Ucraina le-a cerut miercuri, 11 septembrie, ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ținte în regiunile sale din Vest. Totodată, SUA și Marea Britanie au promis miercuri, la Kiev, să răspundă „de urgenţă” solicitărilor Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale. „Victoria Ucrainei în războiul său cu Rusia depinde în mod esențial de sprijinul american”, a declarat Zelenski. Pe de altă parte, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune. Zelenski a respins propunerile de pace formulate de Brazilia și China, apreciind că sunt „distructive” pentru țara sa și subliniind că liderul rus Vladimir Putin este un „ucigaș”.
Federația Rusă a atacat miercuri noaptea Ucriana cu mai multe drone și rachete. Armata lui Putin a vizat capitala Kiev și regiunea Hmelnițki. Alarmele au sunat în mai multe regiuni, transmite presa de la Kiev. Între timp, Volodimir Zelenski a estimat miercuri la 137.000 numărul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina de la începutul invaziei. Mai mult, un consilier al lui Vladimir Putin cere utilizarea armelor nucleare. Rusia a declarat că parteneriatul său cu China nu este îndreptat împotriva unor terțe ţări, dar că cele două puteri ar putea să-şi „unească potențialul” dacă s-ar confrunta cu o ameninţare din partea Statelor Unite. În alt context, UE ar fi eșuat ca atare dacă nu ar fi dat Republicii Moldova și Ucrainei șansa de aderare, consideră ex-președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.
UPDATE Bombardamentele ruseşti au ucis joi trei ucraineni care lucrau pentru Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi au rănit alţi doi într-un sat din regiunea Doneţk, aflată pe linia frontului, au declarat oficiali ucraineni, relatează Reuters, transmite News.ro. „O altă crimă de război rusă. Astăzi, ocupantul a atacat vehiculele misiunii umanitare a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în regiunea Doneţk”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe X. Satul Viroliubivka a fost bombardat, a anunţat guvernatorul regional Vadim Filaşkin, care a spus că sunt victime.
UPDATE Marea Neagră nu mai este un spaţiu al cooperării, ci un teatru de război, ca urmare a acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse, a afirmat, joi, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, în cadrul convorbirii telefonice cu omologul său ucrainean.
UPDATE O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă „cu interes” reacţiile internaţionale, relatează News.ro.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că peste 30 de ţări vor să se alăture grupului BRICS "într-o formă sau alta", aderări care ar putea fi formalizate la summitul care va avea loc în octombrie în oraşul rus Kazan, relatează agenţia EFE.
UPDATE Trupele ruse au recuperat controlul în 10 așezări din regiunea Kursk, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-o actualizare zilnică, citat de publicația Meduza.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, 12 septembrie, că armata rusă a lansat o contraofensivă în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde forţele Kievului au cucerit mai mult de 1.000 de kilometri pătraţi de la începutul asaltului lor, în august, relatează AFP.Zelenski mai spune că acest răspuns al forţelor Moscovei este în conformitate cu planul ucrainean. „Ruşii au lansat acţiuni de contraofensivă”, a declarat Zelenski, care a adăugat că acest răspuns al forţelor Moscovei „este în conformitate cu planul ucrainean”, fără a oferi alte detalii.
UPDATE Forțele ruse au început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, potrivit bloggerilor de război pro-Moscova și unui comandant rus de rang înalt. Observatorii pro-ucraineni au raportat, de asemenea, lupte grele într-o parte a zonei ocupate și posibila recucerire a unor sate de către ruși. Forțele ruse ar fi cucerit mai multe sate din vestul fâșiei de Rusia pe care Ucraina o ocupase, împingând forțele ucrainene la est de râul Malaia Loknia, la sud de Snagost. Ministerul rus al Apărării a declarat că a învins unități ucrainene într-o serie de sate. Nu a existat nicio confirmare independentă sau comentariu imediat din partea Ucrainei, potrivit The Guardian, citat de Digi24.
