Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Pe cine a trimis Zelenski ambasador în Turcia. Bilanțul atacului asupra Kievului

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 933: Moment critic, risc de escaladare și navă suspectă! Putin amenință NATO, dar Londra îi dă un sfat

13 septembrie 2024, ora 17:55

Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”, a afirmat premierul britanic Keir Starmer, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului, relatează BBC. Între timp, Rusia a expulzat șase diplomați britanici din Moscova, relațiile dintre Marea Britanie și Kremlin ajungând la cel mai scăzut nivel de la invadarea Ucrainei.

Rusia a lansat în ultimele ore 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.

UPDATE Departamentul american al Apărării a evaluat acțiunile contraofensive ale trupelor ruse din regiunea Kursk (Rusia), despre care spune că sunt "marginale". "Deci, știți, ceea ce am văzut este că unitățile rusești încep să încerce să desfășoare un fel de contraofensivă în regiunea Kursk", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, la un briefing. El a spus că aceste acțiuni sunt "marginale". Cu toate acestea, Ryder a adăugat că Pentagonul monitorizează evoluțiile.

UPDATE Anul trecut, o serie de anvelope, în valoare de peste 30 milioane dolari SUA, destinate avioanelor și fabricate în Occident – printre care cele produse de firma franceză Michelin și de compania britanică Dunlop – au ajuns în Rusia prin intermediari, în pofida tentativelor de interzicere a unui asemenea comerț, după cum reiese din declarația unui birou guvernamental din Ucraina, relatează The Guardian citat de Rador. Aviația rusă depinde extrem de mult de anvelopele produse în străinătate, potrivit unor dosare vamale care au putut fi consultate, în anul 2023, majoritatea celor intrate în această țară fiind produse de companii al căror sediu central se află în Franța, Marea Britanie, Statele Unite și Japonia.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, va prezida vineri reuniunea operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. ‘Va susține în jurul prânzului o reuniune operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate’, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează Rador.

UPDATE Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au sugerat că forțele ruse intenționează să întrerupă înaintarea ucrainei în Oblastul Kursk înainte de o operațiune coordonată pentru a îndepărta forțele de apărare ale Ucrainei, scrie Adevărul.

UPDATE Serghei Şoigu a purtat discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite la Phenian, vineri, au anunțat agenţiile de presă ruse. Vizita are loc într-un moment critic al războiului din Ucraina și în contextul în care Statele Unite și aliații săi cântăresc decizia de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pe teritoriul Rusiei, potrivit Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden îl primește vineri la Casa Albă pe premierul Keir Starmer, pentru a discuta despre următorii pași în sprijinirea Ucrainei, dar summitul nu este unul obișnuit. Reuters scrie că cei doi vor discuta despre posibilitatea de a permite Kievului să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc în Rusia pentru a limita capacitatea Moscovei de a ataca. Ar fi o adevărată „trecere a Rubiconului”, a subliniat site-ul Politico, amintind de opoziția Rusiei față de această perspectivă.

UPDATE Mai multe regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian în noaptea de joi spre vineri din cauza detectării unor drone de tip Shahed folosite de Rusia. Potrivit Ukrainska Pravda, rachete Shahed au fost detectate în regiunile Herson, Kirovohrad, Cerkasă, Vinița, Hmelnîțkîi, Odesa și altele. În Odesa, guvernatorul Oleh Kiper le-a transmis localnicilor să se adăpostească. „Inamicul atacă cu drone”, a avertizat el. Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Odesa, precizează publicația ucraineană, scrie Libertatea.

UPDATE Statul român nu are nici o scuză pentru faptul că nu a doborât dronele rusești care au survolat spațiul aerian românesc, spune la RFI fostul premier român Ludovic Orban. Președintele partidului Forța Dreptei critică autoritățile, pentru că nu au gestionat corect cele două incidente privind drona rusească și vasul comercial ucrainean, lovit de o rachetă rusă în apele României.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei – Camera Inferioară a Parlamentului – a acuzat vineri NATO de faptul că face parte din acţiunea militară din Ucraina, indicând, fără probe, că alianţa este deja implicată serios în adoptarea deciziilor militare, notează Rador.

UPDATE Președintele Joe Biden pare pe punctul de a autoriza Ucraina să lanseze arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus, cu condiția să nu folosească arme furnizate de Statele Unite, afirmă oficiali europeni, relatează New York Times.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat împotriva Ucrainei.

UPDATE Doi comedianți ruşi au anunțat joi, 12 septembrie, că l-au prins în capcană pe ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Ei l-au făcut să creadă pe acesta că stă de vorbă cu fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

UPDATE După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 30 de luni, Statele Unite și aliații lor au impus sancțiuni contra Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă. Însă acum Putin vrea să se răzbune pe Occident și Rusia să dea o lovitură dureroasă Vestului, oprind furnizarea la export a unui lucru vital, uraniul necesar centralelor nucleare din statele dezvoltate.

