În afara cursei electorale. Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus reprezentanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor împotriva CEC, care a refuzat să înregistreze formațiunea politică pentru alegerile din 20 octombrie. Decizia CSJ a fost pronunțată astăzi, în lipsa părților, transmite IPN. Deocamdată, formațiunea nu a venit cu o reacție la decizia CSJ.
Menționăm că pe 22 august, Curtea de Apel a respins contestația blocului politic, afiliat fugarului penal Ilan Șor, privind decizia CEC de a-i refuza participarea la alegerile din 20 octombrie 2024. Atunci, reprezentanții blocului au anunțat că vor merge mai departe și vor contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție.
Atunci, Vasile Bolea, președintele Partidului „Renaștere”, parte a blocului politic, a declarat că:„Argumentele lor supte din deget”. Totodată, acesta a menționat că, indiferent de decizie, va fi creat un grup de inițiativă care se va ocupa de colectarea semnăturilor pentru a putea participa la alegeri.
Iar Marina Tauber, secretara formațiunii, a spus că au pregătit mai multe opțiuni legale pentru a se asigura că vor putea participa la alegeri. „Nimeni nu ne poate interzice să ne exprimăm opinia cu privire la referendum. Am văzut din nou că partidul de la guvernare nu vrea să ne înregistreze și arată tuturor că se teme de Ilan Șor și de echipa noastră”, a declarat Tauber.
TV8 amintește că decizia CEC de a nu înregistra Blocul Victorie la scrutinele din octombrie ar fi avut la bază mai multe motive. Printre acestea, faptul că numele blocului ar fi similar cu al unui partid politic, modul de finanțare al formațiunii, dar și pentru faptul că Marina Tauber este pe lista sancțiunilor internaționale.
Potrivit reprezentanților CEC, blocul „Victorie -Pobeda” este constituit din patru partide politice: „Victorie”, „Renaștere”, „Șansă” și „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, iar secretară executivă a fost numită Marina Tauber. Formațiunea a solicitat pe 30 iulie înregistrarea pentru referendumul constituțional, iar pe 2 august pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cele două cereri au fost conexate pe data de 3 august.
Astfel, Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea blocului „Victorie-Pobeda” pentru participarea la agitația pro sau anti referendum dar și la alegerile prezidențiale din toamnă. Asta înseamnă că și Vasile Bolea, care zilele trecute a anunțat că va fi candidatul „Victorie-Pobeda” la prezidențiale nu va mai putea fi înregistrat ca și concurent electoral din partea blocului pro rus.
Bolea ar putea participa la alegeri drept candidat independent sau susținut de un partid care va trece înregistrarea. Din blocul electoral „Victorie-Pobeda” vor să facă parte patru partide: „Șansă” - condus de Alexei Lungu, „Renaștere” - condus de Natalia Parasca, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” - condus de Alexandru Beschieru, și „Victorie” - condus de Vadim Grozavu.