UPDATE Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor umanitar de 700 de milioane de dolari pentru sprijinirea cetățenilor strămutați, refacerea rețelei energetice și pentru eforturile de deminare, a anunțat de la Kiev Antony Blinken. La rândul său, David Lammy a spus în capitala Ucrianei că Marea Britanie oferă un ajutor umanitar de 781 de milioane de dolari, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Președintele chinez Xi Jinping s-ar putea întâlni cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski luna viitoare, a declarat joi un delegat ucrainean la Beijing, în timp ce China și-a deschis cel mai mare eveniment anual de diplomație militară, relatează Reuters, citată de The Guardian.
UPDATE Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că SUA îşi asumă un risc atunci când iau în calcul ridicarea restricțiilor impuse forțelor armate ale Ucrainei de a ataca Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Declarația Washingtonului potrivit căreia se ia în calcul problema ridicării restricțiilor impuse forțelor armate ucrainene de a ataca în adâncul teritoriilor Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acțiune va adăuga riscuri pentru Statele Unite, a declarat ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.
UPDATE Atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu gaze și apă în orașul Pokrovsk, a anunțat joi guvernatorul regiunii Donețk, Vadîm Filațșkin. Important centru logistic pentru forțele ucrainene, orașul Pokrovsk a devenit scena celor mai intense lupte de pe frontul de est în ultimele luni. Autoritățile locale au început evacuarea locuitorilor pe 15 august, după ce trupele ruse s-au apropiat la 10 km de suburbii. O stație modulară de filtrare a apei care alimenta orașul a fost oprită din cauza luptelor din zonă, iar Filașkin a spus că în prezent este imposibilă repunerea sa în funcțiune. Locuitorilor li se distribuie apă potabilă, iar în zonă au fost forate peste 300 de puțuri, a adăugat el, la o zi după ce a anunțat că trupele ruse au distrus o stație de gaze care aproviziona orașul. Aproximativ 26.000 de persoane au rămas în Pokrovsk. Orașul avea o populație de 60.000 de locuitori în ianuarie 2022.
UPDATE Kremlinul amenință cu un „răspuns adecvat” dacă SUA dau undă verde Kievului să atace Rusia cu ATACMS. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri, 11 septembrie, că Rusia va răspunde „în mod corespunzător” la orice decizie a SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru atacuri pe teritoriul rusesc, potrivit NewsWeek.
UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, afirmă că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune. „Nu avem îndoieli că a fost luată deja decizia cu privire la ridicarea restricţiilor pentru folosirea armamentului cu rază lungă de acţiune pentru a ataca teritoriul rus”, a declarat Serghei Lavrov joi, la o masă rotundă cu şefii misiunilor diplomatice străine, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de EFE și Agerpres.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.
UPDATE Directoarea rețelei de televiziune RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonian, pare să nu se sfiască să admită deschis acuzația SUA precum că ar fi un jucător cheie în „operațiunile de influență malignă” ale Kremlinului. Ba chiar se mândrește cu asta, scrie Washington Post.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins inițiativa de pace sino-braziliană, pe motiv că planul nu implică deloc Kievul în acest proces. China și Brazilia s-au pronunțat în favoarea organizării unui summit de pace în care să fie implicate toate părțile angrenate în război. Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că țara sa nu a fost consultată în această privință. „Nu ai cum să propui un summit de pace fără să respecți integritatea teritorială a Ucrainei. Propunerea făcută de brazilieni și chinezi este toxică și aduce mai mult cu un dictat. Este doar o declarație politică menită să spele imaginea Rusiei de stat agresor. Trebuie să ne amintim că dragostea Kremlinului este temporară, dar lipsa sa de respect pentru statul de drept este permanentă”, a declarat Zelenski, potrivit Gândul.
UPDATE Livrarea de rachete iraniene către Rusia a schimbat dezbaterea despre utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru BBC, cu ocazia vizitei oficialului la Kiev, potrivit Adevărul.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri cu privire la posibilitatea ca liderul rus Vladimir Putin să participe la summitul G20 din Brazilia - stat membru al Curții Penale Internaționale (CPI) - şi să nu fie arestat, la fel cum s-a întâmplat în Mongolia.
