Mai puțini aditivi alimentari în produsele din Republica Moldova. Cel puțin asta arată un raport publicat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, privind analiza acizilor grași trans, care au un efect negativ asupra sănătății. Astfel, în urma transpunerii legislației UE, gradul de conformitate a acestora a ajuns la 95,4 %, cu 10% mai mare decât acum doi ani.
Pentru asigurarea cetățenilor cu produse alimentare sigure, de la începutul anului 2022, ANSA a demarat armonizarea legislației naționale la acquis-ul comunitar în privința acizilor grași trans. Astfel, pe parcursul anilor 2022-2024, Agenția și-a orientat forțele spre adoptarea unui cadrul normativ menit să limiteze conținutul de acizi grași trans produși industrial în produsele alimentare.
De asemenea, pe parcursul acestor ani, inspectorii Agenției au prelevat probe de produse de cofetărie și patiserie cu un conținut înalt de grăsimi, produse alimentare cu risc înalt de depășire a acizilor grași trans. Rezultatele monitorizării sunt reflectate într-un raport ANSA în perioada: pre-transpunere (2022), tranziție (2023) și post-transpunere (2024). Conform datelor obținute, în anul 2024 s-a înregistrat un grad de conformitate de 95,4 % față de gradul de conformitate de 85 %, în anul 2022.
Această scădere semnificativă a neconformității poate fi atribuită mai multor factori, precum implementarea programului de autocontrol de către operatorii din domeniul alimentar, conștientizarea importanței respectării reglementărilor, dar și supravegherea pieței în vederea asigurării aplicării normativelor sanitare în privința acizilor grași trans.
Totodată, raportul vine atât cu unele recomandări pentru operatorii din domeniul alimentar, cât și cu un mini ghid pentru consumatori pentru alternative sănătoase privind substituția grăsimilor ce conțin acizi grași trans.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă ca „aportul de AGT ar trebui să fie cât mai scăzut posibil în contextul unei diete adecvate din punct de vedere nutrițional”. Iar OMS recomandă un aport maxim de 1% din energia zilnică sub formă de AGT.
Cercetările nu au identificat niciun rol nutrițional pozitiv pentru grăsimile trans produse industrial, cu excepția aportului caloric. În schimb, consumul frecvent al acestor grăsimi a fost demonstrat a fi asociat cu o creștere semnificativă a riscului de boli cardiovasculare, infertilitate, endometrioză, calculi biliari, boala Alzheimer, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer.