Continuăm campania „Vreau în Europa” cu o incursiune în istoria integrării europene a Austriei, care a aderat la UE în 1995. Puțini sunt cei care știu că și Austria a devenit parte a comunității, în urma unui referendum în cadrul căruia două treimi dintre alegători au votat pentru aderare. La 30 de ani distanță, austriecii nu regretă alegerea. Puse pe un cântar, beneficiile sunt cu mult peste problemele generate de integrare.
Situația pe care o avem noi acum în Republica Moldova cu ceea ce s-a întâmplat în Austria acum 30 de ani în urmă - sunt foarte multe similitudini.
În 1989, sub presiunea mediului de afaceri, guvernul austriac a solicitat oficial aderarea la UE.
„La vremea respectivă, pentru prima dată, austriecii s-au gândit că au nevoie de o alternativă pentru dezvoltarea țării. În 1987, atunci când Asociația Industriașilor Austrieci a zis: "Gata, nu mai putem, noi avem nevoie de schimbări social-economice". Elita politică de la vremea respectivă a zis: „da, aveți dreptate” pentru că cifrele economice nu erau cele mai încurajatoare”, a declarat ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.
Pragmatici în abordări, la acea etapă, austriecii știau exact ce vor de la integrarea europeană. Se miza, în primul rând, pe o justiție independentă, un sistem social echilibrat, dar și soluții pentru salvarea agriculturii. Totul a început de la referendum.
„Referendumul din iunie 1994 a fost de fapt un eveniment de cotitură pentru că nici ei nu aveau siguranța că va ieși”, a declarat ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.
„După 30 de ani de apartenență la UE, autoritățile și cetățenii spun că a fost și rămâne istoria de succes a Austriei”, a declarat ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.
„A fost foarte emoționant pentru că nu eram siguri că va trece, dar a trecut”.
„S-a politizat mult pentru ca acest eveniment să aibă loc, iar Austria era dispusă să adere. Nu toate promisiunile au fost îndeplinite, dar în general, Austria a beneficiat mult”.
„Vedeți, oamenilor le-a luat ceva timp să înțeleagă. După, a trebuit să lucrăm noi, cetățenii Austriei și autoritățile, să ne asigurăm că respectăm regulile comunității europene. Și abia apoi, generația tânără a început să înțeleagă. Chiar și generațiile mai în vârstă nu erau mulțumite la început. Spuneau că sunt speriați că lucrurile se schimbă, dar cei tineri erau mulțumiți. - Deci în final a fost bine? - Da”.
„Eram un copil la acea vreme, dar din câte îmi amintesc, erau timpuri bune, oamenii voiau să adere la UE și eu cred în continuare că este cea mai bună decizie pe care am luat-o în ultimele decenii. Chiar dacă mai sunt oameni care spun că ar trebui să ieșim din UE, sunt doar discuții bazate pe emoții pentru că dacă ne gândim la viitorul nostru trebuie să rămânem împreună”.
„Da, îmi amintesc că am votat pentru”.
„Ați votat pentru aderarea la UE? - Desigur”.
„A fost o decizie bună într-un final? - Cu siguranță. Cred că Austria ar fi cu mult în urmă fără Uniunea Europeană”.
„Nu totul este bine, dar cred că în era globalizării, o țară mică n-ar trebui să fie singură”.
Deși puțini, la Viena am întâlnit și eurosceptici. Cei mai mulți, însă, vor ca țara lor să rămână parte a Uniunii Europene.
„Nu am vrea niciodată un Brexit în Austria. - Nu ați vrea? - Nu, sigur că nu. - Standardele de viață în regiunile din Austria sunt mult mai bune. În Burgenland, e mult mai bine. Cultura, nivelul de trai al oamenilor e mult mai bun. - Burgenland s-a dezvotat în special cu ajutorul fondurilor europene, nu? - Da, da”.
„Chiar și înainte de a face parte din UE, aveam standarde înalte de viață, dar cred că după ce am aderat, situația a devenit și mai bună”.
„Pentru mine, Viena este cel mai bun oraș din lume. - De ce? - Priviți în jur, aici nu există frica de a fi împușcat pe stradă, oamenii sunt drăguți, avem o moștenire culturală uriașă”.
Singura obiecție a austriecilor este că inflația, din ultimii ani, le-a mai tăiat din puterea de cumpărare.
„Calitatea vieții este bună, dar în ultimii ani inflația este o problemă”.
„Salariile sunt un pic în urmă, în sensul că ar putea fi ridicate, în contextul în care avem inflație. Dar per general, cred că sunt cât de cât ok”.
Statisticile europene plasează Austria printre cele mai dezvoltate state din UE. Valoarea mărfurilor și serviciilor produse în țară într-un an și împărțite la populație, arată un PIB de peste 46.000 de euro pe cap de locuitor, în timp ce media UE este de 37.600 de euro.