UPDATE Forțele ruse au lovit Ucraina cu rachete nord-coreene produse în acest an, potrivit unui nou raport publicat de Conflict Armament Research, un grup care urmărește utilizarea armelor furnizate în conflictele armate.
UPDATE Trupele ruse au bombardat noaptea trecută satul Borova din regiunea Harkov. O clădire rezidențială cu două etaje a fost avariată, iar echipele de intervenție au scos de sub dărâmături o femeie în vârstă, a anunțat pe Telegram guvernatorul regional Oleh Sîniehubov. Tot în timpul nopții, un depozit de mobilă din regiunea Hmelnîțkîi a luat foc după un atac cu drone.
UPDATE Președintele Vladimir Putin „va amâna până în ultimul moment” o nouă mobilizare, deși incursiunea ucraineană în Kursk din 6 august a scos la iveală un deficit al forțelor ruse, relatează Kyiv Independent. Dictatorul rus crede că mai poate obține câștiguri pe front fără o mobilizare a recruților, susțin analiștii, care nu doar că ar afecta politic și economic Rusia, ci ar putea declanșa și proteste, scrie Digi24.
UPDATE SUA au confirmat că Iranul a trimis rachete balistice Rusiei, după luni în care au apărut rapoarte contradictorii cu privire la aceste transferuri, ceea ce ar putea pune serioase probleme apărării ucrainene. Este vorba despre rachete Fath-360 cu rază scurtă de acțiune care pot lovi baze critice din apropierea graniței și care îi permit Moscovei să-și păstreze rachetele mai scumpe cu o rază de acțiune mai mare pentru lovituri în interiorul Ucrainei, relatează Kyiv Independent.
UPDATE Fostul colonel britanic Philip Ingram din Serviciile Secrete militare dezvăluie faptul că Putin ”este prins ca un iepure în lumina farurilor” de o găselniță a Ucrainei, străpungerea din regiunea rusă Kursk. El spune că președintele rus este buimăcit și ”nu știe încotro s-o apuce”, notează Ziare.com.
UPDATE Forțele ruse au atacat, noaptea trecută, instalațiile energetice și infrastructura civilă din orașul Konotop din nord-estul Ucrainei, au declarat oficialii din regiunea Sumî printr-un mesaj postat pe platforma de mesagerie Telegram. Cel puțin 13 persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit unor informații preliminare, se menționează în anunț, potrivit Rador.
UPDATE Războiul prelungit de peste 930 de zile al liderului de la Kremlin împotriva Ucrainei provoacă consecințe nebănuite la prima vedere în țara sa. Astfel, Rusia a fost lovită de o catastrofă în 2024, fără ca Putin s-o poată opri. S-a înregistrat cea mai dezastruoasă rată a natalității din ultimii 25 de ani, notează Ziare.com.
UPDATE Familia liderului opoziției din Belarus, Maria Kolesnikova, aflată în închisoare, anunță că se teme că aceasta a fost ucisă în închisoare pe fondul lipsei de mâncare și în condiții de izolare extremă. Maria Kolesnikova se afla încarcerată în regim de izolare de un an și jumătate ca măsură suplimentară de pedeapsă, pe lângă cei 11 ani de închisoare primiți pentru că a condus proteste împotriva lui Aleksandr Lukașenko în 2020, potrivit Rador.
UPDATE Volodimir Zelenski a declarat miercuri că un „planul victoriei” pe care dorește să îl prezinte președintelui american Joe Biden luna aceasta ar avea un impact „psihologic” care ar putea împinge Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică.
UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întâlni joi cu oficialide rang înalt ai guvernului polonez pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și aprofundarea cooperării SUA în domeniul apărării cu guvernul de la Varșovia, potrivit Rador.
