Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

07 septembrie 2024, ora 16:52

Rusia a lansat, în timpul nopții, mai multe drone asupra capitalei ucrainene Kiev, au anunțat autoritățile locale, fragmente din aparatele de zbor căzând în apropierea unor clădiri rezidențiale și provocând un incendiu. Totodată, un atac cu drone a fost raportat și asupra regiunii ruse Voronej, unde guvernatorul a precizat că a izbucnit un incendiu și au avut loc explozii, notează Libertatea. În timp ce pe front se dau lupte grele în estul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski s-a alăturat unei întâlniri a susţinătorilor internaţionali ai Ucrainei în Germania pentru a face rost de arme suplimentare.

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva Ucrainei, potrivit surselor CNN. Pe de altă parte, SUA anunță un nou ajutor militar Kievului. Personalităţi politice şi culturale ucrainene şi-au exprimat furia faţă de proiecţia în afara competiţiei, la Festivalul de Film de la Veneţia, a unui documentar al unei regizoare ruso-canadiene care dă glas soldaţilor ruşi şi care a fost denunţat drept „propagandă rusă”, scrie AFP.

UPDATE Guvernatorul regiunii Voronej de pe teritoriul Federației Ruse a ordonat, sâmbătă, evacuarea locuitorilor, după ce incendiu de proporţii provocat de un atac ucrainean cu dronă a condus la detonarea unor obiecte explozive, informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Directorii CIA, Bill Burns, şi MI6 britanic, Richard Moore, au afişat sâmbătă importanţa cooperării lor în faţa unor ameninţări "fără precedent", evocând în special Rusia, China şi islamismul, într-un articol comun publicat în Financial Times.

UPDATE Liderii occidentali nu ar trebui să fie intimidați de amenințările Kremlinului privind escaladarea nucleară, a declarat sâmbătă șeful CIA, în mijlocul unei dezbateri cu privire la utilizarea rachetelor anglo-franceze Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. „Putin este un agresor. Va continua să facă astfel de amenințări din când în când”, a spus Burns. „Nu ne putem permite să fim intimidați de aceste amenințări... trebuie să fim atenți la ele. SUA au oferit un sprijin uriaș Ucrainei și sunt sigur că președintele va lua în considerare alte modalități prin care să îi putem sprijini”, notează Adevărul.

UPDATE Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat sâmbătă că Italia nu va ezita niciodată în sprijinul său pentru Ucraina şi că impasul actual în război arată că răspunsul occidental la invazia Rusiei a fost cel corect, relatează agențiile Reuters.

UPDATE Volodimir Zelenski s-a întâlnit în Germania cu reprezentanții aliaților Ucrainei. Le-a cerut să să ignore „liniile roșii” impuse de Moscova și să permită Kievului să folosească arme cu rază lungă de acțiune, pentru a efectua atacuri pe teritoriul rus. Dar secretarul american al Apărării a respins încă o dată cererea Ucrainei, la finalul reuniunii găzduite la baza aeriana de la Ramstein.

UPDATE „Sarcina numărul unu a diplomaţiei ucrainene, de la ambasador la ataşat, este de a garanta capacitatea de apărare a Ucrainei. Arme, arme, arme”, a transmis noul ministru de Externe ucrainean, Andrii Sibiha, într-o postare pe Facebook, după cum relatează „Politico”, care conturează noua figură-cheie a Kievului şi priorităţile sale.

UPDATE Trei persoane au fost ucise şi alte trei rănite, sâmbătă, de bombardamentele artileriei ruseşti asupra oraşului Kostiantînivka din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadîm Filaşkin, citat de Reuters preluată de News.ro.

UPDATE Atacurile forţelor ruse asupra Ucrainei, de sâmbătă, au provocat moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea a 97, printre care şi copii, au declarat autorităţile ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Forţa aeriană a Ucrainei a anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone Shahed cu rază lungă de acţiune, într-un atac masiv peste noapte, dintre care 58 au putut fi doborâte, relatează Reuters.