UPDATE Japonia a ridicat joi, 12 septembrie, avioane de vânătoare după ce două avioane de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării, dar fără să intre în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării, relatează AFP. Avioanele ruseşti au survolat, de asemenea, Insulele Kurile, cunoscute în Japonia sub numele de „Teritoriile Nordului”, care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două ţări. URSS a cucerit acest arhipelag vulcanic strategic situat la nord de Hokkaido în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia menţine acolo o prezenţă militară. Între timp, Moscova a publicat imagini cu acest tip de aeronavă din timpul exercițiului Okean-2024, fără a menționa ceva legat de acest incident:

UPDATE Premierul britanic, Keir Starmer, a respins un avertisment lansat către guvernele occidentale de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a nu permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. Adresându-se reporterilor în drum către Statele Unite, Keir Starmer a subliniat că Kievul are dreptul de a se apăra, însă a adăugat că nu îşi doreşte un conflict cu Moscova. Este a doua vizită a lui Keir Starmer la Washington de când a devenit prim-ministru, notează Rador.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 13 septembrie că Rusia a pierdut 631.420 de soldaţi de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Acest număr include 1.220 de victime înregistrate în ultima zi. Raportul detaliază, de asemenea, pierderi semnificative în echipamente militare: 8.671 de tancuri, 17.003 vehicule blindate de luptă, 24.560 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.061 de sisteme de artilerie, 1.185 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 945 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.113 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin, notează Mediafax.

UPDATE Trei civili au fost uciși și alții nouă răniți în urma unor bombardamente efectuate de ruși asupra unui sat din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Odesa, din cauza detectării unor drone de tip Shahed în noaptea de joi spre vineri.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Naţională au arestat cinci persoane pe 12 septembrie, acuzate de comiterea unor atacuri prin incendiere asupra vehiculelor militare ucrainene în Kiev, în numele Serviciului de Informaţii al Rusiei (FSB). Suspecţii, cu vârste cuprinse între 21 şi 29 de ani, ar fi incendiat cinci vehicule militare, inclusiv SUV-uri şi furgonete de transport militar, în trei cartiere din Kiev, notează Mediafax.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a reacționat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului. Starmer a transmis că Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”. Premierul britanic se află la Washington pentru a discuta, vineri, cu preşedintele SUA Joe Biden, în timp ce aliaţii Kievului discută despre a acorda Ucrainei permisiunea să folosească rachetele lor pentru a ţinte din interiorul Rusiei, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a avertizat NATO că a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia va fi interpretată de Moscova drept o intrare directă a blocului în război, relatează CNN. „Asta va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin, joi, în cadrul unor declarații de presă.

UPDATE Președintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acțiunea militară din Ucraina, sugerând că aceasta este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare, informează Reuters. Viaceslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a acuzat alianța militară condusă de SUA că a ajutat Ucraina să aleagă ce orașe rusești să vizeze, că a fost de acord cu acțiuni militare specifice și că a dat ordine Kievului. „Ei poartă război cu țara noastră”, a scris Volodin pe canalul său Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că soldații săi au recucerit 10 așezări capturate de forțele ucrainene în timpul incursiunii surpriză în regiunea rusă Kursk. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a început „acțiuni contraofensive, care merg în conformitate cu planul nostru ucrainean”.

UPDATE Rusia are o experiență unică de luptă împotriva diverselor arme occidentale în Ucraina și este gata să o împărtășească cu partenerii, a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, citat de agenția de știri RIA, la o conferință de securitate din China, scrie Reuters. Fomin a declarat că campania militară a Moscovei a reinventat războiul modern și a arătat că armele rusești sunt capabile să le învingă pe cele occidentale.

UPDATE Piloți din Ucraina au început antrenamentul pe F-16 în România. „Împreună spre victorie”. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe avioane de luptă F-16 în România, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X/Twitter, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ca și cum ar urca o scară dublă, țările aliate ale Ucrainei așteaptă să urce fiecare treaptă, dar Rusia să o facă mai întâi. Fiecare nouă crimă de război sau fiecare atac în profunzime asupra civililor ucraineni a fost întâmpinat cu livrarea unui alt tip de arme noi. Pentru fiecare achiziție de material de război a Moscovei de la Teheran (drone Shaheed) sau din Coreea de Nord (rachete și proiectile de artilerie), Occidentul a trimis lansatoare Himars, rachete ATACSM sau avioane de luptă F16. Zilele acestea, Kremlinul a făcut un pas mai departe: achiziționarea de rachete balistice iraniene pentru a le folosi împotriva Ucrainei, relatează El Mundo citat de Rador.

UPDATE O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei a fost văzută într-un port rusesc de la Marea Caspică, în urmă cu o săptămână, arată imaginile satelitare văzute de CNN, informează News.ro.

UPDATE Armata ucraineană a adaptat vagoanele unor trenuri care transportau călători astfel încât să poată evacua soldaţii răniţi de pe front. Pentru că acestea reprezintă o ţintă importantă pentru Rusia, traseul lor este strict secret, notează Adevărul.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer se află vineri la Washington pentru o întrevedere cu președintele american Joe Biden considerată decisivă asupra posibilității ca Ucraina să obțină permisiunea de a folosi rachete occidentale împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.

