Moldovenii au plecat și continuă să plece... E o realitate cu care se confruntă Republica Moldova de la independență încoace. Au plecat pe rând: pentru salarii mai mari, pentru viitorul copiilor, pentru condiții mai bune de muncă sau pentru a-și reîntregi familiile. Unii și-au luat părinții cu ei, alți își plâng dorul în singurătate. La Pepeni, bunăoară, unii din cei pe care i-am întâlnit în stradă ne-au spus că, deși își iubesc satul natal, stau cu mâna pe bagaj. Motivul - lipsa unui loc de muncă stabil și bine plătit.
„Aici e satul meu natal. Un sat mare.”
Pe Ionela am întâlnit-o în fața primăriei de la Pepeni, la câteva clipe după ce și-a înregistrat căsătoria. A venit doar pentru câteva zile la baștină, întrucât de câțiva ani împreună cu soțul, locuiesc în Franța. Ne-a povestit că, le-a fost greu să o ia de zero, într-o țară străină.
„-Ce v-a făcut să alegeți Parisul? -Acolo, dacă se cheltuie banii îi aduci înapoi. Aici, dacă nu ai un loc de muncă e complicat.”
Iar dacă Ionela e stabilită deja, această tânără intenționează să plece. După ce a absolvit școala profesională, s-a angajat cofetar la Chișinău. Îi place mult ceea ce face, dar salariul nu acoperă toate cheltuielile.
„Peste vreo doi ani cred că plec în Germania, la fratele meu. Gazda, cheltuielile nu fac față în Chișinău”.
Mama tinerei spune că nu vrea să stea departe de copii, așa că cel mai probabil îi va urma.
„Nu este în Pepeni de lucru.”
Pentru condiții mai bune și salariu mai mare a plecat în Marea Britanie și soțul acestei femei.
„Ne vrem copiii acasă, îmi vreau soțul acasă. Asta nu e viață.”
Migrarea e fenomen greu de stăpânit, spune sociologul Valeriu Sainsus.
„Avem trei decenii de emigrație. Noi prin migrație am supravețuit. La etapa inițială am avut remitențile și în acest fel am supravețuit. Avem doua generații care au plecat. ”
Motivele migrației sunt bine cunoscute, e nevoie de acțiune pentru a opri acest proces.
„Atât timp cât o să existe diferențe de dezvoltare economică în spațiul european, atât timp va exista și emigrația. Factorul economic stă la bază”
Recent o analiză realizată de Idis Viitorul, arată că, în ultimii patru ani, peste 200.000 de moldoveni au emigrat în străinătate, fiind un număr record până acum. Cifrele mai arată că peste 40 la sută din moldovenii aflați peste hotare au vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani, iar în 2030 numărul moldovenilor, care se vor naște peste hotare va fi mai mare decât al celor care apar pe lume în țară.