Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

/VIDEO/ Servicii de sănătate de înaltă calitate în Austria. Cum arată unul din cele mai performante spitale din Europa

missing
30 august 2024, ora 23:02

Campania „Vreau în Europa” continuă cu o nouă destinație. Austria nici pe departe nu este doar despre munții Alpi sau opera de la Viena. Austriecii se laudă, pe bună dreptate, și cu medicina avansată și, respectiv, turismul medical. Dovadă este faptul că există multe clinici în care jumătate dintre pacienți vin din altă țară. În cele ce urmează urmăriți un reportaj realizat de TV8 în unul dintre cele mai cotate spitale din Europa. 

În această clinică fiecare al doilea pacient vine din afara Austriei, mai exact din 20 de țări, cu precădere din Europa Centrală și de Est. Aici l-am întâlnit și pe românul Adrian de la Cluj.

La clinica vieneză au ajuns și moldoveni, doar că problema cea mare este că serviciile medicale de aici, nici pe departe, nu sunt accesibile pentru toți. Costul tratamentelor și intervențiilor chirurgicale încep de la câteva mii de euro și pot depăși și o sută de mii de euro. Există însă asigurări medicale facultative care acoperă și tratamentele în clinici private. În spitalul pe care l-am vizitat, din această categorie sunt aproximativ 40 la sută dintre pacienți. Este vorba de oameni care preferă să plătească asiguratorului lunar în jur de 200 de euro decât să ajungă să plătească mii de euro într-o singură zi. 

Austriecii susțin că succesul tratamentului depinde, în mare parte, de precizia diagnosticului. Asta îi face să acorde o atenție deosebită tehnologiei și pregătirii cadrelor medicale. 

„Am investit aici în secția de radioterapie, în centrul radiologic, aparate de tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, în medicină nucleară, avem un robot da Vinci. Suntem axați pe implementarea standardelor internaționale și avem doctori profesioniști, cu studii valoroase. 2% din doctorii care se regăsesc în statisticile celor mai buni specialiști din lume, făcute de universitatea Stanford, 2% din acești doctori lucrează aici”. 

Pentru diagnosticarea afecțiunilor oncologice, clinica combină două specialități medicale distincte: radiologia și medicina nucleară. Aparatul hibrid performant oferă două tipuri de scanări independente. Scanarea PET detectează activitatea metabolică intensă a celulelor de tip tumoral, în timp ce scanarea CT furnizează o imagine anatomică precisă oferind detalii referitoare la locaţia, mărimea şi forma tumorilor. 

„Aici avem un pacient care era suspect pentru un nodul malign în plămâni, dar nu este. Pentru că nu am găsit nicio activitate intensă. Aici avem acest nodul și el nu consumă nicio energie, așa că este un nodul care nu crește, care nu e înspăimântător, nu este malign. Dacă ar fi, ar fi galben”.

„Făcând imagistica întregului corp, poți vedea și dacă sunt ganglioni limfatici implicați, dacă sunt manifestări secundare. Dacă vezi asta, bineînțeles că se schimbă terapia. Nu ai face o operație la plămâni, dacă știi că pacientul are multe metastaze la oase, de exemplu”.

Astfel, examinarea PET-CT, care este una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic, oferă medicilor rapid date despre localizarea tumorii şi extensiile ei. Toate aceste permit medicilor să stabilească cel mai eficient tratament. Unul dintre procedurile folosite în tratarea bolilor oncologice este radioterapia. Doctorul David Kuczer, specialist în oncologie, radio-oncologie și terapia durerii, spune că 50 la sută din pacienții diagnosticați cu cancer au nevoie de aceasta. 

„Vedeți aici tehnologie modernă, acceleratorul linear care face radioterapie cu o precizie de 0,8 milimetri. În doar câteva ședințe de terapie, zece sau cinci, fiecare ședință având zece minute și nefiind durerosă, putem face un tratament foarte exact și precis al tumorii. Organele adiacente, sănătoase sunt protejate”.