UPDATE Soldații ucraineni au doborât o aeronavă rusă Su-30SM în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a anunțat serviciile de informații militare ale Ucrainei (HUR) pe 12 septembrie. Se pare că Su-30SM a fost distrus de un sistem de apărare aeriană portabil și a aparținut Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, care are sediul la baza aeriană Saky din Crimeea ocupată. Avionul de vânătoare are un preț estimat la aproximativ 50 de milioane de dolari.
UPDATE Șefii de diplomații americană şi britanică au promis, miercuri, la Kiev, că vor răspunde „de urgenţă” solicitărilor din partea Ucrainei, care cere în special să poată lovi în profunzime teritoriul Rusiei cu rachete occidentale, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Lucrăm de urgenţă pentru a continua să ne asigurăm că Ucraina dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra eficient", a declarat Blinken în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer vor discuta împreună vineri aceste cereri.
UPDATE Ucraina primește avioane de luptă Gripen din Suedia. Trag rachete cu rază lungă în Rusia. Forțele aeriene ucrainene vor avea în curând JAS-39 Gripen. Cel puțin, așa reiese din cea de-a 17-a tranșă de ajutor militar pe care Suedia o pregătește, notează NewsWeek.
UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a dat cel mai puternic indiciu de până acum că actuala administrație americană este pe cale să ridice restricțiile impuse Ucrainei cu privire la utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident asupra unor ținte militare din Rusia, relatează ziarul britanic The Guardian.
UPDATE Mass-media ucraineană au interpretat în diferite moduri afirmațiile secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, referitoare la faptul că Moscova nu intenționează să poarte negocieri cu Kievul atâta vreme cât Forțele Armate ale Ucrainei nu vor fi date afară de pe teritoriul Rusiei. După cum a scris o importantă publicație ucraineană, Șoigu "a divulgat că Rusia nu va merge la negocieri din cauza Kurskului". Însă în altă publicație această declarație a fost interpretată ca o nouă condiție pusă de Moscova pentru dialogul cu Kievul. Totodată, jurnaliștii ucraineni au dezmințit cu toții afirmația secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei referitoare la faptul că subunitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, care au năvălit pe 6 august în regiunea Kursk, plănuiau o acțiune teroristă de ocupare a Centralei nucleare Kursk, notează Știripesurse.
UPDATE Oficialii ruși spun că lucrările de actualizare a doctrinei nucleare a țării sunt într-un stadiu avansat. Unul dintre cei care au cerut în mod activ modificarea acestui document este Serghei Karaganov, un cunoscut politolog, președinte de onoare al Prezidiului Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare a Rusiei și director academic al Facultății de Economie Mondială și Afaceri Internaționale de la Școala Superioară de Economie. Presa rusă scrie că Serghei Karaganov este de asemenea consilier al administrației prezidențiale a Federației Ruse. El a cerut utilizarea armelor nucleare pentru a lovi trupele ucrainene și a ataca Berlinul cu rachete. „A sosit timpul să declarăm că avem dreptul să răspundem la orice lovitură masivă pe teritoriul nostru cu un atac nuclear. Acest lucru se aplică și oricăror capturi ale teritoriului nostru", a spus el într-un interviu pentru ziarul Kommersant, notează Știripesurse.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, învie una dintre manevrele militare grandioase ale URSS ”Ocean”. Putin își dorește să arate puterea militară a Rusiei, dar și a Chinei, într-un exercițiu militar ”Ocean 2024” care va fi cel mai mare din ultimele 3 decenii și care va arăta colaborarea tot mai strânsă dintre Moscova și Beijing. Organizat până pe 16 septembrie în oceanele Pacific și Atlantic, precum și în Marea Mediterană, Caspică și Baltică, „Ocean-2024” ar trebui să permită testarea „pregătirii” trupelor sau chiar „folosirea armelor de înaltă precizie”, a insistat Ministerul rus al Apărării. Dar a fost definit un alt obiectiv: acela al extinderii „cooperării cu marinele țărilor partenere”. Și, pentru o parte din aceste exerciții, flota Kremlinului va fi însoțită de marele său aliat: China lui Xi Jinping.