UPDATE Președintele Joe Biden a refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești, dar o decizie în acest sens pare acum tot mai aproape, după cum au sugerat sursele neoficiale și oficiale occidentale și chiar autoritățile de la Moscova, scriu Kyiv Post, New York Times și BBC.

UPDATE Pe 12 septembrie, o rachetă rusească a lovit o navă de marfă care transporta grâu ucrainean către Egipt prin Marea Neagră. Nava se afla în zona economică exclusivă a României, la aproximativ 55 km de portul Sfântu Gheorghe. Acesta este primul atac cu rachetă asupra unei nave civile de cereale de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina. Ucraina a stabilit o nouă rută de export după ce Rusia s-a retras din acordul pentru cerealele din Marea Neagră. Deşi ruta este esenţială pentru securitatea alimentară globală, ea rămâne periculoasă din cauza atacurilor ruseşti şi a minelor plutitoare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 931: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Ajutor de la UE pentru depășirea crizei. Roberta Metsola: „Se va găsi o soluție la plata facturilor”
/VIDEO/ Ajutor de la UE pentru depășirea crizei. Roberta Metsola: „Se va găsi o soluție la plata facturilor”
/PROMO/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Un alt procuror, candidat la Colegiul pentru selecția procurorilor, nu a promovat evaluarea externă. Despre cine este vorba
Un alt procuror, candidat la Colegiul pentru selecția procurorilor, nu a promovat evaluarea externă. Despre cine este vorba

/VIDEO/ Orașul Kazan din Rusia, atacat de drone ucrainene. O clădire cu 37 de etaje a fost lovită

missing
21 decembrie 2024, ora 14:20

Drone ucrainene au atacat orașul Kazan, sâmbătă dimineață, ca răspuns la bombardamentele ruse din Kiev. Autoritățile din Tatarstan au anunțat că cel puțin opt drone au fost implicate în atac: șase dintre ele au lovit clădiri rezidențiale, una a lovit o întreprindere industrială și una a fost doborâtă peste un râu, relatează site-ul Meduza, notează Libertatea.

Agenţiile de presă de stat ruse au raportat atacul cu dronă asupra unui complex rezidenţial din Kazan, un oraş situat la aproximativ 800 km est de Moscova. Din cele opt atacuri ale dronelor, şase s-au înregistrat asupra unor structuri rezidenţiale.

Nu au fost raportate victime, au precizat agenţiile, citând autorităţile locale. Canalul Telegram Baza, care este apropiat de serviciile de securitate ale Rusiei, a publicat imagini video neverificate care arată un obiect aerian care se prăbuşeşte într-o clădire înaltă, producând o minge de foc mare. Drona, care a încercat să atace o întreprindere industrială, nu a lovit ținta, a informat serviciul de presă al șefului Tatarstanului. 

Trei valuri de atac 

Ministerul rus al Apărării a declarat că dronele forțelor armate ucrainene au atacat Kazanul în trei valuri și din direcții diferite între orele 07.40 și 09.20. „Trei vehicule aeriene fără pilot ale forțelor armate ucrainene au fost distruse de sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu, iar alte trei UAV-uri au fost suprimate de sistemele de război electronic”, a spus ministerul.

Dronele au lovit clădiri rezidențiale din cartierele Sovetski, Kirovski și Privolzhski din Kazan. Două dintre acestea, judecând după înregistrările video ale martorilor oculari, s-au prăbușit în clădirea rezidențială de 37 de etaje „Azure Skies” de pe bulevardul Albert Kamaleev. Două drone s-au prăbușit în complexul rezidențial de 23 de etaje din Manhattan, pe tractul Orenburgski. O dronă a lovit acoperișul unei clădiri rezidențiale cu patru etaje de pe strada Clara Zetkin. Baza relatează că dronele s-au prăbușit și în case de pe străzile Yukozinskaia, Khadi Taktash și Red Position. Autoritățile din Tatarstan au declarat că în Kazan nu au existat morți sau răniți. Cu toate acestea, canalul Shot a raportat că trei persoane au fost rănite, majoritatea având tăieturi din cauza geamurilor sparte. 

Zeci de persoane, evacuate 

Locuitorii clădirilor rezidențiale avariate și mai mulți muncitori au fost evacuați. În plus, din cauza atacului cu drone, autoritățile au efectuat evacuări selective ale școlilor „acolo unde a fost necesar din motive de securitate”.

„Copiii au fost duși la subsol”, a informat Primăria Kazan. În timpul atacului, localnicii s-au refugiat, inclusiv la metrou. Comisia de anchetă a deschis un dosar penal privind săvârșirea unui atac terorist. Aeroportul Kazan a întrerupt temporar sosirile şi plecările zborurilor, în urma unui atac cu dronă ucrainean asupra oraşului. În Tatarstan, toate evenimentele publice planificate pentru perioada 21-22 decembrie au fost anulate.

Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.

„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/PROMO/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Sate fără farmacii și fără medici. Cum se descurcă locuitorii - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.