Există suficiente motive ca autoritățile de la Chișinău să nu accepte candidatura lui Oleg Ozerov, noul ambasador propus de Federația Rusă în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de fostul deputat Valeriu Reniță, în cadrul ediției de vineri, 13 septembrie, a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8. Mai mult, „ar fi absolut firesc ca acest lucru să se întâmple în condițiile în care este bine cunoscut istoricul trimisului Rusiei la Chișinău”, consideră Reniță. Oleg Ozerov a fost coordonator al mercenarilor Wagner în Africa.
„Ar fi un pas absolut firesc după ceea ce am descoperit ce reprezintă această persoană dar pentru aceasta e necesară voință și verticalitate politică”, a punctat Valeriu Reniță.
Politicianul a subliniat că SIS ar fi trebuit să verifice minuțios activitatea lui Ozerov.
„Nu îmi vine să cred că cei de la SIS, o instituție specializată, nu a verificat cap-coadă activitatea acestuia. E o mare eroare impardonabilă. Și când domnul Popșoi în zeflemea zice: da ce? Trebuia să vină în ie și să vorbească română? E o glumă de prost gust”, a subliniat Valeriu Reniță.
În opinia lui Reniță, Republica Moldova ar merita un ambasador care să îmbunătățească raporturile bilaterale și nu să ne trateze cu „superioritatea națiunii ruse, cu ruskii mir”.
Mai mult, în cazul în care l-ar refuza pe Oleg Ozerov, Republica Moldova nu este obligată să dea nicio explicație Federației Ruse.
Iar expertul politic Ilian Cașu, numirea lui Oleg Ozerov demonstrează cum, prin anumiți exponenți politici, Federația Rusă își realizează obiectivele.
Analistul Roman Mihăieș crede că președinta Maia Sandu ar trebui să stea de vorbă cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi, legat de acceptarea sau neacceptarea acestei candidaturi. Mai mult, Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să aibă ceva de spus.
„Eu cred că există probe suficiente și SIS le poate obține dacă într-adevăr domnul acesta a fost sau nu implicat în coordonarea Wagner. Mai mult, noi deja avem 100-200 de adepți Wagner pe teritoriul R. Moldova și dacă vine coordonatorul lor aici, poate ieși ceva urât”, a spus Mihăieș.
Agrearea candidaturii lui Oleg Ozerov ar putea fi periculoasă mai ales în situația în care anul acesta avem alegeri și un referendum constituțional, mai crede Roman Mihăieș.
Pe 10 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care l-a retras pe Oleg Vasnețov din funcția de ambasador al Rusiei în Republica Moldova, funcție pe care a ocupat-o din 2018. Locul lui ar putea fi ocupat de Oleg Ozerov. Acesta a lucrat în Siria, Tunisia, Franța, Arabia Saudită și a fost implicat în reglementările din Orientul Mijlociu.
Chișinăul se mai gândește dacă să-l accepte pe emisarul lui Putin la Chișinău.
„Este un proces tehnic, un proces firesc, în verificările care s-au făcut acum câteva luni, nu s-a constatat nicio declarație care ar fi vizat cumva Republica Moldova în vreun mod negativ, dar până la depunerea scrisorilor de acreditare mai este ceva timp să chibzuim, dacă apar careva momente care ar crea impedimente mai avem timp să chibzuim”, a declarat ministrul de Externe, Mihai Popșoi.