Ministerul Agriculturii a venit cu o reacție după ce fermierii din raioanele Cahul și Cantemir au amenințat cu proteste în viitorul apropiat. Autoritățile centrale spun că depun eforturi pentru a sprijini fermierii care au avut de suferit. Totodată, discută cu partenerii din România pentru a prelua și a implementa modele de soluții eficiente pentru agricultori.
„Guvernul depune eforturi pentru a sprijini fermierii care au avut de suferit din cauza calamităților naturale din această vară, în special din cauza secetei severe și a temperaturilor extrem de ridicate”, transmite Ministerul Agriculturii.
Într-un comunicat, MAIA informează că ministrul Vladimir Bolea a avut, săptămâna aceasta, o întâlnire la București cu omologul său, ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu. Aceștia au discutat despre implementarea unor soluții pentru fermierii moldoveni, similare cu cele aplicate în România.
Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură.
MAIA mai spune că va reveni în curând cu detalii suplimentare, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională, băncile comerciale și alți creditori.
„Ministrul Vladimir Bolea și Guvernul este conștient de provocările din sectorul agricol și acționează ferm pentru a asigura soluții eficiente în sprijinul fermierilor afectați”, a conchis Ministerul Agriculturii.
TV8.md amintește că fermierii din raioanele Cahul și Cantemir au amenințat că vor ieși la protest, în timpul apropiat. Aceștia se declară nemulțumiți de măsurile luate de autorități pentru a sprijini agricultorii. Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, cele 100 de milioane de lei alocate de Guvern este o sumă mică și ineficientă. Totodată, Asociația cere din nou instituirea stării de urgență în agricultură.
„Declararea stării de urgență în agricultură este unica măsura care trebuie aplicată urgent pentru a stopa calcularea penalităților de întârziere la datoriile agricultorilor afectați de secetă și temperaturile aride din toată țara”, menționează Asociația „Forța Fermierilor”.