UPDATE Ordinea Mondială este „sub o amenințare într-un mod pe care nu l-am mai văzut din timpul Războiului Rece”, avertizează șefii Serviciilor de Informații Externe din Regatul Unit și Statele Unite, într-un editorial Financial Times. Șefii MI6 și CIA au declarat, de asemenea, că SUA și UK rămân împreună în „rezistența față de o Rusie agresivă și războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”. Într-un articol comun FT, pentru prima dată, Sir Richard Moore și William Burns spun că au anticipat războiul din Ucraina „și au putut să avertizeze comunitatea internațională”, în parte prin declasificarea unor secrete pentru a ajuta Kievul.

UPDATE Agenţia de presă RIA NOVOSTI, deținută de guvernul rus, anunţă că forțele armate ale Moscovei au ucis cu rachete Iskander aproximativ 50 de „mercenari” francezi care luptă alături de forțele armate ucrainene în oraşul Kostiantinivka din estul Ucrainei, relatează Rador.

UPDATE Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că mesageria Telegram reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei, conform RBC, scrie Rador. Șeful serviciului de informații militare a mai remarcat că blocarea Telegram este mai dificilă din punct de vedere tehnic, faţă de situaţia rețelelor sociale rusești Odnoklassniki și Vkontakte, dar acest lucru este, totuşi, posibil. Budanov a mai menționat că reţeaua X nu este dăunătoare pentru ucraineni.

UPDATE Rusia va asista la schimbări majore în zona structurilor de forță în termen de două luni, prezice Kirill Budanov, șeful Direcției principale de informații a armetei ucrainena (GUR). „Punctul de cotitură (în război - n.r.) nu a avut loc încă. Dar totul este aproape. Nu se poate continua așa la nesfârșit - resursele nu sunt infinite, nici ale noastre, nici ale lor... În ceea ce privește partea rusă, în următoarele două luni planifică înlocuiri majore în unitatea de putere. Vom vedea în curând cum vor decurge acestea. Nu avem mult de așteptat”, a declarat Budanov într-un interviu acordat Radio Charter, notează Adevărul.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă, 7 septembrie, într-un briefing, că forţele sale au cucerit un sat din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, înaintând şi mai mult spre oraşul Pokrovsk. Orașul este considerat un nod strategic pentru armata ucraineană, relatează Reuters. 

UPDATE Este de la sine înțeles că înfrângerea din regiunea Kursk l-a stânjenit pe Putin. Dar rămâne puțin probabil ca umilința să îi cauzeze probleme politice lui Putin acasă, așa cum au sugerat înalți oficiali din Ucraina și Occident, a declarat pentru Financial Times Oleksandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie pentru Studii Ruse și Eurasiatice din Berlin, scrie Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei Moscovei din Ucraina, în urmă cu peste 920 de zile, Occidentul a impus sancțiuni contra regimului de la Kremlin, ceea ce a dus la pierderea masivă a pieței europene. Dar acum Putin face o mutare bruscă pe plan mondial, iar Rusia a dezlănțuit o adevărată explozie de cumpărare de aur.  Ads   Moscova va crește achizițiile zilnice de aur cu 601% de luna viitoare față de cea precedentă, de la 1,12 miliarde de ruble la 8,2 miliarde de ruble, această acțiune uluitoare semnalând o schimbare îndrăzneață în strategia sa economică, potrivit Jerusalem Post, citată de Ziare.com.

UPDATE Războiul sângeros dus de invadatorii ruși împotriva Ucrainei în estul țării, mai ales în regiunea Donețk, intră într-o nouă faza în aceste săptămâni, mai ales în contextul incursiunii ucrainene în Kursk și a unui ordin reînnoit al dictatorului Putin către armata sa de a ocupa cât mai repede teritoriile pe care susține că le-a anexat. După Bahmut și Avdiivka, următorul oraș important pentru ruși este Pokrovsk. În condițiile în care trupele invadatoare se apropie de oraș, temerile cresc cu privire la posibila pierdere a ceea ce a reprezentat în ultima perioadă un important centru logistic pentru ucraineni, scrie The Kyiv Independent într-o analiză pe larg a situației din estul Ucrainei.

UPDATE La o vreme după începerea războiului Rusiei din Ucraina, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Însă acum, Putin primește o grea lovitură din partea Statelor Unite. Washingtonul a descurajat prin măsurile sale restrictive cumpărătorii care doreau să achiziționeze gaze naturale din zona arctică a Rusiei.

