Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 933: Moment critic, risc de escaladare și navă suspectă! Putin amenință NATO, dar Londra îi dă un sfat

13 septembrie 2024, ora 17:55

Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”, a afirmat premierul britanic Keir Starmer, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului, relatează BBC. Între timp, Rusia a expulzat șase diplomați britanici din Moscova, relațiile dintre Marea Britanie și Kremlin ajungând la cel mai scăzut nivel de la invadarea Ucrainei.

Rusia a lansat în ultimele ore 69 de rachete și drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus 44 de drone. Alte trei au zburat înapoi spre Rusia, iar patru au dispărut de pe radare. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kiev, Herson, Hmelnîțkîi, Cerkasî, Sumî, a anunțat sursa citată de Ukrainska Pravda.

UPDATE Departamentul american al Apărării a evaluat acțiunile contraofensive ale trupelor ruse din regiunea Kursk (Rusia), despre care spune că sunt "marginale". "Deci, știți, ceea ce am văzut este că unitățile rusești încep să încerce să desfășoare un fel de contraofensivă în regiunea Kursk", a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder, la un briefing. El a spus că aceste acțiuni sunt "marginale". Cu toate acestea, Ryder a adăugat că Pentagonul monitorizează evoluțiile.

UPDATE Anul trecut, o serie de anvelope, în valoare de peste 30 milioane dolari SUA, destinate avioanelor și fabricate în Occident – printre care cele produse de firma franceză Michelin și de compania britanică Dunlop – au ajuns în Rusia prin intermediari, în pofida tentativelor de interzicere a unui asemenea comerț, după cum reiese din declarația unui birou guvernamental din Ucraina, relatează The Guardian citat de Rador. Aviația rusă depinde extrem de mult de anvelopele produse în străinătate, potrivit unor dosare vamale care au putut fi consultate, în anul 2023, majoritatea celor intrate în această țară fiind produse de companii al căror sediu central se află în Franța, Marea Britanie, Statele Unite și Japonia.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, va prezida vineri reuniunea operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin. ‘Va susține în jurul prânzului o reuniune operațională cu membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate’, le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, notează Rador.

UPDATE Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) au sugerat că forțele ruse intenționează să întrerupă înaintarea ucrainei în Oblastul Kursk înainte de o operațiune coordonată pentru a îndepărta forțele de apărare ale Ucrainei, scrie Adevărul.

UPDATE Serghei Şoigu a purtat discuţii cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul unei vizite la Phenian, vineri, au anunțat agenţiile de presă ruse. Vizita are loc într-un moment critic al războiului din Ucraina și în contextul în care Statele Unite și aliații săi cântăresc decizia de a permite Ucrainei să folosească arme occidentale pe teritoriul Rusiei, potrivit Digi24.

UPDATE Președintele american Joe Biden îl primește vineri la Casa Albă pe premierul Keir Starmer, pentru a discuta despre următorii pași în sprijinirea Ucrainei, dar summitul nu este unul obișnuit. Reuters scrie că cei doi vor discuta despre posibilitatea de a permite Kievului să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acțiune și Storm Shadows britanice, adânc în Rusia pentru a limita capacitatea Moscovei de a ataca. Ar fi o adevărată „trecere a Rubiconului”, a subliniat site-ul Politico, amintind de opoziția Rusiei față de această perspectivă.

UPDATE Mai multe regiuni din Ucraina au fost sub alertă de raid aerian în noaptea de joi spre vineri din cauza detectării unor drone de tip Shahed folosite de Rusia. Potrivit Ukrainska Pravda, rachete Shahed au fost detectate în regiunile Herson, Kirovohrad, Cerkasă, Vinița, Hmelnîțkîi, Odesa și altele. În Odesa, guvernatorul Oleh Kiper le-a transmis localnicilor să se adăpostească. „Inamicul atacă cu drone”, a avertizat el. Mai multe explozii au fost auzite în regiunea Odesa, precizează publicația ucraineană, scrie Libertatea.

