Hotelurile de la noi și-ar putea scumpi serviciile cu zece la sută, iar producătorii de medicamente, cel mai probabil, vor renunța la producerea unor preparate. Acestea ar fi doar câteva dintre consecințele majorării tarifelor la gaze. Problema este că, spre deosebire de consumatorii casnici, agenții economici nu au parte de compensații. Asta înseamnă că, față de luna trecută, gazul îi va costa cu aproape 30 la sută mai scump.
Decizia de a renunța la producerea unor tipuri de medicamente ar putea fi luată în calcul din cauza faptului ca producătorii nu pot majora prețurile la medicamente, acestea fiind plafonate de stat, afirmă reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente din Moldova.
''Avem experiența anilor precedenți, când creșterile de prețuri la resursele naturale au obligat producătorii să reducă drastic volumele de producție în perioada rece a anului și chiar să renunțe la fabricarea anumitor denumiri de medicamente. Ambele scenarii afectează economia națională, dar și securitatea farmaceutică a țării îngreunând accesul populației la medicamentele esențiale.În prezent nu avem încă informații clare privind noile tarife, sau dacă va exista un eventual program de recuperare a cheltuielilor respective '', a spus președintele Asociației producătorilor de medicamente din Moldova, Gheorghe Apostol.
Și reprezentanții hotelurilor sunt îngrijorați de situație și anunță că dacă nu le vor fi oferite mecanisme de compensare, nu vor avea altă ieșire decât să majoreze prețurile la servicii cu aproape zece la sută.
,,Este mult, noi hotelierii știam că pot fi niște devieri și mici ajustări cum se întâmplă, dar nicidecum că vor fi așa de mari 01.35 MUSCA 00.52 Cel mai degrabă cheltuielile vor fi suportate din tarifele care se oferă la cazare, trebuie să ne asumăm aceste cheltuieli. Sperăm că nu o să continue majorarea în sus mai departe. Aici intrăm și în zona de producere, multe hotele au restaurante, cafenele, multă producere este pe electricitate, cuptoare, utilaje.Într o marjă de până la zece procente o să aibă loc majorare la vânzare.'', a confirmat vicepreședintele Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern , Sergiu Cebotari .
De scumpiri vor fi afectate toate întreprinderile mari care funcționează cu gaz. În ultimii doi ani, multe companii au găsit alternative gazelor naturale. Unii au trecut la curent electeric, în timp ce alții și-au făcut rezerve din timp.
,,Am efectuat o licitație încă în luna august pentru achiziția de gaz, perioada contractată este până la întâi aprilie. Deocamdată pe noi nu ne afectează prețurile majorate la gaz.Folosim în jurul de 200-250 de mii de metri cubi pe lună.Noi ne-am organizat și pregătit de sezonul de iarnă din vară.'', a zis director întreprinderea Franzeluța , Andrei Beșliu.
La sfârșitul săptămânii trecute, Agenția pentru Reglementare în Energetică a majorat tarifele la gazele naturale cu aproape 30 la sută. Astfel, pentru un metru cub de gaz, vom achita 16 lei și 74 de bani cu, trei lei și 62 de bani mai mult decât plăteam până la 1 decembrie. ANRE a declarat că scumpirile au fost inevitabile din cauza majorării prețurilor la bursele europene.