Bună, prieteni! Data alegerilor parlamentare a fost stabilită, partidele s-au apucat serios de campanie așa că vă propun să vorbim Verde-n ochi despre curățenia pre-electorală și scheletele din dulapurile concurenților politici. În ultima luna, opinia publică a fost zguduită de două scandaluri politice mari. Primul se referă la excluderea din PAS a uneia dintre vicepreședinții partidului, Olesea Stamate, acuzată de colegi de „abuz de încredere”. Iar al doilea scandal l-a provocat, în jurul său, chiar primarul capitalei Ion Ceban, printr-un anunț că și-a demis din funcții publice de la primărie nașul, unchiul și pe nașa surorii sale, pe motiv de „suspiciuni rezonabile”. Aceste demisii desigur dau bine la public, dar haideți să vedem care a fost totuși declanșatorul.
Cazul Olesea Stamate: De la „exces de încredere”, la demitere din partid
Olesea Stamate a fost până nu demult una dintre figurile centrale ale Partidului Acțiune și Solidaritate. Este persoana pe mâinile căreia partidul de guvernare a dat in 2021 practic tot ce înseamnă reforma justiției. Nu exagerez deloc. Sunt multe exemple prin care aș putea proba că în ultimii patru ani, Comisia parlamentară juridică, condusă de Olesea Stamate, a devenit centrul de comandă al reformelor pe acest domeniu complicat. Legea cu privire la amnistie și amendamentele ulterioare care au dus la eliberarea mai multor hoți în lege condamnați pe viață nu sunt singurele legi cu scandal promovate de deputată.
Haideți să ne amintim de greva avocaților din ianuarie 2022, provocată tot de niște amendamente ale deputatei, sau de alte modificări de lege prin care au fost decriminalizate infracțiuni imputate unor foști înalți demnitari de stat. Exemple similare mai sunt.
Totuși, în timpul în care promova aceste proiecte, Olesea Stamate beneficia de „exces de încredere”, vorba colegilor săi. Aceștia votau orbește orice propunea deputata și îi acuzau de rea-intenție pe cei care criticau inițiativele Olesei Stamate.
Astăzi din încredere nu a mai rămas nimic. Riscul de a intra în campanie electorală cu un asemenea schelet în dulap i-a determinat pe cei din PAS să taie din rădăcină tot ce îi lega de fosta vicepreședintă. Despre faptul că a fost demisă din partid, Stamate a aflat de pe Facebook.
Pro-europeanului Ceban nu îi stă deloc bine lângă un naș pro-rus înflăcărat, afiliat lui Șor și aservit Kremlinului
În aceeași manieră și-a scuturat dulapul și primarul capitalei, Ion Ceban, tot el președinte al MAN, partid-locomotivă al Blocului Alternativa. Fără niciun motiv care să explice gestul, Ceban a anunțat, tot pe Facebook, că a dispus concedierea nașului său, a nașei surorii sale și a unchiului său de pe mama pe motiv de „suspiciuni rezonabile”.
Singurul lucru clar din acest mesaj este că Primăria Chișinău a fost împânzită cu rude ale demnitarului. Motivele concedierilor, momentul în care acestea au avut loc, și dacă Ceban mai are și alte rude angajate prin instituțiile municipale față de care încă nu are suspiciuni rezonabile, despre astea edilul nu a spus nimic.
Adevărul este că demisiile nu au nicio legătură cu vreo presupusă intoleranță a primarului față de corupție. Suspiciuni rezonabile de corupție la Apa- Canal, legate expres de numele nașului primarului, au fost semnale și în anii precedenți, inclusiv legate de o achiziție scandaloasă de la o companie obscură din Rusia. Atunci lui Ion Ceban nu i s-a părut rezonabil să își concedieze nașul, chiar dacă și Inspecția Financiară constata că miroase a ilegalitate.
Ruslan Garbali a fost concediat nu pentru că primarului, în sfârșit, suspiciunile i s-au părut rezonabile, ci pentru că pro-europeanului autodeclarat Ion Ceban nu îi stă deloc bine lângă un naș pro-rus înflăcărat, afiliat lui Șor și aservit Kremlinului.
CV-ul și pagina de Facebook ale lui Garbali spun totul despre viziunile politice ale nașului promovat de primar.
Curățenia pre-electorală și scheletele din dulapurile lui Ceban
Cât despre celelalte rude concediate, Tatiana Bucearschi, nașa surorii lui Ceban, a plecat de la primărie încă acum 4 ani. Fusese până în 2021 șefă a Direcției Asistență Socială. Atunci Ceban nu a pomenit nimic despre careva suspiciuni legate de integritatea sa. Aluziile vin acum, când femeia lucrează în cadrul Ministerului Finanțelor.
Așadar, în prag de campanie electorală, Ion Ceban îi aruncă peste bord pe cei care i-ar putea trage in jos scorul electoral. E firesc și corect. Mă întreb doar de ce nu o concediază de aceeași manieră și pe viceprimara sa Irina Gutnic, care a fost și șefa de la Apă-Canal a nașului, și despre care ANI a stabilit de curand ca ar fi admis nereguli în declarația de avere?
La fel de rezonabile ni se par și suspiciunile legate de procesul de judecată pe care Primăria Chișinău îl are cu compania unuia dintre susținătorii lui Ion Ceban și al partidului său. În acest proces, primăria riscă să fie obligată să îi plătească businessmanului 1 miliard de lei.
În concluzie, oricare ar fi „suspiciunile rezonabile”, curățenia pre-electorală este binevenită. Dar să fie până la capăt. Deschideți dulapurile și faceți lumină!
Va spun Verde-n ochi, alegerile demonstrează că excesul de încredere poate dăuna scorului politic.