Donald Trump şi Kamala Harris se vor confrunta, marţi seara, 10 septembrie, în prima lor dezbatere pentru alegerile din 2024, la ABC News. Este cel mai important moment al carierei vicepreşedintei americane, care a reuşit să unească Partidul Democrat și să se apropie de Trump în sondaje, însă nu are încă asigurată victoria în scrutinul prezidențial din noiembrie, scrie CNN.
Dezbaterea este o şansă pentru Kamala Harris, care a devenit candidatul democrat după ce preşedintele Joe Biden a părăsit cursa în urma prestaţiei sale slabe la dezbaterea din iunie. Biden nu a reușit să prezinte o viziune coerentă pentru viitorul Statelor Unite și nu i-a convins pe alegătorii indeciși. Dezbaterile prezidențiale nu decid de obicei alegerile, însă cea de marți seara reprezintă cea mai bună șansă rămasă pentru Harris de a prezenta un argument decisiv care ar putea preveni revenirea istorică a lui Trump la Casa Albă, notează sursa citată.
Totuşi, dacă alegerile ar avea loc marți, fostul președinte Donald Trump ar câştiga, scrie Libertatea.
Dezbaterea găzduită de ABC News va avea loc în Philadelphia, la National Constitution Center (Centrul Constituţiei Naţionale), marţi, 10 septembrie, la ora locală 21.00 (miercuri, ora 4.00, ora Republicii Moldova). În timp ce fostul președinte Trump a participat la dezbateri prezidențiale în trei alegeri diferite, aceasta va fi prima aventură a vicepreşedintei Harris pe scena dezbaterilor de la întâlnirea cu fostul vicepreședinte Mike Pence în 2020. În încercarea de a ajunge preşedintele SUA, Harris se va confrunta pentru prima dată cu un rival care va face orice pentru a câștiga. Fostul președinte Trump a pus deja la îndoială inteligența și originea etnică a lui Harris. De asemenea, a amplificat o insinuare sexuală la adresa ei pe rețelele sociale.
Dacă Harris poate rezista presiunii și poate face față atacurilor lui Trump, dezbaterea îi oferă oportunități semnificative – potențial mai multe decât cele deschise lui Trump, care este deja o persoană cunoscută, pe care lumea o iubește sau o urăște. O prestație reușită marți seară ar putea oferi vicepreședintei o platformă pentru a-i convinge pe alegătorii indeciși din statele critice că are planuri credibile pentru a le îmbunătăți viața. Un sondaj New York Times/Siena College publicat în acest weekend a sugerat posibilitățile de creștere ale acesteia, constatând că 28% dintre alegătorii potențiali doreau să afle mai multe despre vicepreședintă, în timp ce doar 9% credeau același lucru despre candidatul republican.
Pentru a reuși, Harris are de îndeplinit trei sarcini dificile. Ea trebuie să găsească un echilibru între respingerea avalanșei de atacuri din partea lui Trump și transmiterea mesajului său. „Cred că va minți și are o carte de joc pe care a folosit-o în trecut, fie că este vorba, știți, de atacurile sale la adresa președintelui Obama sau a lui Hillary Clinton”, a declarat Harris într-un interviu radiofonic la «The Rickey Smiley Morning Show», difuzat luni.
„Ceea ce intenționez să subliniez este ceea ce noi – atât de mulți oameni – știm, și cu siguranță, pe măsură ce călătoresc prin țară în această campanie, el tinde să lupte pentru el însuși, nu pentru poporul american”.
Harris trebuie, de asemenea, să neutralizeze contradicția care stă la baza campaniei sale, faptul că ea candidează ca un agent al schimbării și al reînnoirii, în ciuda faptului că face parte dintr-o administrație nepopulară, pe care Trump o învinuiește pentru multe dintre problemele pe care ea promite să le rezolve, inclusiv prețurile ridicate la alimente și locuințe. Harris va trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a contracara acuzațiile lui Trump potrivit cărora a făcut un pas înapoi cu privire la politicile pe care le-a susținut în timpul scurtei sale candidaturi la alegerile primare democrate din 2019.
În încercarea de a explica aceste schimbări în interviul CNN, Harris a spus că, deși este posibil să își fi modificat abordările, „valorile ei nu s-au schimbat”. Ea a susținut, de exemplu, că acum crede că este posibilă combaterea crizei climatice fără interzicerea practicii de fracturare hidraulică, dăunătoare mediului înconjurător.
Echipa fostului președinte Donald Trump nu a făcut nicio încercare de a-și ascunde disprețul față de abilitățile politice ale lui Harris și crede în mod clar că prestația acesteia se va apropia mai mult de poticnelile sale de la începutul mandatului de vicepreședinte decât de demonstrația regizată de la convenția democrată.
Trump, de exemplu, a insistat săptămâna trecută: „Am de gând să o las să vorbească”. Aceasta a fost una dintre retoricile mai blânde pe care fostul președinte le-a adresat lui Harris, încercând să crească și mai mult presiunea asupra rivalei sale.
Anita Dunn, fost consilier principal al lui Biden, care l-a ajutat pe președinte să se pregătească pentru dezbaterea din iunie, a declarat că noua candidată democrată va fi pregătită pentru orice îi va spune Trump. „Va spune orice – acesta este de fapt obstacolul – să nu se ducă în acele găuri de iepure”, a declarat Dunn la CNN. „Va spune orice – poate să nu aibă sens; poate să fie total incoerent, dar o va spune cu multă autoritate. Așadar, să te asiguri că știi care este planul tău de joc, ce vrei să spui poporului american, este esențial. Cred că vicepreședintele va fi pe deplin pregătit să facă asta”, a adăugat Dunn.
Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare. Cei doi moderatori aşezaţi vor fi singurii care vor pune întrebări. Marţi, 3 septembrie, a avut loc o tragere la sorţi virtuală pentru a stabili locul pe podium şi ordinea declaraţiilor finale; fostul preşedinte Donald Trump a câştigat tragerea la sorţi şi a ales să aleagă ordinea declaraţiilor. Fostul preşedinte va oferi declaraţia de încheiere, iar vicepreşedintele Harris a selectat poziţia podiumului pe ecran (stânga scenei). Candidaţii vor fi prezentaţi de moderatori.
Candidaţii intră, în momentul prezentării, din părţi opuse ale scenei; partidul în exerciţiu va fi prezentat primul. Nu există declaraţii introductive; declaraţiile finale vor dura două minute pentru fiecare candidat. Candidaţii vor sta în spatele unui prezidiu pe durata dezbaterii. Recuzita sau notiţele scrise în prealabil nu sunt permise pe scenă. Niciun subiect sau întrebare nu va fi împărtăşit în prealabil cu campaniile sau candidaţii. Candidaţii vor primi un pix, un bloc de hârtie şi o sticlă cu apă. Candidaţii vor avea la dispoziţie două minute pentru răspunsuri la întrebări, două minute pentru replici şi un minut suplimentar pentru întrebări suplimentare, clarificări sau răspunsuri. Microfoanele candidaţilor vor fi active doar pentru candidatul căruia îi vine rândul să vorbească şi vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat. Candidaţilor nu li se va permite să îşi pună întrebări unii altora. Personalul de campanie nu poate interacţiona cu candidaţii în timpul pauzelor publicitare. Moderatorii vor încerca să pună în aplicare acordurile de timp şi să asigure o discuţie civilizată. Nu va exista public în sală.