe curse nu trebuie să așteptăm ca la autobuz”. 

„Uneori se ajunge mai repede, alteori nu neapărat, dar este mai comod, este mai mult spațiu. Avem unde ne pune toate bagajele și chiar unde ne întinde puțin pentru a dormi”. 

Administrația căilor ferate din regiune susține că trenurile circulă conform graficului, cu o precizie de 99 la sută. Până aici însă a fost cale lungă. În ultimii zece ani, doar pe liniile voievodatului Lodz au fost puse 39 de trenuri moderne de ultimă generație. Asta, însă, nu înainte de a moderniza sute de kilometri de cale ferată. Este vorba de o investiție de jumătate de miliard de euro, dintre care peste 70 la sută au fost accesate din fonduri europene. Proiectul a dat roade imediat. 

„În prima jumătate de an de funcționare am avut 220 de mii de călători, însă anul trecut au fost zece milioane de călători. În fiecare an voievodatul primește sarcini de a deservi linii noi, de aceea trebuie să organizăm concursuri, să pregătim documente pentru a achiziționa noi trenuri și a crește activitatea noastră”, a declarat președintele Căilor Ferate din Lodz, Jan Kotynia.

În prezent, trenurile de pasageri din Lodz circulă cu o viteză de peste 160 de kilometri pe oră pe toate liniile, față de maxim 100 de kilometri cu cât se deplasau înainte de 2010. O parte din ele sunt produse în Polonia, iar altele sunt aduse din Elveția. 

„Ne aflăm în unul din cele 39 de trenuri moderne, care deservesc voievodatul Lodz din Polonia. Acesta costă peste 12 milioane de euro și are o capacitate de peste 450 de locuri. Trenul este dotat cu toate facilitățile, începând de la aer condiționat, wi-fi, priză de 220 de volți pentru fiecare pasager și un loc pentru instalarea bicicletelor. Mai mult decât atât, fiecare tren are un veceu modern și chiar un defibrilator”. 

Bani au fost oferiți și pentru construcția unei noi gări feroviare, conform stnadardelor europene. Aceasta a fost dată în exploatare în anul 2016 și a costat peste 400 de milioane de euro, peste 300 de milioane au fost oferite de UE.  

Polonezii spun că țara lor a pus modernizarea infrastructurii în capul listei de priorități, iar acum pot spune că lucrurile au fost setate corect. În pofida schimbărilor radicale, autoritățile spun că mai au multă treabă, iar provocarea cea mare este construcția unei noi linii de mare viteză. 

„ În perioada anilor 2014-2029 vom cheltui mai mult de cinci miliarde de euro, doar din fondurile europene. Dar la aceste fonduri se mai adaugă fonduri locale și cele statale, deci, în total, vom cheltui mult mai mult. Oamenii văd și apreciază schimbările, ajung mai repede și ușor la serviciu, copiii învață în școli mai bune, infrastructura mai bună, clădirile de utilitate publică arată mai bine, este o schimbare de civilizație”, a declarat directorul Departamentului de Investiții din Primăria Lodz, Zbigniew Gwadera.

Totul se face pentru oameni, indiferent dacă aceștia aleg să călătorească cu trenul, mașina sau bicicleta. Polonezii se laudă că în toată țara au amenajate peste 20.000 de kilometri de piste pentru bicicliști. 

În Varșovia, de exemplu, oamenii ajung la muncă cu mult mai rapid cu bicicleta decât ar face-o cu mașina.

„ Cred că este una dintre cele mai bune infrastructuri pentru bicicliști pe care am văzut-o vreodată. Este foarte convenabil, piste sunt peste tot și sari peste toate ambuteiajele. Timp de șase, șapte luni pe an este cel mai bun mod de transport în Varșovia. Cu mașina îmi trebuie 15 minute să ajung la lucru, aceeași distanță cu bicicleta o parcurg în doar patru minute aceeași distanță”. 

„ Merg cu bicicleta în fiecare zi, este mașina mea. Fac zilnic în jur de 30 de kilometri”. 

„ Varșovia este astăzi cel mai bun loc pentru bicicliști în care am fost. Nu am mașină și nici nu simt nevoie să o am. Nu orice oraș îți poate oferi asta. Săptămâna trecută am făcut 250 de kilometri doar prin oraș”. 

Modul sănătos de viață, reducerea gradului de poluare dar și degajarea traficului, toate aceste determină primăria capitalei poloneze să amenajeze în fiecare an câte 50 de kilometri de piste noi pentru bicicliști. Dar, pentru că Varșovia este întretăiată de fluviul Vistula, se dezvoltă și legătura dintre cele două maluri.

„Primăria din Varșovia a construit un pod destinat în exclusivitate pentru pietoni și bicicliști. Acesta a fost dat în exploatare anul trecut, măsoară peste 400 de metri și a costat aproape 30 de milioane de euro”. 

Pe 1 ianuarie, polonezii au marcat 20 de ani de la aderarea țării la familia europeană. În acest context, Varșovia a calculat că în această perioadă au fost reconstruite peste 5.000 de kilometri de drumuri și autostrăzi, dar și 6.000 de kilometri de căi ferate. 70 la sută dintre proiectele de infrastructură au fost realizate din bani europeni. 

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
Ploile schimbă planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul, amânat cu o săptămână
Ploile schimbă planurile organizatorilor Festivalului Pădurilor. Evenimentul, amânat cu o săptămână
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute
/VIDEO/ Dezastrul provocat de furtună la Chișinău: Râuri pe străzi, crengi rupte și plăcuțe auto pierdute

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

missing
08 septembrie 2024, ora 19:45

"Pentru mine, Europa înseamnă șansa de a trăi în pace. Înseamnă oportunități și dezvoltare într-un spațiu liber, fără frontiere, fără ziduri de beton. Înseamnă prosperitate și un viitor sigur pentru generațiile viitoare. Europa e despre instituții funcționale, siguranță personală și o viață demnă. Împreună, uniți, să mergem în marea familie europeană. Da, eu vreau în Europa!", a menționat moderatoarea emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Vreau în Europa” este o campanie lansată de TV8. În cadrul acestui proiect, reporterii noștri vizitează mai multe țări, membre ale Uniunii Europene, ca să aducă în casele Dumneavoastră reportaje despre cum e să fii parte a celei mai prospere uniuni politice din lume. 

Vom vorbi despre fonduri europene, mediu de afaceri, protecție socială, dar și cum s-a schimbat calitatea vieții în statele ce au aderat la comunitate în ultimii 20 de ani. Proiectul vine să confirme valorile ce au stat la originea TV8. Suntem promotori ai principiilor democrației, inclusiv libertatea de exprimare, ce stau la baza Uniunii Europene. 

/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Veronica Gherbovețchii: „Pentru mine, Uniunea Europeană este despre siguranță”

Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
/VIDEO/ Timofti, despre perioada statului capturat: „S-a întâmplat din cauza oamenilor așezați în funcții”
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Jurnalista TV8 Natalia Ghețu: „UE înseamnă șansa de a trăi în pace, înseamnă oportunități și dezvoltare”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.