Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”, a afirmat premierul britanic Keir Starmer, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului, relatează BBC. Între timp, Rusia a expulzat șase diplomați britanici din Moscova, relațiile dintre Marea Britanie și Kremlin ajungând la cel mai scăzut nivel de la invadarea Ucrainei.
Rusia a lansat în ultimele ore 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.
UPDATE Departamentul american al Apărării a evaluat acțiunile contraofensive ale trupelor ruse din regiunea Kursk (Rusia), despre care spune că sunt "marginale". "Deci, știți, ceea ce am văzut este că unitățile rusești încep să încerce să desfășoare un fel de contraofensivă în regiunea Kursk", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, la un briefing. El a spus că aceste acțiuni sunt "marginale". Cu toate acestea, Ryder a adăugat că Pentagonul monitorizează evoluțiile.
UPDATE Anul trecut, o serie de anvelope, în valoare de peste 30 milioane dolari SUA, destinate avioanelor și fabricate în Occident – printre care cele produse de firma franceză Michelin și de compania britanică Dunlop – au ajuns în Rusia prin intermediari, în pofida tentativelor de interzicere a unui asemenea comerț, după cum reiese din declarația unui birou guvernamental din Ucraina, relatează The Guardian citat de Rador. Aviația rusă depinde extrem de mult de anvelopele produse în străinătate, potrivit unor dosare vamale care au putut fi consultate, în anul 2023, majoritatea celor intrate în această țară fiind produse de companii al căror sediu central se află în Franța, Marea Britanie, Statele Unite și Japonia.
UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, va prezida vineri reuniunea operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. ‘Va susține în jurul prânzului o reuniune operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate’, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează Rador.
UPDATE Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au sugerat că forțele ruse intenționează să întrerupă înaintarea ucrainei în Oblastul Kursk înainte de o operațiune coordonată pentru a îndepărta forțele de apărare ale Ucrainei, scrie Adevărul.
UPDATE Serghei Şoigu a purtat discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite la Phenian, vineri, au anunțat agenţiile de presă ruse. Vizita are loc într-un moment critic al războiului din Ucraina și în contextul în care Statele Unite și aliații săi cântăresc decizia de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pe teritoriul Rusiei, potrivit Digi24.
UPDATE Președintele american Joe Biden îl primește vineri la Casa Albă pe premierul Keir Starmer, pentru a discuta despre următorii pași în sprijinirea Ucrainei, dar summitul nu este unul obișnuit. Reuters scrie că cei doi vor discuta despre posibilitatea de a permite Kievului să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc în Rusia pentru a limita capacitatea Moscovei de a ataca. Ar fi o adevărată „trecere a Rubiconului”, a subliniat site-ul Politico, amintind de opoziția Rusiei față de această perspectivă.
UPDATE Mai multe regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian în noaptea de joi spre vineri din cauza detectării unor drone de tip Shahed folosite de Rusia. Potrivit Ukrainska Pravda, rachete Shahed au fost detectate în regiunile Herson, Kirovohrad, Cerkasă, Vinița, Hmelnîțkîi, Odesa și altele. În Odesa, guvernatorul Oleh Kiper le-a transmis localnicilor să se adăpostească. „Inamicul atacă cu drone”, a avertizat el. Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Odesa, precizează publicația ucraineană, scrie Libertatea.
UPDATE Statul român nu are nici o scuză pentru faptul că nu a doborât dronele rusești care au survolat spațiul aerian românesc, spune la RFI fostul premier român Ludovic Orban. Președintele partidului Forța Dreptei critică autoritățile, pentru că nu au gestionat corect cele două incidente privind drona rusească și vasul comercial ucrainean, lovit de o rachetă rusă în apele României.
UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei – Camera Inferioară a Parlamentului – a acuzat vineri NATO de faptul că face parte din acţiunea militară din Ucraina, indicând, fără probe, că alianţa este deja implicată serios în adoptarea deciziilor militare, notează Rador.
UPDATE Președintele Joe Biden pare pe punctul de a autoriza Ucraina să lanseze arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus, cu condiția să nu folosească arme furnizate de Statele Unite, afirmă oficiali europeni, relatează New York Times.
UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat împotriva Ucrainei.
UPDATE Doi comedianți ruşi au anunțat joi, 12 septembrie, că l-au prins în capcană pe ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Ei l-au făcut să creadă pe acesta că stă de vorbă cu fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.
UPDATE După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 30 de luni, Statele Unite și aliații lor au impus sancțiuni contra Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă. Însă acum Putin vrea să se răzbune pe Occident și Rusia să dea o lovitură dureroasă Vestului, oprind furnizarea la export a unui lucru vital, uraniul necesar centralelor nucleare din statele dezvoltate.
UPDATE Japonia a ridicat joi, 12 septembrie, avioane de vânătoare după ce două avioane de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării, dar fără să intre în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării, relatează AFP. Avioanele ruseşti au survolat, de asemenea, Insulele Kurile, cunoscute în Japonia sub numele de „Teritoriile Nordului”, care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două ţări. URSS a cucerit acest arhipelag vulcanic strategic situat la nord de Hokkaido în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia menţine acolo o prezenţă militară. Între timp, Moscova a publicat imagini cu acest tip de aeronavă din timpul exercițiului Okean-2024, fără a menționa ceva legat de acest incident:
UPDATE Premierul britanic, Keir Starmer, a respins un avertisment lansat către guvernele occidentale de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a nu permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. Adresându-se reporterilor în drum către Statele Unite, Keir Starmer a subliniat că Kievul are dreptul de a se apăra, însă a adăugat că nu îşi doreşte un conflict cu Moscova. Este a doua vizită a lui Keir Starmer la Washington de când a devenit prim-ministru, notează Rador.
UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 13 septembrie că Rusia a pierdut 631.420 de soldaţi de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Acest număr include 1.220 de victime înregistrate în ultima zi. Raportul detaliază, de asemenea, pierderi semnificative în echipamente militare: 8.671 de tancuri, 17.003 vehicule blindate de luptă, 24.560 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.061 de sisteme de artilerie, 1.185 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 945 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.113 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin, notează Mediafax.
UPDATE Trei civili au fost uciși și alții nouă răniți în urma unor bombardamente efectuate de ruși asupra unui sat din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Odesa, din cauza detectării unor drone de tip Shahed în noaptea de joi spre vineri.
UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Naţională au arestat cinci persoane pe 12 septembrie, acuzate de comiterea unor atacuri prin incendiere asupra vehiculelor militare ucrainene în Kiev, în numele Serviciului de Informaţii al Rusiei (FSB). Suspecţii, cu vârste cuprinse între 21 şi 29 de ani, ar fi incendiat cinci vehicule militare, inclusiv SUV-uri şi furgonete de transport militar, în trei cartiere din Kiev, notează Mediafax.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a reacționat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului. Starmer a transmis că Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”. Premierul britanic se află la Washington pentru a discuta, vineri, cu preşedintele SUA Joe Biden, în timp ce aliaţii Kievului discută despre a acorda Ucrainei permisiunea să folosească rachetele lor pentru a ţinte din interiorul Rusiei, notează Ziare.com.
UPDATE Președintele Vladimir Putin a avertizat NATO că a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia va fi interpretată de Moscova drept o intrare directă a blocului în război, relatează CNN. „Asta va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin, joi, în cadrul unor declarații de presă.
UPDATE Președintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acțiunea militară din Ucraina, sugerând că aceasta este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare, informează Reuters. Viaceslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a acuzat alianța militară condusă de SUA că a ajutat Ucraina să aleagă ce orașe rusești să vizeze, că a fost de acord cu acțiuni militare specifice și că a dat ordine Kievului. „Ei poartă război cu țara noastră”, a scris Volodin pe canalul său Telegram.
UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că soldații săi au recucerit 10 așezări capturate de forțele ucrainene în timpul incursiunii surpriză în regiunea rusă Kursk. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a început „acțiuni contraofensive, care merg în conformitate cu planul nostru ucrainean”.
UPDATE Rusia are o experiență unică de luptă împotriva diverselor arme occidentale în Ucraina și este gata să o împărtășească cu partenerii, a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, citat de agenția de știri RIA, la o conferință de securitate din China, scrie Reuters. Fomin a declarat că campania militară a Moscovei a reinventat războiul modern și a arătat că armele rusești sunt capabile să le învingă pe cele occidentale.
UPDATE Piloți din Ucraina au început antrenamentul pe F-16 în România. „Împreună spre victorie”. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe avioane de luptă F-16 în România, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X/Twitter, potrivit NewsWeek.
UPDATE Ca și cum ar urca o scară dublă, țările aliate ale Ucrainei așteaptă să urce fiecare treaptă, dar Rusia să o facă mai întâi. Fiecare nouă crimă de război sau fiecare atac în profunzime asupra civililor ucraineni a fost întâmpinat cu livrarea unui alt tip de arme noi. Pentru fiecare achiziție de material de război a Moscovei de la Teheran (drone Shaheed) sau din Coreea de Nord (rachete și proiectile de artilerie), Occidentul a trimis lansatoare Himars, rachete ATACSM sau avioane de luptă F16. Zilele acestea, Kremlinul a făcut un pas mai departe: achiziționarea de rachete balistice iraniene pentru a le folosi împotriva Ucrainei, relatează El Mundo citat de Rador.
UPDATE O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei a fost văzută într-un port rusesc de la Marea Caspică, în urmă cu o săptămână, arată imaginile satelitare văzute de CNN, informează News.ro.
UPDATE Armata ucraineană a adaptat vagoanele unor trenuri care transportau călători astfel încât să poată evacua soldaţii răniţi de pe front. Pentru că acestea reprezintă o ţintă importantă pentru Rusia, traseul lor este strict secret, notează Adevărul.
UPDATE Premierul britanic Keir Starmer se află vineri la Washington pentru o întrevedere cu președintele american Joe Biden considerată decisivă asupra posibilității ca Ucraina să obțină permisiunea de a folosi rachete occidentale împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.
UPDATE Președintele Joe Biden a refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești, dar o decizie în acest sens pare acum tot mai aproape, după cum au sugerat sursele neoficiale și oficiale occidentale și chiar autoritățile de la Moscova, scriu Kyiv Post, New York Times și BBC.
UPDATE Pe 12 septembrie, o rachetă rusească a lovit o navă de marfă care transporta grâu ucrainean către Egipt prin Marea Neagră. Nava se afla în zona economică exclusivă a României, la aproximativ 55 km de portul Sfântu Gheorghe. Acesta este primul atac cu rachetă asupra unei nave civile de cereale de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina. Ucraina a stabilit o nouă rută de export după ce Rusia s-a retras din acordul pentru cerealele din Marea Neagră. Deşi ruta este esenţială pentru securitatea alimentară globală, ea rămâne periculoasă din cauza atacurilor ruseşti şi a minelor plutitoare.