UPDATE Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Statele Unite vor oferi un nou pachet de asistență militară în valoare de 250 de milioane de dolari Ucrainei. Armele includ muniții de apărare aeriană și artilerie. „De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze securitatea pe termen lung”, a spus Lloyd Austin în timpul unei conferințe de presă.

UPDATE Șeful CIA și cel al serviciului de spionaj britanic au spus, într-un editorial comun publicat în Financial Times, că susținerea Ucrainei în lupta contra Rusiei este mai importantă ca oricând. „Putin nu va reuși să distrugă suveranitatea și independența Ucrainei”, au scris în FT William Burns, și Richard Moore, adăugând că agențiile lor vor continua să ajute serviciile de informații ucrainene, notează HotNews.

UPDATE Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene declară public că susţin extinderea Uniunii, dar în culise se opun acesteia, a afirmat vineri, la Chişinău, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó. Aflată la preşedinţia Consiliului UE, Ungaria este în conflict cu Bruxelles-ul şi nu pierde nicio ocazie de a arunca săgeţi, scrie news.ro.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, preluată de Agerpres. „Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă” în acest război, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Locale Kiev, Serhi Popko, a raportat că toate dronele de atac lansate de ruși asupra capitalei au fost distruse de forțele de apărare aeriană. Prin urmare, a adăugat Popko, nu există victime în rândul populației. Oficialul a amintit că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, dronele inamice de tip Shahed au intrat în Ucraina din diferite direcții înainte de miezul nopții și s-au apropiat de Kiev în jurul orei 03:00. „Alerta aeriană anunțată în capitală a durat doar 18 minute. Toate dronele care amenințau capitala au fost distruse! Niciuna dintre dronele inamicului nu și-a atins ținta”, a remarcat Popko.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului” pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.

UPDATE Iranul a livrat Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, au declarat pentru CNN două surse familiarizate cu subiectul. A fost astfel încheiată o livrare despre care SUA și aliații europeni ai Ucrainei afirmau că este pregătită de Teheran. Wall Street Journal a relatat pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele balistice Rusiei pentru a le folosi în războiul din Ucraina. Nu este clar când a avut loc livrarea rachetelor. Aceste informații apar în contextul în care forțele ruse au intensificat atacurile asupra Ucrainei, iar Kievul se așteaptă la noi lovituri asupra infrastructurii energetice a țării în timpul iernii.

UPDATE Doborârea unei drone a dus la detonarea unor obiecte explozive în regiunea Voronej din Rusia. Mai multe localităţi din regiune urmează să fie evacuate, informează Rador Radio România.

UPDATE Volodimir Zelenski participă sâmbătă la forumul de la Cernobbio (Italia), unde urmează să își reia apelurile de a primi mai mult armament pentru a contracara avansul Rusiei în estul Ucrainei. El este programat să se adreseze participanților la forumul The European House-Ambrosetti de la Cernobbio, un fel de mini-Davos organizat până duminică pe malul lacului Como.

UPDATE În cursul unei întrevederi în marja întâlnirilor franco-germane de la Evian, lângă frontiera cu Elveţia, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au "condamnat cu cea mai mare fermitate" atacul rusesc care a făcut cel puţin 55 de morţi, marţi, la Poltava, în Ucraina, a indicat preşedinţia franceză."Ei şi-au exprimat împreună sprijinul deplin pentru poporul ucrainean şi-au reamintit hotărârea lor de a sprijini Ucraina atâta timp şi cât de intens este necesar pentru a face să eşueze războiul de agresiune pe care îl duce Rusia", notează AFP.