Odată cu avansarea tehnologiilor și schemelor de tratament, se întâmplă tot mai des ca bolnavii oncologici să scape de tumori fără intervenții chirurgicale. 

„Uneori chiar putem cruța pacientul de operație. De exemplu, dacă ai o tumoare mică sau o metastază la plămâni, nu ai nevoie de operație. Facem totul cu opt ședințe a câte zece minute aici și are același efect ca operația. Însă fără narcoză, fără cuțit sau tăieturi, fără nimic”.

Medicii de la Viena susțin că, în ultimii ani, provocarea cea mare este cancerul esofagian. Partea bună este că deja s-a avansat mult în lupta cu această tumoare. 

Avem o creștere, incidență de + 400% în ultimii ani. Multe dintre bolile la stadiu incipient pot fi tratate endoscopic, fără operații foarte mari. Asta a reprezentat un progres considerabil. Și al doilea lucru, care a fost deja implementat în ultimii cinci ani, este chirurgia robotică. Despre asta va fi viitorul.

Pe lângă serviciile complexe de oncologie, spitalul oferă un larg spectru de asistență în majoritatea specializărilor medicale, printre care și ortopedie și traumatologie. În această clinică, cele mai multe intervenții chirurgicale sunt efectuate tocmai de specialiștii din această secție. Sunt folosite inclusiv tehnici minim-invazive de ultimă generație, ce scad riscul complicațiilor și scurtează perioada de recuperare. 

Dacă îți rupi ligamentul de la nivelul genunchiului, de exemplu ligamentul încrucișat, ceea ce se întâmplă des, avem cele mai bune instrumente artroscopice și putem face această procedură cu două incizii mici. Asta are un efect bun și la reabilitare. Majoritatea oamenilor pot părăsi clinica a doua zi și se pot recupera foarte ușor.

La fel de important este și departamentul de control, prevenire și stabilire a diagnosticului, dotat cu aparate moderne, unde sunt realizate inclusiv examinări endoscopice. Pentru a menține standardele de siguranță, după procedură, echipamentul este scanat și sterilizat corespunzător. Totul se întâmplă automatizat.

Îl punem aici, înăuntru. După ce închidem, este spălat de un program. Este scanat, un detaliu important. Astfel încât chiar și peste 10 ani, poți vedea ce instrument a fost folosit pentru un anumit pacient, cum a fost curățat aparatul, că a fost curățat bine. Acum mergem spre partea "curată". Aici sunt înregistrate toate datele. Este curat, programul și-a făcut treaba. Și după, îl punem aici. Aici sunt doar cele curate.

În 2024, pentru al patrulea an consecutiv, clinica a fost inclusă în clasamentul celor mai bune spitale din lume - World's Best Hospitals - realizat de publicaţia americană Newsweek în colaborare cu Statista. Ediţia din acest an a clasamentului cuprinde peste 2.400 de spitale din 30 de ţări. 

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană

missing
04 octombrie 2024, ora 07:01

Continuăm să demontăm mituri despre UE în cadrul campaniei TV8 „Vreau în Europa”. Un fals promovat intens anunță că Republica Moldova își va pierde tradițiile, dacă va adera la Uniunea Europeană. Neadevărat! 

De fapt, Uniunea Europeană respectă diversitatea culturală și lingvistică a popoarelor. Mai mult, o mulțime de fonduri europene sunt investite anume în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, UE încurajând în același timp sentimentul de apartenență la o comunitate europeană mai mare. 

Deci, nici în acest caz nu ar trebui să ne facem griji! Informarea corectă și gândirea critică ne pot ajuta să facem diferența între realitate și falsuri promovate, de cele mai multe ori, în scopuri politice.

/VIDEO/ Fals promovat de propaganda Rusiei: Moldova va fi atrasă în război, dacă va adera la UE
/VIDEO/ Fals: Republica Moldova își va pierde suveranitatea dacă va adera la Uniunea Europeană

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.