Chiar dacă și anul acesta, la fel ca în ultimii, fermierii moldoveni vor suporta pierderi mari din cauza secetei, nu se așteaptă o creștere a prețurilor la produsele agricole. Asta deoarece Republica Moldova își acoperă necesitățile pentru sectorul agricol de mai multe ori. Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul ediției de miercuri, 11 septembrie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.
Potrivit ministrului Agriculturii, nici măcar reducerea recoltei nu va duce la lipsuri și nu va afecta semnificativ prețurile, deoarece consumul este scăzut, iar culturile legate de securitatea alimentară, cum ar fi grâul și porumbul, sunt subvenționate.
„În toamna anului 2023 s-au plantat 320 de mii de hectare de grâu. Acum, Ministerul Agriculturii are raportări (de pierderi din cauza secetei) pentru 10-11 mii de hectare care au fost deteriorate. Bineînțeles, recolta nu este cea așteptată, dar da, floarea-soarelui este încă în curs de recoltare și nu există încă cifre.
Din cantitatea totală produsă, consumăm floarea soarelui în intervalul 50-60 de tone din 700 de mii de tone, aceasta este mai puțin de 10%. Când vorbim de o grupă de cereale: floarea soarelui, porumb, grâu, cred că astăzi nu sunt probleme și nu trebuie să ne așteptăm la creșteri de preț aici”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, cât privește sfecla de zahăr, situația este mai complicată pe unele câmpuri, unde s-au înregistrat pierderi de recoltă de 100%. Totuși, este dificil de făcut estimări, spune ministrul care a mai subliniat că tabloul va deveni mai clar la începutul lunii octombrie.
Ministrul Agriculturii a admis că prețurile la zahăr ar putea crește, însă nu a făcut o prognoză exactă.