Parchetul European ar putea investiga și fraudele cu fonduri europene comise în Republica Moldova. Este vorba inclusiv despre fonduri oferite de BERD și BEI. Șefa Parchetului, Laura Codruța Kovesi susține că procurorii europeni au competențe și în statele care nu sunt membre ale UE, dar că în astfel de cazuri este necesar ca autoritățile naționale să vină cu sesizări, pentru a lucra împreună, fapt care nu s-a întâmplat, deocamdată.
„Eu ce pot să spun este că totul pleacă de la nivelul de detectare a fraudelor. Noi avem competențe și în statele terțe, în acele țări care nu sunt membre UE, cum este Moldova sau Ucraina ori Turcia. Noi ne putem exercita competența, dar nu avem birouri acolo, nu avem oameni și principala noastră atribuție ca parchet e să facem investigații, nu să detectăm infracțiuni și atunci pentru noi e destul de unde avem birouri să știm exact ce se întâmplă într-un stat.
Avem situații când ne sesizăm din oficiu inclusiv din anchete jurnalistice, dar în mare parte când e vorba de țări terțe, ca R. Moldova, noi trebuie să ne bazăm foarte mult pe ceea ce fac autoritățile naționale și atunci dacă autoritățile naționale vin cu o informație la noi, sigur noi putem deschide o investigație și putem lucra împreună”, a explicat Laura Codruța Kovesi în cadrul ediției de joi, 5 septembrie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
Kovesi nu a exclus că Parchetul European ar putea verifica și felul în care s-a desfășurat achiziția de gaze, dar și cele făcute din bani europeni de la companii rusești aflate sub sancțiuni.
„Este foarte important de lămurit dacă proiectul a fost finalizat din fonduri naționale sau europene. Acesta este principiul”, a adăugat Laura Codruța Kovesi.
Întreaga ediție a emisiunii, poate fi urmărită mai jos: