Ideea de a întreba oamenii dacă vor ca țara lor să adere la Uniunea Europeană nu este o invenție moldovenească. De-a lungul anilor, mai multe state care sunt deja parte a familiei europene, au organizat referendumuri în acest scop. Este și exemplul Poloniei, unde, în anul 2003, 78 la sută dintre alegători au spus „da” integrării europene. La 20 de ani distanță de când sunt parte a celui mai prosper bloc politic din lume, polonezii spun că viața lor s-a schimbat radical.
În cei 20 de ani de la aderarea la Uniunea Europeană, economia Poloniei a crescut de peste două ori. În prezent, salariul minim aici este de 970 de euro, iar cea mai mică pensie este de aproape 400 de euro. Un alt beneficiu important al aderării la UE este că, în toată această perioadă, rata șomajului în Polonia a scăzut de la peste 20 la sută - la sub cinci procente, fiind una dinte cele mai mici din întreaga Uniune Europeană.
„Este mult mai bine, Polonia s-a schimbat mult în această perioadă. Rudele mele tot spun asta, ele trăiesc aici de mult timp, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Oamenii se simt mai confortabil, deoarece salariul minim nu îți permite doar să supraviețuiești, dar și să trăiești confortabil”.
„În ultimii 20 de ani este mai bine. Avem o infrastructură mai bună, o educație mai bună, avem mai multe locuri de muncă și mai multe oportunități. Fără banii și ajutorul de la UE, infrastructura nu era la fel, nici educația, multe lucruri nu erau la fel. Polonia are o șansă mare să fie o țară lideră în Uniunea Europeană, avem potențial mare și oameni minunați”.
„În Varșovia este ușor să găsiți un loc de muncă mai ales dacă aveți 18 ani împliniți. Dacă aveți 16 ani puteți lucra cu jumătate de normă. Nu știu dacă este întru totul un beneficiu adus de aderarea la UE, dar mi se pare că e datorită la acest lucru”.
„Ne putem permite mai multe ieșiri la restaurant, mai multe ieșiri cu prietenii, mai multe excursii, călătorii, ne permitem mai multe distracții”.
„S-a schimbat enorm de mult viața și infrastructura. Avem parcuri frumoase, drumuri frumoase așa zic și eu și prietenii mei că este mult mai bine acum și ni s-a deschis o lume întreagă”.
Polonia a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 86 de miliarde de euro, dar a primit în schimb peste 260 de miliarde. Altfel spus, pentru fiecare euro dat comunității, a primit trei înapoi. Rata de absorbție a fondurilor este de peste 80 de procente, iar cea mai mare parte a banilor - peste 70 de miliarde de euro - i-a folosit pentru modernizarea infrastructurii.
Experții susțin că după 20 de ani, Polonia s-a schimbat la față. Țara care în anul aderării la UE era 100% dependentă de gazul rusesc, acum este independentă energetic.
„Mulți politicieni au spus ok, care este problema, luăm gaz ieftin, ce mai vrem altceva? Dar alți politicieni, în special președintele Lech Kaczyński a spus nu, trebuie să fim independenți și să construim o nouă infrastructură. Cumpărăm acum din toată lumea din SUA, Qatar și alte locuri”.
Odată cu eradicarea sărăciei, mai mulți polonezi plecați în vest în căutarea unei vieți mai bune, au revenit acasă.
„20-30 de procente din cei care au plecat în alte țări s-au reîntors. Aici găsești un loc de muncă bun, o societate bună și cel mai important în Polonia este siguranță, asta este cel mai important. Nu avem multe probleme care sunt în Germania, Franța sau alte țări din Europa”.
Tendințele arată că în câțiva ani, Polonia va fi suficient de prosperă ca să-și schimbe statutul din beneficiar de fonduri europene în contribuabil.
„În cei 20 de ani suntem în situația în care primim mai mult decât dăm și asta este normal. Dar în cinci-șapte ani o să plătim mai mult decât vom primi. Este firesc, economia noastră crește, PIB-ul la fel și asta sunt regulile Uniunii Europene”.
Până atunci, însă, raportată la contribuție, Polonia și România sunt cei mai mari beneficiari de fonduri europene. În 2023, acestea au primit câte 8,2 și, respectiv, șase miliarde de euro.