UPDATE Regizoarea ruso-canadiană Anastasia Trofimova a prezentat „Russians at War” la Veneţia după ce a petrecut mai multe luni pe frontul ucrainean în cadrul unui batalion rus, adunând mărturii de la soldaţi din care a realizat un documentar. Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, şeful administraţiei prezidenţiale, Andriï Iermak, a calificat drept „ruşinos” faptul că la Veneţia a fost proiectat ceea ce el a descris drept un „film de propagandă”. El a declarat că „personalităţile culturii ruse” nu au dreptul să „lucreze în lumea civilizată”. Daria Zarivna, activistă ucraineană şi consilieră al lui Andriï Iermak, a susţinut că filmul încearcă să „justifice” acţiunile armatei ruse şi a acuzat-o pe Trofimova că „ignoră crimele de război” atribuite forţelor Moscovei în Ucraina. „Insinuarea că este vorba de propagandă orchestrată de Rusia este absurdă, având în vedere că sunt ameninţată cu urmărirea penală în Rusia. Condamn fără echivoc invazia Ucrainei de către armata rusă şi recunosc legitimitatea investigaţiilor lansate de Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crimele comise în Ucraina”, se apără regizoarea.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 926: Surpriza din armele Rusiei, presiune la Pokrovsk și spioni acuzați. Zelenski mulțumește României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 925: Scenariu real, dronă dragon și alertă în Belarus! Putin vorbește de pace, dar anunță ținta nr. 1
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ Femeile, plătite cu salarii mai mici decât bărbații: Ce arată un raport al Organizației Internaționale a Muncii
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare
/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 348: Pagere explozive, oraș zombi și bilanț greu! Hezbollah promite răzbunare

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 938: Planul Kievului, explozie uriașă și arme nucleare! Șeful NATO: Putin nu are linii roșii

18 septembrie 2024, ora 23:23

Oficialii americani care au văzut "Planul victoriei" al președintelui Volodimir Zelenski cred că este o strategie "care poate funcționa", potrivit ambasadorului SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield. Ucrainienii au atacat un oraș din Rusia unde era în construcție un depozit de rachete și au declanșat un incendiu uriaș. Populația a fost parțial evacuată.

Contraofensiva rusă în Kursk a fost oprită, anunță forțele ucrainene, care susțin că și-au păstrat controlul asupra porțiunilor cucerite din vestul Rusiei. Unii dintre comandanții de vârf ai armatei ucrainene au pus sub semnul întrebării atacul transfrontalier în Rusia, în regiunea Kursk, și s-ar fi opus deciziei lui Volodimir Zelenski, au declarat oficiali ucraineni pentru Politico. Trupele ucrainene continuă să cedeze teren de-a lungul frontului din estul Ucrainei, unde Rusia a revendicat marţi ocuparea oraşului Ukrainsk în provincia Doneţk, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE Kremlinul a calificat miercuri drept „periculoase” și „provocatoare” comentariile șefului NATO Jens Stoltenberg, aflat la final de mandat, care a declarat într-un interviu acordat pentru publicaţia britanică The Times că folosirea unor rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus nu constituie o linie roșie pentru Vladimir Putin, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei au efectuat percheziții pe teritoriul mănăstirii din Kiev cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Protodiaconul Nikita Cekman a declarat că au loc mai multe percheziții. 

UPDATE PIB-ul Ucrainei a crescut în ritm anual cu 3,9% în primele opt luni din 2024, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Contraofensiva rusă pentru recucerirea zonelor din regiunea Kursk aflate sub control ucrainean a fost oprită, a declarat miercuri, 18 septembrie, un purtător de cuvânt al comandamentului regional ucrainean pentru AFP, adăugând că „câteva mii” de civili ruși se află în zonă. Rușii „au încercat să atace din flancuri, dar au fost opriți, situația s-a stabilizat și astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt, Oleksiï Dmitrașkivski, citat de Le Figaro.

UPDATE Kremlinul a calificat miercuri drept „periculoase” comentariile lui Jens Stoltenberg, şeful NATO aflat la final de mandat, care a sugerat într-o declaraţie pentru publicaţia britanică The Times că o decizie a Occidentului de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei nu ar constitui o linie roșie pentru Moscova, relatează Reuters.

UPDATE Explozia din Tveri, care ar fi fost declanșată de un atac coordonat cu drone ucrainene, a fost înregistrată de seismografe ca un cutremur de magnitudine 2,8, iar sateliții NASA care monitorizează incendiile de pe Terra au detectat radiații de căldură provenind din regiunea unde s-a produs explozia, potrivit Digi24.

UPDATE Armata rusă anunţă că a distrus 54 de drone ucrainene în noaptea de marţi spre miercuri, jumătate deasupra regiunii ruse Kursk, teatrul unei ofensive ucrainene de fără precedent, lansată la începutul lui august, relatează AFP. Anunțul vine după ce armata Kievului a reușit să distrugă un depozit cu rachete în regiunea rusă Tver, scrie Digi24.

