Principalul risc pentru alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă sunt acțiunile de destabilizare a situației sociale și politice din partea Rusiei. Cel puțin asta se arată într-un raport prezentat de o delegație a Institutului Național pentru Democrație. Experții din domeniul politic și electoral au formulat și câteva recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, menite să ajute în lupta cu fraudele electorale, dar și informarea corectă a cetățenilor.
„Cea mai mare provocare pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional este influența malignă din Rusia. Acțiune de combatere sunt necesare din partea tuturor participanților la procesul electoral pentru a asigura integritatea procesului”, a declarat directorul global pentru alegeri, Richard L. Klein, NDI.
„Partea bună este că Republica Moldova întreprinde pași concreți prin actualizarea legislației și toate părțile implicate sunt informate despre aceasta”, a menționat directorul regional, Eva Busza, NDI Eurasia.
Cei cinci membri ai delegației NDI, care s-au aflat în țara noastră săptămâna aceasta, au elaborat și o serie de recomandări pentru reducerea riscului de fraudă electorală.
„Guvernul, în colaborare CEC, trebuie să informeze publicului cu privire la amenințările la adresa procesului electoral și eforturile de a proteja integritatea alegerilor. Al doilea. Agențiile guvernamentale și CEC ar trebui să se asigure că eforturile de combatere a informațiilor false nu afectează în mod neintenționat drepturile moldovenilor de a participa la alegerile prezidențiale, a pleda pentru sau împotriva referendumului constituțional sau pentru a face alegeri informate”, a menționat directorul regional, Eva Busza, NDI Eurasia.
„Unica soluție eficientă este asigurarea transparenței. Asigurarea transparenței în finanțarea alegerilor”, a declarat membrul parlamentului și fost ministru de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto.
NDI este o organizație non-profit și neguvernamentală care lucrează în parteneriat în întreaga lume pentru a consolida și proteja instituțiile, procesele, normele și valorile democratice. Membrii organizației au analizat și monitorizat aproximativ 200 de alegeri în fiecare regiune a lumii, inclusiv alegerile parlamentare din 2019 din Moldova și alegerile prezidențiale din 2020. Institutul derulează programe în Moldova din anul 2003. Delegația a fost finanțată de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.