După România, Bulgaria, Țările Baltice și Italia campania TV8 „Vreau în Europa” a ajuns și în Polonia. Odată cu aderarea la UE, polonezii au constatat că, în lipsă de infrastructură modernă, nu au cum să-i ajungă din urmă pe vecinii din vest.
Așa că prioritatea zero a fost să facă totul ca oamenii și mărfurile să circule mai rapid. Polonia s-a transformat într-un șantier, iar la 20 de ani după integrarea în familia europeană, investițiile europene în proiecte de infrastructură sunt evaluate la peste 70 de miliarde de euro.
Voievodatul Lodz este o regiune din centrul Poloniei comparabilă după populație cu Republica Moldova. Oamenii locului spun că au fost martori la felul în care s-au schimbat lucrurile în transportul feroviar. Trenurile au devenit mai rapide, dar și mai confortabile, astfel încât drumul spre muncă sau spre casă s-a scurtat mult.
„S-a schimbat de un milion de ori, diferența e de la cer la pământ. Nu avem termen de comparație. Totul este mult mai bine și confort și viteză”.
„Sunt foarte mulțumită de cum s-a modernizat transportul feroviar în Polonia în ultimii ani. Vin din alt oraș acum cu trenul, a fost repede, este curat și nu am avut nicio problemă. Mi-a plăcut enorm”.
„Este mai convenabil, este rapid, mai comod, nu sunt probleme sunt foarte multe curse nu trebuie să așteptăm ca la autobuz”.
„Uneori se ajunge mai repede, alteori nu neapărat, dar este mai comod, este mai mult spațiu. Avem unde ne pune toate bagajele și chiar unde ne întinde puțin pentru a dormi”.
Administrația căilor ferate din regiune susține că trenurile circulă conform graficului, cu o precizie de 99 la sută. Până aici însă a fost cale lungă. În ultimii zece ani, doar pe liniile voievodatului Lodz au fost puse 39 de trenuri moderne de ultimă generație. Asta, însă, nu înainte de a moderniza sute de kilometri de cale ferată. Este vorba de o investiție de jumătate de miliard de euro, dintre care peste 70 la sută au fost accesate din fonduri europene. Proiectul a dat roade imediat.
„În prima jumătate de an de funcționare am avut 220 de mii de călători, însă anul trecut au fost zece milioane de călători. În fiecare an voievodatul primește sarcini de a deservi linii noi, de aceea trebuie să organizăm concursuri, să pregătim documente pentru a achiziționa noi trenuri și a crește activitatea noastră”, a declarat președintele Căilor Ferate din Lodz, Jan Kotynia.
În prezent, trenurile de pasageri din Lodz circulă cu o viteză de peste 160 de kilometri pe oră pe toate liniile, față de maxim 100 de kilometri cu cât se deplasau înainte de 2010. O parte din ele sunt produse în Polonia, iar altele sunt aduse din Elveția.
„Ne aflăm în unul din cele 39 de trenuri moderne, care deservesc voievodatul Lodz din Polonia. Acesta costă peste 12 milioane de euro și are o capacitate de peste 450 de locuri. Trenul este dotat cu toate facilitățile, începând de la aer condiționat, wi-fi, priză de 220 de volți pentru fiecare pasager și un loc pentru instalarea bicicletelor. Mai mult decât atât, fiecare tren are un veceu modern și chiar un defibrilator”.
Bani au fost oferiți și pentru construcția unei noi gări feroviare, conform stnadardelor europene. Aceasta a fost dată în exploatare în anul 2016 și a costat peste 400 de milioane de euro, peste 300 de milioane au fost oferite de UE.
Polonezii spun că țara lor a pus modernizarea infrastructurii în capul listei de priorități, iar acum pot spune că lucrurile au fost setate corect. În pofida schimbărilor radicale, autoritățile spun că mai au multă treabă, iar provocarea cea mare este construcția unei noi linii de mare viteză.
„ În perioada anilor 2014-2029 vom cheltui mai mult de cinci miliarde de euro, doar din fondurile europene. Dar la aceste fonduri se mai adaugă fonduri locale și cele statale, deci, în total, vom cheltui mult mai mult. Oamenii văd și apreciază schimbările, ajung mai repede și ușor la serviciu, copiii învață în școli mai bune, infrastructura mai bună, clădirile de utilitate publică arată mai bine, este o schimbare de civilizație”, a declarat directorul Departamentului de Investiții din Primăria Lodz, Zbigniew Gwadera.
Totul se face pentru oameni, indiferent dacă aceștia aleg să călătorească cu trenul, mașina sau bicicleta. Polonezii se laudă că în toată țara au amenajate peste 20.000 de kilometri de piste pentru bicicliști.
În Varșovia, de exemplu, oamenii ajung la muncă cu mult mai rapid cu bicicleta decât ar face-o cu mașina.
„ Cred că este una dintre cele mai bune infrastructuri pentru bicicliști pe care am văzut-o vreodată. Este foarte convenabil, piste sunt peste tot și sari peste toate ambuteiajele. Timp de șase, șapte luni pe an este cel mai bun mod de transport în Varșovia. Cu mașina îmi trebuie 15 minute să ajung la lucru, aceeași distanță cu bicicleta o parcurg în doar patru minute aceeași distanță”.
„ Merg cu bicicleta în fiecare zi, este mașina mea. Fac zilnic în jur de 30 de kilometri”.
„ Varșovia este astăzi cel mai bun loc pentru bicicliști în care am fost. Nu am mașină și nici nu simt nevoie să o am. Nu orice oraș îți poate oferi asta. Săptămâna trecută am făcut 250 de kilometri doar prin oraș”.
Modul sănătos de viață, reducerea gradului de poluare dar și degajarea traficului, toate aceste determină primăria capitalei poloneze să amenajeze în fiecare an câte 50 de kilometri de piste noi pentru bicicliști. Dar, pentru că Varșovia este întretăiată de fluviul Vistula, se dezvoltă și legătura dintre cele două maluri.
„Primăria din Varșovia a construit un pod destinat în exclusivitate pentru pietoni și bicicliști. Acesta a fost dat în exploatare anul trecut, măsoară peste 400 de metri și a costat aproape 30 de milioane de euro”.
Pe 1 ianuarie, polonezii au marcat 20 de ani de la aderarea țării la familia europeană. În acest context, Varșovia a calculat că în această perioadă au fost reconstruite peste 5.000 de kilometri de drumuri și autostrăzi, dar și 6.000 de kilometri de căi ferate. 70 la sută dintre proiectele de infrastructură au fost realizate din bani europeni.