UPDATE Guvernul ucrainean va opri exporturile de grâu dacă livrările vor depăși nivelul de 16,2 milioane de tone convenit cu traderii şi producătorii pentru întregul sezon 2024/25, a declarat miercuri adjunctul ministrului Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters, transmite Agerpres.

UPDATE NATO trebuie să aibă un răspuns „robust și coordonat” la incidentele în care rachete sau drone rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al alianței militare, a declarat miercuri ministrul român al Apărării, Angel Tilvar, informează Reuters.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că serviciile ruse nu au emis nicio alertă privind niveluri ridicate de radiaţii în atmosferă, după ce Norvegia a anunţat că a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) în apropierea frontierei arctice cu Rusia.

UPDATE Săptămâna trecută, guvernul indian a anunțat că Rusia a eliberat zeci dintre cei 91 de indieni care au fost păcăliți să lupte pentru forțele ruse în războiul țării cu Ucraina. Câțiva dintre ei s-au întors acasă de atunci, în timp ce procesul de aducere a altora înapoi este în derulare, scrie BBC.

UPDATE România și Ucraina au anunțat că s-au demarat discuțiile pentru încheierea unui parteneriat strategic. Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a afirmat miercuri, la Bucureşti, în prima sa vizită de la preluarea mandatului, că România este singura țară cu care Ucraina doreşte să se „lege” un asemenea parteneriat pe timpul războiului. „Deja am început să lucrăm asupra documentelor privind parteneriatul strategic”, a declarat ministrul ucrainean de externe, conform News.ro.

UPDATE Noul ministru ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a venit miercuri la București, fiind prima sa vizită oficială într-un stat străin de la preluarea mandatului la începutul lunii septembrie. Diplomatul a fost primit de omologul său român, Luminița Odobescu. Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a reafirmat, în urma vizitei omologului său ucrainean la Bucureşti, „sprijinul total” al României „pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, potrivit News.ro.

UPDATE Legăturile dintre Moscova și Beijing s-au consolidat de la începutul ofensivei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, invazie pe care China nu a condamnat-o niciodată în mod oficial. Luna aceasta, nave de război chineze au participat la manevre comune cu Rusia în nordul Mării Japoniei, ca parte a exercițiilor navale rusești pe scară largă denumite Okean 2024, organizate de Rusia în oceanele Pacific și Atlantic, dar și în marea Mediterană, Caspică și Baltică, scrie Realitatea.

UPDATE Ar fi permis URSS mărfuri din Japonia lui Hirohito sau Germania lui Hitler să treacă prin pământurile sale în timpul Marelui Război Patriotic? Este o întrebare pe care și-o pune jurnalistul Mihail Krutikhin ,specialist în piața de petrol și gaze, iar acesta oferă și un răspuns tranșant. „Evident că nu”, notează Krutikhin într-o analiză publicată de The Moscow Times. Concluzia atrage după sine și un mare semn de întrebare legat de faptul că Ucraina încă permite Rusiei ca petrolul rusesc să tranziteze teritoriul ucrainean, scrie Gândul.

UPDATE Potrivit Hromadske, Ministerul rus al Apărării a declarat că ar fi doborât 54 de drone ucrainene peste noapte. Dintre acestea 24 sunt peste regiunea Kursk, 16 sunt peste regiunea Briansk, 7 sunt peste Smolensk, 3 peste Belgorod și 1 este peste regiunea Oriol. Pe de altă parte, autoritățile nu indică nimic despre regiunea Tver, unde ard depozite de muniție. Rusia dă vina pe Forțele Armate ale Ucrainei pentru atac. Oficial, Kievul nu a comentat încă acest lucru, scrie Hromadske.

UPDATE Ucraina face apel la România să doboare dronele rusești. Într-o conferință de presă susținută miercuri la București alături de omologul său român, Luminița Odobescu, Andrii Sybiha, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, a solicitat României să analizeze posibilitatea de a intercepta dronele rusești care se apropie de spațiul aerian al țării.

UPDATE Maria Ponomarenko, jurnalista din Siberia condamnată de Rusia la şase ani de închisoare pentru că a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a intrat în greva foamei, potrivit publicaţiei sale şi a unei susţinătoare, informează Reuters și Agerpres.