UPDATE Statul român nu are nici o scuză pentru faptul că nu a doborât dronele rusești care au survolat spațiul aerian românesc, spune la RFI fostul premier român Ludovic Orban. Președintele partidului Forța Dreptei critică autoritățile, pentru că nu au gestionat corect cele două incidente privind drona rusească și vasul comercial ucrainean, lovit de o rachetă rusă în apele României.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei – Camera Inferioară a Parlamentului – a acuzat vineri NATO de faptul că face parte din acţiunea militară din Ucraina, indicând, fără probe, că alianţa este deja implicată serios în adoptarea deciziilor militare, notează Rador.

UPDATE Președintele Joe Biden pare pe punctul de a autoriza Ucraina să lanseze arme occidentale cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus, cu condiția să nu folosească arme furnizate de Statele Unite, afirmă oficiali europeni, relatează New York Times.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă ferm atacul forţelor armate ruse împotriva unei nave comerciale, care transporta cereale în Marea Neagră, considerând că reprezintă o escaladare fără precedent a acţiunilor Federaţiei Ruse în cadrul războiului ilegal şi nejustificat împotriva Ucrainei.

UPDATE Doi comedianți ruşi au anunțat joi, 12 septembrie, că l-au prins în capcană pe ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Ei l-au făcut să creadă pe acesta că stă de vorbă cu fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

UPDATE După începerea invaziei Rusiei din Ucraina din urmă cu peste 30 de luni, Statele Unite și aliații lor au impus sancțiuni contra Moscovei pentru a-i reduce capacitatea de luptă. Însă acum Putin vrea să se răzbune pe Occident și Rusia să dea o lovitură dureroasă Vestului, oprind furnizarea la export a unui lucru vital, uraniul necesar centralelor nucleare din statele dezvoltate.

UPDATE Japonia a ridicat joi, 12 septembrie, avioane de vânătoare după ce două avioane de patrulare ruseşti au fost detectate zburând în cerc în jurul ţării, dar fără să intre în spaţiul aerian japonez, a anunţat Ministerul Apărării, relatează AFP. Avioanele ruseşti au survolat, de asemenea, Insulele Kurile, cunoscute în Japonia sub numele de „Teritoriile Nordului”, care fac obiectul unei dispute teritoriale între cele două ţări. URSS a cucerit acest arhipelag vulcanic strategic situat la nord de Hokkaido în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia menţine acolo o prezenţă militară. Între timp, Moscova a publicat imagini cu acest tip de aeronavă din timpul exercițiului Okean-2024, fără a menționa ceva legat de acest incident:

UPDATE Premierul britanic, Keir Starmer, a respins un avertisment lansat către guvernele occidentale de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a nu permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. Adresându-se reporterilor în drum către Statele Unite, Keir Starmer a subliniat că Kievul are dreptul de a se apăra, însă a adăugat că nu îşi doreşte un conflict cu Moscova. Este a doua vizită a lui Keir Starmer la Washington de când a devenit prim-ministru, notează Rador.

UPDATE Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 13 septembrie că Rusia a pierdut 631.420 de soldaţi de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022. Acest număr include 1.220 de victime înregistrate în ultima zi. Raportul detaliază, de asemenea, pierderi semnificative în echipamente militare: 8.671 de tancuri, 17.003 vehicule blindate de luptă, 24.560 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.061 de sisteme de artilerie, 1.185 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 945 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.113 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin, notează Mediafax.

UPDATE Trei civili au fost uciși și alții nouă răniți în urma unor bombardamente efectuate de ruși asupra unui sat din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, în timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Odesa, din cauza detectării unor drone de tip Shahed în noaptea de joi spre vineri.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi Poliţia Naţională au arestat cinci persoane pe 12 septembrie, acuzate de comiterea unor atacuri prin incendiere asupra vehiculelor militare ucrainene în Kiev, în numele Serviciului de Informaţii al Rusiei (FSB). Suspecţii, cu vârste cuprinse între 21 şi 29 de ani, ar fi incendiat cinci vehicule militare, inclusiv SUV-uri şi furgonete de transport militar, în trei cartiere din Kiev, notează Mediafax.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a reacționat după ce preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Moscova ar vedea folosirea de rachete occidentale în Rusia ca o escaladare gravă a războiului. Starmer a transmis că Rusia a început conflictul din Ucraina şi îi poate pune capăt ”imediat”. Premierul britanic se află la Washington pentru a discuta, vineri, cu preşedintele SUA Joe Biden, în timp ce aliaţii Kievului discută despre a acorda Ucrainei permisiunea să folosească rachetele lor pentru a ţinte din interiorul Rusiei, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a avertizat NATO că a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia va fi interpretată de Moscova drept o intrare directă a blocului în război, relatează CNN. „Asta va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia”, a spus Vladimir Putin, joi, în cadrul unor declarații de presă.

