Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit pentru discuții cu Ucraina, pe baza negocierilor purtate de Moscova și Kiev la Istanbul în 2022. De asemenea, acesta spune că India, China și Brazilia ar putea acționa ca mediatori în potențiale negocieri. Putin a vorbit și despre situația de pe front, unde spune că rușii câștigă teren. Totodată, conform analiștilor militari, există două planuri de sfârșit ale războiului, însă doar unul pare realist în acest moment. Între timp, 60 de drone Shahed au fost doborâte de ucraineni în noaptea de miercuri spre joi, iar forțele aeriene din Belarus au doborât două drone de atac rusești pe 5 septembrie, în apropierea orașului bielorus Homel.
SUA și aliații săi sunt capabili să amenințe și să distrugă toate locurile de lansare nucleară ale Rusiei și Chinei cu arme convenționale, creând ceea ce doi experți descriu o situație geopolitică potențial instabilă. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Kamala Harris este „favorita” Moscovei la următoarele alegeri prezidenţiale din SUA, subliniind că „râde expresiv şi contagios”. Între timp, SUA sancționează presa de stat din Rusia pentru interferența în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
UPDATE Bilanţul atacului rus care a lovit marţi o şcoală militară la Poltava a urcat la 54 de morţi şi 297 de răniţi, au anunţat joi autorităţile ucrainene, potrivit AFP. „Este posibil ca până la cinci persoane să se afle încă sub dărâmături”, a anunţat Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă (DSNS) pe Telegram. Atacul cu două rachete balistice a distrus parţial un centru de formare militară specializat în comunicaţii şi a avariat un spital din apropiere.
UPDATE Președintele român Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina, după ce acesta a trecut în regim de urgenţă prin Parlament, în primele două zile ale sesiunii parlamentare.
UPDATE Președintele Vladimir Putin vrea să combată tendința de scădere a speranței de viață în Rusia și le cere oamenilor de știință ruși să dezvolte tratamente împotriva procesului natural de îmbătrânire, relatează Newsweek. O sursă apropiată Kremlinului susține însă că guvernul rus nu dispune de fonduri pentru un proiect de o asemenea amploare.
UPDATE Mai multe drone navale au atacat noaptea trecută Novorossiisk, oraș portuar din regiunea rusă Krasnodar. „Un atac cu ambarcațiuni de suprafață fără echipaj a fost respins”, a scris primarul Andrei Kravcenko pe Telegram. Acesta i-a sfătuit pe locuitorii din zona țărmului să rămână în case și să stea într-o cameră fără ferestre. În oraș s-au auzit focuri de armă, potrivit relatărilor de pe canalul de telegram ASTRA, citat de Ukrainska Pravda.
UPDATE Forțele de securitate cecene, conduse de comandantul Ramzan Kadîrov, loial președintelui Vladimir Putin, trimit cu forța la război homosexualii reținuți, acuză SK SOS, un grup de activiști care sprijină persoanele LGBTQ+ și familiile lor care se confruntă cu amenințări, persecuții și violențe în Caucazul de Nord. Pentru a scăpa de înrolare, victimele care au bani plătesc 1,5 milioane de ruble, circa 15.000 de euro, scrie Libertatea.
UPDATE Între timp, președintele mongol Ukhnaa Khurelsukh a postat pe X un montaj video care include secvențe din timpul vizitei lui Putin în țara sa. „Dragă Vladimir Vladimirovici, sperăm într-o întoarcere călduroasă în frumoasa noastră țară, cu istoria sa străveche și eternul ei cer albastru”, a scris Khurelsukh. Mongolia, care a ratificat Statutul Curţii Penale Internaţionale, l-a primit cu brațele deschise pe Putin, deși acesta e vizat de un mandat de arestare emis de CPI, potrivit Spotmedia.
UPDATE Militarii ucraineni folosesc împotriva forțelor ruse așa-numitele „drone dragon”, care aruncă foc pe câmpul de luptă, a confirmat miercuri Ministerul Apărării din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent preluat de HotNews.ro.
UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a propus Parlamentului numirea lu Andrii Sibiha în funcția de ministru de Externe, vacantă după demisia lui Kuleba. Sibiha a deținut până în prezent funcția de prim-adjunct al ministrului, scrie Gândul.
UPDATE O anchetă a publicației de investigații non-profit Dossier Center a dezvăluit miercuri că Vladimir Putin are doi fii, Ivan Putin și Vladimir Putin Jr, cu presupusa sa parteneră, gimnasta rusă Alina Kabaeva, scrie publicația rusească independentă Novaia Gazeta Europe.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia intenționează să continue livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană prin Ucraina, dar a subliniat că Moscova nu poate forța Kievul să respecte un acord de tranzit care expiră la finalul acestui an.
UPDATE Rada Supremă ucraineană (parlamentul) a aprobat joi, 5 septembrie, cu 240 de voturi - minimum necesar fiind de 226 de voturi - demisia prezentată de ministrul de Externe al ţării, Dmitro Kuleba, parte din cea mai importantă remaniere guvernamentală întreprinsă de Ucraina de la începutul războiului cu Rusia, informează EFE.
UPDATE Rusia a anunțat că va lua măsuri de represalii împotriva mass-mediei americane ca răspuns la acuzațiile americane împotriva directorilor media ruși și a postului de televiziune de stat RT, pe care Washingtonul i-a acuzat că încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din 2024.
UPDATE Autoritățile americane au anunțat miercuri o serie de măsuri concrete pentru combaterea tentativelor de ingerință ale Rusiei pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA programate pentru noiembrie anul acesta, scrie France24.
UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat miercuri SUA să nu glumească despre "liniile roşii" ale Rusiei, răspunzând unei întrebări despre o posibilă livrare de rachete americane cu rază lungă de acţiune către Ucraina, relatează Reuters.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară, 4 septembrie, că incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk, care durează de o lună, va continua până ce vor fi puse în aplicare „toate obiectivele”.
UPDATE Consilierul pentru comunicaţii în domeniul securităţii naţionale al Casei Albe, John Kirby, a declarat în timpul unei şedinţe de informare că afirmaţiile care sugerează că Ucraina ar putea lovi majoritatea avioanelor militare din care Rusia efectuează atacuri pe teritoriul ucrainean cu ajutorul rachetelor ATACMS sunt incorecte.
UPDATE Federația Rusă a bombardat regiunea ucraineană Sumi de 149 de ori pe parcursul zilei pe 4 septembrie, rănind șapte persoane. Rusia a lansat o bombă aeriană ghidată asupra comunității Yampil în jurul orei 12:00, ora locală, rănind șase civili cu vârste cuprinse între 36 și 72 de ani, scrie Gândul.
UPDATE Șaizeci de drone kamikaze de tip Shahed au fost doborâte în noaptea de miercuri spre joi deasupra Ucrainei, au anunțat Forțele Aeriene ale țării vecine, potrivit Gândul. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander-M și 78 de drone de tip Shahed în noaptea de miercuri spre joi. Șaizeci din cele 78 de drone au fost doborâte. Două drone s-au întors în Rusia, în timp ce o alta a intrat în teritoriul Belarusului. Alte 15 drone au căzut pe teritoriul ucrainean. Sistemele antiaeriene au fost activate în regiunile Kiev, Cerkasî, Kirovohrad, Vinița, Harkiv, Dnipropetrovsk, Herson, Poltava, Cernihiv, Jîtomîr, Zaporojie și Herson, relatează Zerkalo Nedeli.
UPDATE Ucraina a semnat al 26-lea acord de securitate, cu Irlanda, și va continua ofensiva din Kursk până la „îndeplinirea obiectivelor”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia situația rămâne dificilă la Torețk și Pokrovsk, două orașe din regiunea Donețk aflate în vizorul armatei ruse, scrie Gândul.
UPDATE Forțele aeriene din Belarus au doborât două drone de atac din Rusia pe 5 septembrie. Nu este primul incident de acest fel. Aviația din țara condusă de dictatorul Alexandr Lukașenko, aliatul dictatorului rus Vladimir Putin, a mai doborât o dronă Shahed de fabricație iraniană provenită din Rusia după ce a intrat accidental în spațiul aerian pe 29 august 2024, scrie Gândul.
