După o pauză de trei luni, dosarul Kuliok, a revenit pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. Doar că imediat a fost pusă din nou pe pauză. Motivul este că, între timp, președintele completului de judecători, Anatolie Țurcan, a fost demis de CSM. Acesta urmează să fie înlocuit, dar numai după ce va reveni din concediu.
La doar câteva minute după începerea ședinței în dosarul Kuliok, aceasta a fost amânată. Astăzi urma să continue ședințele cu un alt complet de judecători, după ce președintele completului actual, Anatolie Țurcan, a fost demis după nepromovarea vetting-ului. Doar că Țurcan și-a luat concediu, iar decizia CSM de a-l demite va fi pusă în aplicare abia după revenirea sa.
„Din cauză că președintele completului este în concediu anual de odihnă, domnul Țurcanu se află în concediu. - Când va avea loc următoarea ședință? - Conform agendei, pe data de 16 septembrie, dar din ce ne-a comunicat astăzi un alt magistrat, inclusiv până pe 16 domnul Țurcanu va fi în concediu, așa că, cel mai probabil, ședința din data de 16 tot ar putea să nu aibă loc”, a declarat procurorul de caz, Vitalie Codreanu.
Dosarul Kuliok a fost inițiat în primăvara anului 2020, iar în 2022 a fost trimis în judecată. Igor Dodon este învinuit că ar fi pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, pentru a negocia cu Moscova, în calitate sa de președinte al Republicii Moldova, condiții favorabile pentru Partidul Democrat și Plahotniuc, privind crearea unei coaliții de guvernare între democrați și socialiști. Principala probă în dosar este o înregistrare video, făcută în biroul fostului lider PD, unde lui Dodon i se oferă o sacoșă, în care se presupune că ar fi bani.
Toți cei vizați pledează nevinovați. Igor Dodon este primul președinte de țară judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost trimis direct la CSJ, singura instanță competentă să examineze cauzele penale pe numele unui șef de stat. Igor Dodon mai este vizat în alte două dosare penale, ambele comasate și examinate în prima instanță la Judecătoria Chișinău. El este învinuit de „depășirea atribuțiilor de serviciu de către o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat”, în dosarul denumit generic „Energocom” și de utilizarea unui document oficial fals.