UPDATE Președintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a acuzat vineri NATO că este parte la acțiunea militară din Ucraina, sugerând că aceasta este deja puternic implicată în luarea deciziilor militare, informează Reuters. Viaceslav Volodin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a acuzat alianța militară condusă de SUA că a ajutat Ucraina să aleagă ce orașe rusești să vizeze, că a fost de acord cu acțiuni militare specifice și că a dat ordine Kievului. „Ei poartă război cu țara noastră”, a scris Volodin pe canalul său Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării susține că soldații săi au recucerit 10 așezări capturate de forțele ucrainene în timpul incursiunii surpriză în regiunea rusă Kursk. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a început „acțiuni contraofensive, care merg în conformitate cu planul nostru ucrainean”.

UPDATE Rusia are o experiență unică de luptă împotriva diverselor arme occidentale în Ucraina și este gata să o împărtășească cu partenerii, a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin, citat de agenția de știri RIA, la o conferință de securitate din China, scrie Reuters. Fomin a declarat că campania militară a Moscovei a reinventat războiul modern și a arătat că armele rusești sunt capabile să le învingă pe cele occidentale.

UPDATE Piloți din Ucraina au început antrenamentul pe F-16 în România. „Împreună spre victorie”. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe avioane de luptă F-16 în România, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X/Twitter, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ca și cum ar urca o scară dublă, țările aliate ale Ucrainei așteaptă să urce fiecare treaptă, dar Rusia să o facă mai întâi. Fiecare nouă crimă de război sau fiecare atac în profunzime asupra civililor ucraineni a fost întâmpinat cu livrarea unui alt tip de arme noi. Pentru fiecare achiziție de material de război a Moscovei de la Teheran (drone Shaheed) sau din Coreea de Nord (rachete și proiectile de artilerie), Occidentul a trimis lansatoare Himars, rachete ATACSM sau avioane de luptă F16. Zilele acestea, Kremlinul a făcut un pas mai departe: achiziționarea de rachete balistice iraniene pentru a le folosi împotriva Ucrainei, relatează El Mundo citat de Rador.

UPDATE O navă cargo rusească suspectată că transportă rachete balistice iraniene pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei a fost văzută într-un port rusesc de la Marea Caspică, în urmă cu o săptămână, arată imaginile satelitare văzute de CNN, informează News.ro.

UPDATE Armata ucraineană a adaptat vagoanele unor trenuri care transportau călători astfel încât să poată evacua soldaţii răniţi de pe front. Pentru că acestea reprezintă o ţintă importantă pentru Rusia, traseul lor este strict secret, notează Adevărul.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer se află vineri la Washington pentru o întrevedere cu președintele american Joe Biden considerată decisivă asupra posibilității ca Ucraina să obțină permisiunea de a folosi rachete occidentale împotriva unor ținte din teritoriul Rusiei.

UPDATE Președintele Joe Biden a refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești, dar o decizie în acest sens pare acum tot mai aproape, după cum au sugerat sursele neoficiale și oficiale occidentale și chiar autoritățile de la Moscova, scriu Kyiv Post, New York Times și BBC.

UPDATE Pe 12 septembrie, o rachetă rusească a lovit o navă de marfă care transporta grâu ucrainean către Egipt prin Marea Neagră. Nava se afla în zona economică exclusivă a României, la aproximativ 55 km de portul Sfântu Gheorghe. Acesta este primul atac cu rachetă asupra unei nave civile de cereale de la începutul invaziei ruseşti în Ucraina. Ucraina a stabilit o nouă rută de export după ce Rusia s-a retras din acordul pentru cerealele din Marea Neagră. Deşi ruta este esenţială pentru securitatea alimentară globală, ea rămâne periculoasă din cauza atacurilor ruseşti şi a minelor plutitoare.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 931: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 932: Răspuns urgent, avion doborât și amenințare atomică! Zelenski respinge oferta Chinei și Braziliei
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/FOTO/ Surpriză pentru vameșii de la Costești. Ce au descoperit în mașina unui moldovean, care se întorcea din Slovacia
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

