Transportatorii din țara noastră amenință cu o nouă grevă. Aceștia sunt nemulțumiți că un proiect de lege aflat acum pe masa Guvernului le va interzice să își prelungească autorizațiile pentru cursele regulate. Ei au transmis o scrisoare deschisă premierului Dorin Recean, în care acuză autoritățile de abuz.
„Problema aceasta mocnește de câțiva ani și noi am atras atenția și mai înainte că de fapt scopul Ministerului Infrastructurii este de a deposeda transportatorii de rute și de a le redistribui după criterii politice. Noi atunci am fost asigurați că acest lucru nu poate să se întâmple, dar vedem că în proiectul hotărârii de Guvern sunt niște prevederi care arată că transportatorii nu vor mai avea dreptul să prelungească autorizațiile”, a declarat președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.
Transportatorii sunt nemulțumiți și de faptul că sunt obligați să-și instaleze un anumit model de aparat de casă în unitățile de transport. Ei cred că după aceste cerințe se ascund interese materiale.
„De ce un transportator din România, care este obligat să aibă aparat de casă se duce la un magazin unde ele se comercializează și el poate să ia oricare din care îi place lui ca să le utilizeze în unitatea de transport și toate corespund cerințelor. La noi s-au pus așa cerințe în care toate nu corespund, dar corespunde doar unul făcut special pentru aceste cerințe. La mijloc este o schemă de corupție și nu are nimic cu fiscalizarea”, a declarat președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.
O altă nemulțumire a transportatorilor este întârzierea aprobării noii metodologii de calcul a tarifelor la serviciile de transport. De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului susțin că toate modificările făcute în legislație în ultima perioadă erau necesare pentru îmbunătățirea serviciilor și securității pasagerilor.
„Toate elementele introduse sunt pentru pasageri, pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie, concurența sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Am redus birocrația, am spus adio foii de parcurs, fiscalizăm și digitalizăm transportul rutier prin asemenea instrumente ca e-bilet, e-gps și impunem fiscalizare procesului de acordare a biletelor. Guvernul insistă ca acest proces să se realizeze până la sfârșitul anului 2024”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Precizăm că transportatorii au mai protestat față de modificările legislative impuse de autorități. Ultima dată aceștia au stopat pentru câteva zile mai multe curse inter-raionale.