UPDATE Kamala Harris este victima unui fake-news de proporții, creat și distribuit de o mare masă de „troli” aliniată regimului de la Kremlin. Conform unui videoclip care a fost văzut de 2,7 milioane de oameni, candidata democrată la Casa Albă ar fi făcut un accident în 2011, în San Francisco, iar în urma incidentului o fată de 13 ani ar fi rămas paralizată, relatează Reuters.

UPDATE Rusia a pus în mișcare complexul nuclear RS-24 Yars. Lovește la 12.000 de kilometri, notează NewsWeek. Manevrele de luptă cu lansatoarele autonome ale complexelor strategice RS-24 Yars sunt conduse de Divizia Teikovski a Forțelor Ruse de Rachete din regiunea Ivanovo, situată la 249 de kilometri de Moscova. „Echipajele sistemelor mobile de rachete terestre RS-24 Yars îndeplinesc sarcini ce includ marșuri de 100 de kilometri, dispersarea unităților cu schimbări de poziție, configurarea echipamentului, organizarea de camuflaj și garda de luptă”, a comunicat Ministerul rus al Apărării, potrivit bulgarianmilitary.com. 

UPDATE Administratorii paginii OSINTTechnical notează că dronele ucrainene „au lovit cu succes un depozit masiv de muniții rusești” aparținând arsenalului 107 GRAU, Arsenalul Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului Apărării al Federației Ruse, în noaptea de marți spre miercuri în regiunea Tver.

UPDATE Şeful NATO, Jens Stoltenberg, spune că Vladimir Putin nu are linii roșii și respinge avertismentul liderului de la Kremlin precum că Moscova ar intra „în război direct” cu Alianța Nord-Atlantică, dacă Ucraina va primi undă verde să folosească rachete occidentale pe teritoriul rus. „Au existat mai multe linii roșii declarate de el și nu au escaladat”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat pentru ziarul britanic The Times la final de mandat, sugerând că așa este cazul și în privința folosirii rachetelor occidentale pe teritoriul Rusiei, scrie Libertatea.

UPDATE Pachetele de ajutor militar american pentru Ucraina au devenit mai mici în ultimele luni, deoarece stocul de arme al Pentagonului a scăzut, relatează CNN, citând oficiali americani.

UPDATE Antony Blinken a fost informat cu privire la elementele unui plan ucrainean de a împinge Rusia să pună capăt războiului, a declarat aseară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Planul a fost prezentat ca fiind „nimic imposibil”, cu „90 % din el deja prezentat” de Volodymyr Zelenski. Vorbind în cadrul unui briefing de presă obișnuit, Miller de la Departamentul de Stat a declarat că Blinken împărtășește evaluarea ambasadorului, dar a refuzat să spună mai multe despre aceasta pentru moment.

UPDATE Comandantul poligonului de testare a armelor nucleare al Rusiei a afirmat că este pregătit să reia testele nucleare „în orice moment” dacă Moscova ar emite un asemenea ordin, informează Reuters.

UPDATE Planul lui Trump pentru Ucraina prinde contur din declarațiile candidatului la vicepreședinție JD Vance, dar și dintr-un articol publicat, azi, de fiul său, Donald Trump jr. Experta Iulia Joja susține că prin acest plan este sacrificată nu numai Ucraina, ci și securitatea europeană pe termen lung, scrie Adevărul.

UPDATE Coreea de Nord a lansat, miercuri, o serie de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, a anunţat armata Seulului, acesta fiind al doilea astfel de test de armament efectuat de Phenian într-o săptămână, transmite Yonhap.  

UPDATE Un atac cu dronă efectuat de Ucraina a cauzat un incendiu și a dus la evacuarea parțială a locuitorilor din regiunea rusă Tver. Potrivit oficialilor, miercuri, Kievul a vizat mai multe regiuni din vestul Rusiei în atacuri desfășurate în cursul nopții, conform informațiilor transmise de Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 937: Ideea lui Zelenski, bilanț șocant și decizia Facebook! Alerta lansată de Germania pentru Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 936: Atac masiv al Rusiei și grâu furat! Kievul e pregătit să ajute Moldova, iar Putin își mărește armata
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Sfaturile unui tânăr, condamnat pentru că și-a lovit mama: „Se poate de evitat dacă te adresezi la psiholog”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ „Lupta generațiilor” revine la TV8: Emisiunea are un moderator celebru și multe surprize
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.