21 decembrie 2024, ora 21:14

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă în a 1032-a zi. Din februarie 2022, de la începutul invaziei ruse, Organizația Națiunilor Unite a înregistrat oficial decesele a peste 12.300 de civili în Ucraina, precum și peste 27.800 de răniți, relatează Ukrainska Pravda. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, solicită o creștere a bugetului pentru apărare, invocând Rusia ca principal pericol. „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să mergem la război”, a declarat oficialul, potrivit Spotmedia.

Cel puțin șapte drone au lovit orașul rus Kazan în dimineața zilei de 21 decembrie, lovind clădiri rezidențiale, între care un imobil de lux cu 32 de etaje, informează pravda.com.ua, citând agenția rusă de știri TASS. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat numirea în funcţia de ambasador în Turcia a unui politician şi membru al comunităţii tătare din Crimeea care a fost închis timp de aproape trei ani de Rusia. Zelenski a făcut cunoscut, într-un comunicat, că a aprobat decizia de a-l trimite pe „Nariman Celal în Turcia”, ca ambasador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, în glumă, boxerului Oleksandr Usyk să-l cruţe pe rivalul său Tyon Fury în cursul meciului lor de sâmbătă, pentru a nu pune în pericol ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina. "De aceea, atunci când îl vei învinge pe Fury, nu-l lovi prea tare, pentru că nu vrem ca ei să interzică Storm Shadow", a continuat Zelenski, referindu-se la numele britanic al unei rachete de croazieră franco-britanice furnizată de Londra ca ajutor militar pentru Kiev, informează Agerpres.

UPDATE Într-o perioadă în care instabilitatea mondială devine tot mai vizibilă, războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Europa se intensifică, iar frica de escaladare ne împinge să privim cu îngrijorare proliferarea nucleară globală, scrie Timothy Garton Ash în The Guardian.

UPDATE Ucraina se confruntă cu decizii dificile din cauza lipsei acute de trupe pe linia frontului. Armata ucraineană este epuizată și este formată din ce în ce mai mult din bărbați în vârstă, însă Zelenski este reticent în a reduce vârsta de mobilizare de la 25 de ani, scrie The Guardian.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat o convorbire telefonică rusească care sugerează că trupele nord-coreene trimise să lupte pentru Rusia pe frontul ucrainean, în regiunea Kursk, suferă sute de pierderi, potrivit publicației Kyiv Independent. În convorbirea interceptată de SBU pe 18 decembrie, o asistentă de la un spital din Moscova îi spune soțului ei, un soldat care luptă în regiunea Kursk, că luptătorii răniți sunt aduși cu trenul.

UPDSTE Rusia a atacat orașul Zaporojie, rănind patru persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, a informat guvernatorul regional Ivan Fedorov. Atacul a avariat un bloc cu 9 etaje din oraș, a spus Fedorov. Zaporojie este o țintă frecventă a atacurilor rusești. O lovitură cu rachete împotriva orașului pe 10 decembrie a ucis 10 persoane și a rănit 22. Atacul a distrus și o clinică medicală privată și a deteriorat mai multe clădiri, potrivit Spotmedia.

UPDATE Armata rusă a anunțat cucerirea unui sat ucrainean situat în apropiere de orașul Kurahove, din estul Ucrainei, în urma unui avans semnificativ în regiunea Donețk, anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Într-o mișcare crucială pentru susținerea economiei Ucrainei în fața agresiunii rusești, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat vineri o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Trailerul oficial al unui film satiric despre moartea lui Vladimir Putin stârnește un entuziasm considerabil în rândul ucrainenilor. Filmul este programat să fie lansat în cinematografele din Ucraina, o țară afectată de război, în jurul datei de 16 ianuarie 2025. Moartea dictatorului rus și căderea regimului său sunt legate de multe dintre speranțele ucrainenilor pentru o nouă eră în istoria globală. În acest context, Vega Investments a decis să realizeze un film pe acest subiect, conform informațiilor publicterestroboz.ua, notează Realitatea.