UPDATE În timp ce vorbeşte despre negocieri de pace, Putin a stabilit ţinta Rusiei pe front: Cucerirea Donbasului, regiune din estul Ucrainei, este „prioritatea numărul unu” pentru Rusia, notează Mediafax. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru, dând asigurări că armata va respinge forţele ucrainene în regiunea de graniţă Kursk. În regiunea Kursk, „forţele noastre armate au stabilizat situaţia şi au început să expulzeze treptat armata ucraineană, a adăugat el.
UPDATE Doi oficiali ruși au încălzit subiectul nerecunoscutei regiuni separatiste Transnistria, unul dintre conflictele înghețate care au fost produse chiar de Rusia în regiune. Astfel, Andrei Safonov, deputat al Sovietului Suprem al Republicii Moldovenești Transnistrene nerecunoscute susține fără nici o probă că Bucureștiul și Chișinăul ar putea elabora planuri privind atacarea și ocuparea Transnistriei. Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase că orice provocări în legătură cu militarii ruși pentru menținerea păcii și cetățenii din Transnistria vor fi privite ca un atac asupra Rusiei, notează G4media.
UPDATE Forţele de securitate din Belarus au reţinut un agent de informaţii japonez care se presupune că observa zonele de frontieră şi instalaţiile militare ale fostului stat sovietic aliat al Rusiei, a anunţat miercuri presa din Belarus aflată sub controlul statului, relatează Reuters.
UPDATE Instructorii militari străini lucrează în Ucraina, a afirmat Kremlinul, potrivit Sky News. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat pentru agenţiile de presă de stat că instructori din diferite ţări au luat parte la acţiuni militare şi au instruit forţele ucrainene, potrivit Mediafax.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin era „la curent” cu ingerințele Rusiei în alegerile din Statele Unite, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, confirmând acuzațiile de amestec electoral din partea Kremlinului. „El era la curent cu activitățile RT”, a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, referindu-se la media de stat rusă RT, ai cărei lideri sunt acum urmăriți de justiția americană pentru tentative de ingerință electorală. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă organizate după ce autoritățile americane au anunțat o serie de măsuri punitive împotriva persoanelor și organizațiilor implicate, scrie NewsWeek.
UPDATE Kievul ar putea primi alte avioane, dar acestea nu sunt F-16 americane, cum s-ar aștepta lumea, ci MiG-29 provenite din Serbia. Parisul a semnat recent cu Belgradul un contract pentru 12 avioane de luptă Rafale, în schimbul cărora ar putea primi, ca parte a tranzacției, avioanele sovietice. Sârbii neagă totul, francezii tac, iar rușii arată cu degetul către Bruxelles.
UPDATE Beijing, Brazilia sau New Delhi – acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiți în discuțiile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat joi conducătorul rus.
UPDATE Consilierul adjunct pentru securitate naţională al SUA, Jon Finer, s-a întâlnit miercuri la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu alți oficiali pentru a discuta despre prioritățile din războiul Ucrainei cu Rusia pentru restul mandatului preşedintelui Joe Biden, au declarat oficiali americani, citaţi de Reuters.
UPDATE Balena beluga numită Hvaldimir a devenit faimoasă în Norvegia, după ce hamul său neobişnuit a stârnit suspiciuni că a fost antrenată de Rusia ca spion. Uriașul mamifer a fost găsit mort, iar organizaţiile pentru drepturile animalelor afirmă că balena a fost ucisă cu focuri de armă, relatează The Guardian.
UPDATE Președintele ucrainean a afirmat că lui Dmitro Kuleba „îi lipsește energia pentru a avansa în furnizarea de arme”, relatează publicația ucraineană Suspilne, citând o sursă care a participat miercuri seară la o întâlnire a formațiunii „Servitorul poporului”, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seară că a discutat cu şeful armatei, Oleksandr Sirski, despre operațiunea forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk. Potrivit preşedintelui, toate sarcinile trasate în cadrul acestei operațiuni sunt în curs de implementare.