UPDATE O dronă a Rusiei a lovit un bloc de apartamente din Harkov. Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Atacul a provocat un incendiu, potrivit Spotmedia.

UPDATE Aeroportul din orașul rus Kazan s-a redeschis sâmbătă, după ce a fost închis temporar mai devreme în cursul zilei, în urma unui atac ucrainean cu drone, a anunțat Rosaviatsia, organismul rus de supraveghere a aviaţiei, potrivit Reuters. Agențiile ruse de presă de stat au relatat atacul cu drone asupra unui complex rezidențial și a altor zone din Kazan, la aproximativ 800 km est de Moscova.

UPDATE Ucraina a efectuat primul atac exclusiv cu vehicule terestre fără pilot (UGV) și drone FPV, reușind să distrugă poziții rusești la Lipți, în apropiere de Harkov. Această operațiune marchează un pas important în utilizarea tehnologiilor avansate pentru a suplini deficitul de personal al armatei ucrainene și pentru a răspunde provocărilor impuse de conflictul cu Rusia, scrie Kyiv Post.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că își poate imagina soldații germani în Ucraina, dar numai dacă există o încetare a focului. „Vreau să clarific un lucru: până la sfârşitul războiului, nu vor mai fi soldaţi germani pe pământul ucrainean”, a declarat ministrul, notează Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene au atacat cu succes pozițiile rusești folosind doar sisteme robotizate în loc de infanterie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei. Comentând informațiile, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că atacul a evidențiat diferența de atitudine față de trupele din prima linie prezentată de Rusia și de Ucraina, scrie Kiev Independent.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo”, scrie agenția ungară de presă MTI. Cu ajutorul României și Bulgariei, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele şi resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile şi economia ungară nu suferă, a adăugat Orban în conferinţa sa de presă anuală, la Budapesta, potrivit Agerpres. El a vizitat cele două ţări cu o zi înainte.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va continua să răspundă „de fiecare dată” atacurilor ucrainene susținute de Occident. Acesta a făcut referire la atacurile recente efectuate de Ucraina asupra unor obiective din Rusia, inclusiv o uzină chimică din regiunea Rostov, lovită de rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow. Conflictul din Ucraina continuă să evolueze, iar atacurile reciproce subliniază intensificarea tensiunilor între cele două părți.

UPDATE Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie vineri Financial Times (FT).

UPDATE Guvernul georgian al premierului Irakli Kobahidze a anunţat vineri decorarea şi chiar promovarea responsabililor sancţionaţi de Occident pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale organizate de opoziţia care nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative, scriu agenţiile Reuters şi EFE. Printre cei decoraţi, cu medalia „Ordinul de Onoare”, se numără ministrul de interne Vahtang Gomelauri, care în plus a fost numit vicepremier. Au fost de asemenea decoraţi mai mulţi responsabili din Ministerul de Interne. Aceştia din urmă, ministrul menţionat şi încă un vicepremier, Aleksandr Darahvelidze, au fost sancţionaţi joi de SUA şi Marea Britanie, ei având astfel de acum înainte interdicţii de viză în aceste ţări şi fiindu-le îngheţate eventualele averi acolo.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că a distrus patru baterii antiaeriene Patriot în atacul cu rachete efectuat mai devreme asupra Kievului şi care a urmat ameninţărilor voalate lansate joi de preşedintele rus Vladimir Putin despre testarea rachetei balistice hipersonice Oreşnik ţintind capitala Ucrainei, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico merge la Moscova, săptămâna viitoare, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Cine urmărește demult spațiul informațional al Federației Ruse, rețelele sociale sau televiziunile, nu are cum să nu fi remarcat numeroasele discuții și reportaje, uneori dramatice, din ultima vreme despre familii care-și dispută compensațiile pe care Federația Rusă le acordă militarilor morți pe front. Sumele acordate diferă în funcție de regiune sau stat, dar poate depăși chiar și 100.000 de dolari, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
„Se distribuie masiv o listă pe rețele sociale. E photoshopată”: Ce salarii ridică de fapt deputații din Moldova
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ O mie de sate și comune nu au farmacii. Îngrijorările sătenilor, preponderent bătrâni, și planurile autorităților
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.