UPDATE Un dosar depus în instanţă de către FBI dezvăluie o operaţiune rusă de manipulare a politicienilor, oamenilor de afaceri, jurnaliştilor şi altor persoane influente din Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, scrie Politico.
UPDATE Rusia ar dori ca în cursa electorală pentru președinția SUA Kamala Harris să fie câștigătoarea. Afirmația a fost făcută, pe un ton aparent ironic, joi, de președintele Vladimir Putin, în cadrul unui Forum economic la Vladivostok, notează Reuters.
UPDATE O companie de presă conservatoare americană a luat milioane de dolari de la Kremlin. Comentatori politici celebri pro-Trump spun că au fost păcăliți să facă jocurile Moscovei în SUA, scrie Adevărul.
UPDATE La doi ani și jumătate după ce Rusia a invadat Ucraina, strategia SUA și a aliaților săi de a pune capăt războiului rămâne aceeași: să impună Rusiei suficiente costuri încât Putin să decidă că nu are de ales decât să oprească conflictul. Oricât de rațională ar părea această abordare, ea se bazează pe o presupunere greșită: că mintea lui Putin poate fi schimbată. Astfel, Occidentul este în încurcătură, deoarece președintele rus nu va renunța niciodată la Ucraina. Cu toate astea, există două planuri de sfârșit ale războiului, conform analiștilor militari, însă doar unul pare realist în acest moment, potrivit Foreign Affairs. Dacă Putin nu dorește să-și oprească atacul asupra Ucrainei, atunci războiul se poate încheia doar în unul din două moduri: fie pentru că Rusia și-a pierdut capacitatea de a-și continua campania, fie pentru că Putin nu mai este la putere, scrie Ziare.com.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi, la Forumul Economic de la Vladivostok, că este dispus la negocieri cu Kievul - pe baza tratativelor avute în primăvara lui 2022 -, dacă Ucraina cere acest lucru, în contextul în care Moscova respingea până acum orice discuție în acest sens, din cauza unei ofensive ucrainene lansate la 6 august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP, scrie News.
UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina din 24 februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Însă acum, scurgeri de documente secrete dezvăluie faptul că Rusia a creat un canal comercial ascuns cu India, o putere nucleară. Acesta a fost colacul de salvare pentru Putin, care astfel a reușit să-și redirecționeze comerțul după pierderea pieței europene. A existat o creștere colosală de 500% a schimburilor dintre Rusia și India în anul financiar 2023-2024, față de perioada precedentă, scrie Ziare.com.
UPDATE Turnul de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie necesită demolare după incendiu, spune șeful AIEA. După ce un incendiu din 12 august a făcut structura inutilizabilă, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat în timpul unei vizite că acesta trebuie să fie demolat, scrie Kyiv Independent. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc pentru izbcnirea incendiului la instalația de răcire. AIEA nu a putut determina cauza incendiului.
UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, nu a urmărit un curs clar și decisiv față de Ucraina. În schimb, el a condamnat Ucraina la un lung război de uzură prin furnizarea lentă de arme americane și prin autorizarea utilizării acestora, spune Joseph Bosco, care a fost director pentru afaceri cu China la Departamentul american al Apărării între 2005 și 2006.
UPDATE Statele Unite au sancţionat-o miercuri pe Margarita Simonian, redactorul-şef al reţelei televiziunii de stat ruse RT şi una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului. Alături de ea au mai fost sancționate nouă persoane și două organizații acuzate de "influență ostilă asupra alegerilor prezidențiale din țară", a anunțat Departamentul Trezoreriei SUA, notează Digi24.
UPDATE Polonia și Moldova sunt acum prieteni, chiar dacă de-a lungul istoriei au existat lupte sângeroase, înfrângeri dureroase și trădări. Așa și-a început discursul aseară la ședința festivă a Parlamentului, premierul polonez Donald Tusk. Oficialul a dat asigurări că Polonia este gata să susțină țara noastră în parcursul său european. A spus-o chiar și în limba română, la final de discurs. În cadrul ședinței s-a ținut și un minut de reculegere în memoria victimelor războiul lansat de Rusia în Ucraina.